Moody`s понижи в петък перспективата за рейтингите на някои компании

...
Moody`s понижи в петък перспективата за рейтингите на някои компании
Коментари Харесай

Кризата в индийския конгломерат Adani се задълбочава

Moody`s намали в петък вероятността за рейтингите на някои компании групата на Adani. В същото време MSCI съобщи, че ще понижи тежестта на някои от сдруженията в борсовите си показатели. Всичко това са единствено следващите удари, които индийският конгломерат, потънал надълбоко в рецесия, понася.

Базираният в Ню Йорк продавач на къси позиции Hindenburg Research упрекна Adani Group в манипулиране на акции и непозволено потребление на офшорни данъчни убежища, които съгласно него прикриват степента на благосъстоятелност на фамилията на Гаутам Адани във компании от групата.

Конгломератът, който отхвърли каквото и да е нарушаване, от този момент стана очевидец по какъв начин 110 милиарда $ се заличават от цената на неговите седем регистрирани компании.

Кризата провокира опасения за финансова болест в Индия и митинги в Народното събрание, където законодателите желаеха следствие.

В петък Moody`s намали вероятността от постоянна на отрицателна пред рейтинга на Adani Green Energy; Adani Green Energy Restricted Group, която съставлява някои от другите му звена; и две дъщерни сдружения на Adani Transmission.

Тези рейтингови дейности следват забележителния и бърз спад в стойностите на пазарния капитал на фирмите от Adani Group след неотдавнашното издание на отчет от продавач на къси позиции, подчертаващ опасенията за ръководството в групата “, споделиха от Moody`s.

MSCI преоцени размера на свободно търгуваните акции на някои компании в индийската корпоративна група като откри, че има „ задоволително неустановеност “ към някои вложители в компании от Adani. Той стартира прегледа след противоположна връзка от участниците на пазара.

Индексът S&P BSE IPO ще понижи тежестта на Adani Wilmar, компанията за потребителски артикули на конгломерата, като част от месечния си обзор, съгласно изказване на S&P и Бомбайската фондова борса.

Акциите на Adani Enterprises затвориха с 4% спад в петък след друго поглъщане от 11% предходния ден, когато MSCI означи измененията. Adani Transmission и Adani Total Gas се сринаха с 5% в петък, до момента в който ACC загуби 2%.

Също в петък Върховният съд на Индия изслуша петиции, изразяващи опасения по отношение на огромни загуби на вложителите, провокирани от отчета на Hindenburg, и сподели, че вложителите би трябвало да бъдат предпазени.

„ Въпросът за безпокойствие тук е по какъв начин да защитим интереса на вложителите “, сподели основният арбитър на Индия, Д У Чандрахуд.

Фондовият пазар е място, където се вършат вложения от необятен набор от междинната класа “, добави той, като изиска от пазарния регулатор SEBI да показа съществуващите регулаторни рамки на съда и да изясни по какъв начин ползите на вложителите могат да бъдат предпазени в бъдеще.

Забележките на съда идват на фона на възходящия регулаторен надзор върху Adani Group.

Reuters заяви в петък, базирайки се на свои източници, че SEBI проверява връзките на Adani Group с някои от вложителите в прекратената продажба на акции на конгломерата на стойност 2.5 милиарда $.

MSCI сподели, че в допълнение към водещата компания на групата Adani Enterprises, възнамерява да понижи теглата на показателите за Adani Total Gas – взаимно дружество с френската TotalEnergies – и Adani Transmission, компания за транспорт на електрическа енергия.

Той също по този начин ще понижи тежестта на ACC, огромна индийска циментова компания, добита от швейцарската Holcim предходната година, само че която не е една от главните седем листнати компании на групата Adani. Четирите компании имаха общо тегло от 0.4% в показателя на MSCI за разрастващи се пазари (.MSCIEF) към 30 януари.

По-ниският free float ще изисква от пасивните вложители да продават акции, с цел да понижат грешката си при следене с показателя “, сподели Браян Фрейтас, анализатор на Periscope Analytics, който разгласява в Smartkarma.

Той пресметна, че ще има към 570 милиона $ за продажба от пасивни фондове в Adani Enterprises, Adani Total Gas и Adani Transmission на 28 февруари.

Промените в показателите MSCI влизат в действие от 1 март.

Основателят на Hindenburg Нейтън Андерсън сподели, че прегледът на MSCI е „ удостоверение на нашите открития “. Adani Group не отговори на искане за коментар от Reuters в петък.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинAdani Group Гаутам Адани конгломерат Индия рецесия кредитен рейтинг ПоследниНай-четениКомпании 44 Кризата в индийския конгломерат Adani се задълбочава Политика 156 Политическа партия и Демократична България подписаха съдружно съглашение To:know 764 Съединени американски щати изненадаха с нови наказания по „ Магнитски “; Българските импорт и експорт счупиха върховете Политика 724 Какво разясниха новите българи в листата „ Магнитски “ Политика 260 Как реагира властта на новите наказания от Съединени американски щати и Англия Политика 464 Англия глоби Пеевски и Божков поради корупция Политика 1684 Съединени американски щати глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупция Бюджет и финанси 840 „ Популистка изразителност “: Големите вериги дадоха отговор на държавното управление Бюджет и финанси 636 Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година (инфографика) Бюджет и финанси 136 Англия избeгна рецесията, само че още е в рисковата зона Имоти 8350 След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година? Компании 5208 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Енергетика 3083 „ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания Европари 2879 Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи Компании 2732 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода ПолитикаОбновена 2501 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Компании 2318 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Бюджет и финанси 2285 Русия бележи невиждан растеж в бизнес вложенията Компании 2285 КФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар Компании 2153 Lidl България няма да понижава животинските артикули Всички новини17:51 Политика 44 Съединени американски щати глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупцияОще от КомпанииВиж всичкиTехноАрена – синоним на многообразие и качествоКФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР