Монтана ще бъде домакин на XVII Международни празници на духовите

...
Монтана ще бъде домакин на XVII Международни празници на духовите
Коментари Харесай

Монтана посреща духови оркестри от три държави

Монтана ще бъде хазаин на XVII Международни празници на духовите оркестри " Дико Илиев " от 21 до 23 юли. Събитието се провежда от общината и се организира под патронажа на Министерството на културата. В него ще вземат участие духови оркестри и мажоретни сформира от България, Гърция и Словения, научи ДУМА от Нели Василева, основен специалист " Култура и вероизповедания " в община Монтана.
Представителният общински юношески духов оркестър с мажоретки от Троян, Снимка Троян експрес
По традиция празниците ще стартират с гала пред паметната плоча на Дико Илиев, която се намира на жилищния блок на бул. " Александър Стамболийски " 23, където е бил домът на композитора. Всички оркестри, участващи в програмата на първата фестивална вечер, ще стигнат с дефилир до барелефа му, с цел да поднесат венци и цветя в символ на поклонение пред корифея на българското хоро.

Празничното шествие ще премине по централните улици на Монтана, с цел да доближи до фестивалната сцена пред Паметника на септемврийци. Откриването на празниците ще стартира в 19,30 ч. със взаимно осъществяване от всички оркестри на две от емблематичните творби на патрона на фестивала - марша " Сливенци при Драва " и Дунавско хоро. След химните на страните, чиито оркестри вземат участие във форума, ще бъдат връчени премиите на спечелилите в двете съпътстващи събития на Дико-Илиевите празници - Шестия конкурс за основаване на нови произведения за духов оркестър и Международния конкурс за изобразително изкуство " Тъпан бие, хоро се вие ".

Концертната стратегия на Дико-Илиевите празници ще стартира с осъществяванията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, с диригент капитан Йордан Илиев. Сред творбите е и " Студентски марш " от Димитър Слабаков, отличен с първа премия в състезанието за нови произведения. Духовият оркестър на община Каламария - Гърция, с диригент Янис Кукас, ще се показа с творби на Дико Илиев, Якоб де Хаан, Питър Леманс, Франко Чезарини и китка гръцки национални песни. В негово осъществяване ще е и театралната премиера на " Орханийски бучимиш " от Димитър Нинов, спечелил първо място в раздел " Хоро " от състезанието на община Монтана. На финала на първата фестивална вечер ще се изявят домакините от Духовия оркестър " Дико Илиев " към НЧ " Разум 1883 " с диригент Пламен Крумов и Мажоретният състав към Общинския юношески дом в Монтана, с хореографка Луиза Стефанова.

Програмата на 22 юли ще стартира в 19,30 ч. с дефилир. Наред с добре познатите в Монтана обединения - Представителния общински юношески духов оркестър с мажоретки от Троян, " Виво Монтана " и Мажоретния състав към Общинския юношески дом, на сцената ще дебютира Пожарникарският духов оркестър с мажоретки от Лоче, Словения. Той има 102-годишна история и в никакъв случай не е прекъсвал своята активност. Музикантите ще свирят под диригентската палка на Миран Петелинч. Мажоретките с ръководителка Гордана Радонович ще създадат осъществяванията на групировката още по-атрактивни.

Празниците на духовите оркестри, отдадени на Дико Илиев, ще завършат на 23 юли с присъединяване на Градския духов оркестър на Видин с диригентка Диляна Цанкова, Духовия оркестър " Костадин Манов " при НЧ " Просвета 1870 " в Свиленград с диригент Васил Василев. Ще им партнират мажоретките от Монтана. Гостуващите оркестри от Гърция и Словения ще показват друга стратегия за закриването на фестивала.

Своеобразна интродукция към Дико-Илиевите празници ще бъде откриването на изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство " Тъпан бие, хоро се вие ". То е планувано за 21 юли от 11 ч. в експозиционната зала " Кутловица ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР