МониторБългария и Северна Македония съвместно ще ръководят Берлинския процес в

...
МониторБългария и Северна Македония съвместно ще ръководят Берлинския процес в
Коментари Харесай

България и Македония заедно ще ръководят Берлинския процес

Монитор

България и Северна Македония взаимно ще управляват Берлинския развой в поддръжка на районното съдействие и европейската интеграция на Западните Балкани.

На срещата на върха в Познан на взаимната конференция на премиера Заев с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел и министър председателят на България Бойко Борисов, която ще се организира в петък в 15.00 часа, ще бъде публично оповестено, че Република Северна Македония и Република България ще управляват взаимно Берлинския развой през идващите 12 месеца.

Председателството на Северна Македония и България ще завърши през юли 2020 година с годишната среща на върха, проведена взаимно в София и Скопие.

От стартирането на тази самодейност за първи път една страна от Западните Балкани, претендент за участие в Европейски Съюз като Северна Македония, е съпредседател и дружно с България, държава-членка, ще провежда и координира планове за поддръжка на районното съдействие и европейските интеграции в Западните Балкани.

В петък главен акцент в диалозите на водачите на страните, ангажирани в самодейността, ще бъде усилване на районното съдействие за реализиране на свързаността в секторите на превоза, енергетиката, търговията, цифровизацията, вложенията сред страните от района на Западните Балкани и укрепването на добросъседските връзки.

Берлинският развой бе иницииран от Германия за поощряване на районното съдействие на Западните Балкани и в поддръжка на политиката на разширение на Европейски Съюз. Първата Среща на върха се състоя на 28 август 2014 година в Берлин. Следват срещи на високо ниво във Виена през 2015 година, Париж през 2016 година, Триест през 2017 година и Лондон през 2018 година Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и страни членки на Европейски Съюз – Полша, Англия, Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

За първи път България е поканена да взе участие в Берлинския развой на Срещата на върха в Триест през 2017 година Страната ни е мечтан сътрудник предвид на дейната работа в района и постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, като главен приоритет бяха точно страните от Западните Балкани.

„ Една от главните цели на Берлинския развой е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помиряване, тъй като то ще ни разреши да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: посредством основаване на общи начинания, физическа съгласуваност, общи юношески организации като „ Райко ”, т.е. да се научим да живеем дружно и да построяваме общо бъдеще ”, разяснява в четвъртък министърът на външните работи на България Екатерина Захариева на среща в Познан с сътрудниците си от страните от Берлинския развой.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР