money.bgСъединените американски щати и Саудитска Арабия са съюзници, но не

...
money.bgСъединените американски щати и Саудитска Арабия са съюзници, но не
Коментари Харесай

CAЩ и Cayдитcĸa Apaбия ce изпpaвят в битĸa зa цeнaтa нa пeтpoлa

money.bg

Съединените американски щати и Саудитска Арабия са съдружници, само че не и когато стане въпрос за цената на петрола. Официално, Рияд даде дума, че ще увеличи добива, в случай че е нужно, откакто глобите на Доналд Тръмп ограничиха целия експорт на Иран в четвъртък.

Зад кулисите обаче двете страни се изправят в борба по отношение на нужните спомагателни барели от черното злато, които да запазят международния пазар в баланс, написа The Wall Street Journal.

Съединени американски щати се пробва да възвърне добива в поле, споделено от кралството и Кувейт, което може да отключи половин милион барела на ден. В същото време обаче Саудитска Арабия се нуждае от по-високи цени на петрола, с цел да балансира бюджета си. И лобира Организацията на страните-износителки на нефт да трансформират методиката, по която считат дали пазарът е добре екипиран, като метод да покажат на Вашингтон, че светът не се нуждае от нарастване на добива.

На 22 април администрацията на Тръмп съобщи, че приключва всички изключения за износа на нефт от Иран, като крайната цел е да го смъкна до нула. Ходът пристигна, откакто черното злато записа най-хубавото си първо тримесечие от десетилетия насам, като нарастна с 30 %. Цените удариха 6-месечен връх предходната седмица, подкрепени и от рецесията във Венецуела и разтърсвания в Либия.

Очаква се Рияд да дебатира с останалите производители равнищата на добива по време на техническа среща в икономическата столица на страната на 19 май. Държавният департамент на Съединени американски щати прикани Саудитска Арабия и Кувейт да разрешат 3-годишния си спор по отношение на споделено поле, което бе затворено поради недоразумение по отношение на разрешителни. Възобновяване на добива там ще помогне за понижаване на цените на петрола. Последната им среща бе през септември и приключи без решение.

Сега огромният въпрос е и дали Саудитска Арабия ще съблюдава обещанието си за повишение на добива. Засега източници настояват, че това ще се случи, само че не е ясно с какъв брой. Поне до края на месеца обаче производството ще остане под 10 милиона барела на ден, съобщи неотдавна отрасловият министър.

През ноември 2016 година картелът реши да понижи добива с 1,2 милиона барела на ден, откакто пресметна, че запасите са надхвърлили оптималното си равнище от 271 милиона барела. Излишъкът в този момент е намалял със 7,5 милиона барела, което би трябвало да значи, че пазарът е уравновесен.Самите саудитци не желаят да покачат добива, защото се нуждаят от по-високи цени, с цел да покрият разноските вкъщи. Цена сред $80 и $85 за барел брент би била идеална за кралството, настояват анализатори. Днес един барел се търгува против $70.

Ироничното в обстановката е, че самият Тръмп, който упорства за по-ниски цени, е извадил от пазарите повече нефт, в сравнение с ОПЕК - 1,4 милиона барела. Анализатори акцентират, че Иран въпреки всичко ще продължи да изнася за Китай, откакто Пекин съобщи, че няма да се съобрази със възбраните. Но към тях би трябвало да прибавим и тези половин милион барела, които пътуваха всеки ден от Венецуела за Съединени американски щати преди новите наказания.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР