Монди Стамболийски“ отбелязва 70-годишен юбилей от началото на целулозното производство

...
Монди Стамболийски“ отбелязва 70-годишен юбилей от началото на целулозното производство
Коментари Харесай

Монди Стамболийски - най-големият производител на целулоза...

„ Монди Стамболийски “ отбелязва 70-годишен празник от началото на целулозното произвеждане в Стамболийски. Стартирал активността си с разпореждане на Министерския съвет и като благосъстоятелност на страната, заводът за произвеждане на целулоза и хартия минава през доста промени, с цел да бъде през днешния ден измежду най-успешните компании в страната.

„ Монди Стамболийски “ създава висококачествена крафт хартия за разнообразни крайни артикули, като хартиени торбички за магазините на известни марки и огромни търговски вериги, хартиени чували за цимент и строителни материали и доста, доста други. Произведената продукция покрива потребностите на производители и преработватели от три континента - Европа, Азия и Африка. 

Производството следва интегриран бизнес модел от суровината до крайния артикул - хартия и опаковки, който основава синергии по цялата верига на доставка. Заводът е най-големият консуматор на софтуерна дървесина в България, която се добива отговорно от стабилно ръководени горски територии.

Местните общности са доста значими за нас, безапелационни са от „ Монди Стамболийски “. „ Стремим се да построяваме дългосрочни  взаимоотношения и да способстваме за здрави и проспериращи общности. Повечето ни проекти са ориентирани към образованието и опазването на здравето. Поддържаме дългогодишни начинания в поддръжка на образованието, включващи отбелязване на първия образователен ден в учебните заведения в гр. Стамболийски, предоставяйки STEM подаръчни комплекти и образуване на интензивности за ангажиране на децата и провокиране на интереса им към науката. Фокусирайки се върху образованието в ранна детска възраст, се стремим да насърчим интереса на учениците към естествените науки, които са извънредно значими за бъдещото им сполучливо развиване “, показват още от мениджмънта.



Компанията е един от огромните работодатели в района и обезпечава директно над 300 работни места. Повече от 70% от чиновниците са от град Стамболийски и общината. Вратите на компанията са отворени за нови попълнения. „ Монди Стамболийски “ си партнира сполучливо с няколко професионални гимназии в дуалното образование на учениците, а за младите експерти от университетите предлага целогодишни стажантски стратегии в посоки „ Техническа поддръжка “ и „ Производство на целулоза и хартия “. Те откриват нови хоризонти пред бъдещите гении, показвайки им какъв брой предизвикателна и привлекателна може да бъде индустриалната среда.

Повече за опциите, които компанията предлага, може да намерите на

 Целулозно-хартиената промишленост потегля оттук 

Исторически видяно, основаването на предприятието край река Марица бележи началото на целулозно-хартиената промишленост като самостоятелен бранш в България. Това се случва на 29 ноември 1952 година Две години след въвеждане на завода в употреба в ХТМУ - София е основана катедра „ Целулоза, хартия и полиграфия ” с основна цел основаване на квалифицирани експерти за новосъздадения бранш. По-късно, през 1965 година, се основава Институтът по целулоза и хартия като орган за научна и изследователска активност, с цел да посрещне потребностите на развиващия се бранш. През идващите десетилетия браншът се трансформира в добре структурирана и развита индустрия с голям брой целулозно-хартиени заводи, които през интервала от 1996 до 1999 година са приватизирани.

Корпоративната история на завода за целулоза и хартия също минава през приватизация и следващи покупко-продажби, до момента в който през 2006 година предприятието става част от Mondi Group - интернационална група за произвеждане на опаковки и хартия, с 26 000 чиновници в над 30 страни, производител №1 на крафт хартия в международен мащаб. Оттук нататък се следва корпоративна линия, прилагайки сполучливи тактики, основани на грижата за чиновниците и околната среда.



На 29 ноември 1952 година заводът край Марица е пуснат в употреба

» Началото се слага с Постановление на Министерски съвет №46/1947 година, на база на което през 1949 година започва строителството и се слагат основите на Държавния цех за целулоза в гара Кричим. За създаване на постройките и оборудванията върху внушителната повърхност от 520 000 кв. м се включват стотици експерти и младежи от цялата страна.

» Първата целулоза е получена на 23 ноември 1952 година, а седмица по-късно - на 29 ноември 1952 година, първият цех за произвеждане на целулоза в България е публично въведен в деяние. Проектният потенциал тогава е 12 000 тона сулфатна целулоза от иглолистна дървесина на година.

»  1955 година Влиза в деяние цехът за произвеждане на дъбилни екстракти от растителни първични материали.



»  1959 година Монтирани са и пуснати машините за разработване на хартиени торби за цимент, брашно, сода и други артикули, с общ потенциал 40 млн. броя на година. А като спомагателни артикули от целулозното произвеждане към този момент се извличат и терпентин, и талово масло.

»  1962-1963 година Извършено е първото уголемение на целулозното произвеждане с увеличение на потенциала с 25 000 тона на година.

»  1965 година Пуснат е в деяние първият в страната завод за произвеждане на полуцелулоза (неутралносулфитна) от широколистна дървесина

» 1967 година Инсталирана и пусната в деяние е нова високоскоростна машина за произвеждане на крафт хартия (натронова). Машината вид Б-28 (съветско оборудване) е с планова мощ 76 000 тона/годишно, обрезна широчина на хартията 4200 мм, скорост 630 метра в минута. Построен е и завод за подготовка на отпадъчна хартия.

»  1969 година Предприето е идващото огромно уголемение на предприятието за увеличение на годишния потенциал и постигане на целулозното произвеждане 90 000 тона,  крафт хартия - 76 000 тона,  хартиените торби - 200 млн. броя.



» Изградена е пречиствателна станция за биохимично филтриране на 880 л/сек отпадни индустриални води.

» 1992 година Заводът е преименуван в „ Целхарт ”, а през 1998 година следва приватизацията му от турския „ Ъшъклар холдинг ”.

» На 22.03.2002 г.  Европейска банка за възстановяване и развитие и МФК закупуват активите на предприятието и записват акционерно сдружение „ Фабрика за хартия - Стамболийски ” АД.

» През 2006 година фабриката е закупена от „ Монди Пекиджинг ”, а с решение №6741 от 30.10.2006 година на Пловдивския областен съд е записано сдружението „ Монди Пекиджинг Стамболийски ” ЕАД.

» От януари 2008 година сдружението носи името „ Монди Стамболийски ” ЕАД.

» През септември 2011 година " Монди Стамболийски " ЕАД получава лицензия за производство  на електрическа сила от биогориво

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР