Монасите от Бигорския манастир в Македония излязоха с официална позиция

...
Монасите от Бигорския манастир в Македония излязоха с официална позиция
Коментари Харесай

Монаси от македонски манастир приветстваха Договора за добросъседство с България

Монасите от Бигорския манастир в Македония излязоха с публична позиция след подписването на Договора за добросъседство с България. В нея те приветстват дейностите на министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев и акцентират, че с сходен документ Македония си обезпечава непосредствен помощник и другар в лицето на прилежаща България. Това от своя страна щяло да помогне за европейското бъдеще на страната.

Договорът беше подписан през вчерашния ден в Скопие след дългогодишно отсрочване, а с него двете страни публично признават, че имат " обща история ". След полагането на подписа си Бойко Борисов разгласи, че документът би трябвало да постави край и на антибългарската агитация в Македония. От своя страна сътрудника му Зоран Заев добави, че България ще е съдружникът на страната му за евроатлантическо бъдеще.

В позицията си монасите от Бигорския манастир, който се намира в непосредствена непосредственост до границата с Албания, пишат, че договорът е естествено продължение на историческите и публичните процеси в двете страни.

" Договорът е в духа на европейското право. В него няма двусмислени политически изречения или подценяване и занемаряване на едната или другата страна. Допълнителен мотив за полезността му е потребността Македония да има непосредствен помощник и другар, който ще оказва помощ в интернационалната ни политика ", пишат духовните дейци.

Те напомнят, че България е първата страна, която признава Македония за независима страна и посредством дипломатическо въздействие е предиздвикала Русия да направи същото. Освен това се показва, че през 1994 година е въведено комерсиално ембарго над страната и България е изиграла основна роля да се стигне до финансов провал за Скопие.

Монасите акцентират, че близостта на двете страни е забележима в доста сфери. Според тях езикът, фолклорът, културата и обичаите са мостът, който ще свърже Македония с България.

" Нашите два народа имат една обща цивилизационна люлка. Тя се показва в задачата на светите братя Кирил и Методий и изключително на техните свети възпитаници, покръстването във времето на цар Борис-Михаил и началото на общата ни книжовност. Това ни задължава да почитаме духовното роднинство и непосредственост ", пишат монасите.

Те категорично разграничиха позицията си от партийните и политически такива и подчертаха, че не заемат нечия страна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР