МОН възнамерява да възобнови обмяната на студенти и учени с

...
МОН възнамерява да възобнови обмяната на студенти и учени с
Коментари Харесай

МОН възобновява обмяната на студенти с Куба

МОН има намерение да възобнови обмяната на студенти и учени с Куба. Това оповестиха от ведомството.

Решението е било взето на среща сред министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Куба в България Н. Пр. Мариета Хордан. В предишното този продан е бил доста деен, само че все още е съвсем напълно пресечен, прецизираха от просветителното министерство.

Миналата година сред двете страни е подписано Споразумение за съдействие в региона на висшето обучение . Сключени са контракти с университети на двете страни.

По думите на министър Цоков са нужни повече взаимни старания, с цел да се усъвършенства опцията на образование на кубинци в България, както и да търсим форми български студенти да учат или карат стажове в Куба. Той увери, че МОН може да спомага за реализиране на контакти сред висши учебни заведения от двете страни.

" Фактът, че толкоз доста български възпитаници учат испански език е още една причина за активизиране на съдействието ", безапелационен беше министърът.

Посланик Хордан напомни, че в историята сме имали положителни връзки сред университетите и доста кубинци учиха висше обучение в България, най-вече в механически специалности

" Все още са непокътнати тези следи от развиването на нашите връзки ", добави тя.

Министър Цоков уточни, че България е страната в Европа, в която най-вече възпитаници на глава от популацията орис испански.

По думите му има завършващи приблизително обучение, които владеят езика на доста високо равнище .

" Може да помислим за осъществяване и на училищен стажове сред двете страни ", предложи министър Цоков. По думите му като първи стадий би могла да се реализира отдалечена връзка сред български и кубински учебни заведения.

Посланик Хордан съобщи, че до момента в който доста българи знаят испански, към този момент съвсем няма кубински жители, които владеят български език. Проф. Цоков предложи да се намерения за опцията за разкриване лекторат по български език в някой от университетите в Куба. Такива лекторати с командировани български преподаватели имаме в други страни като Китай и Япония, напомни той.

Двете стани разискаха и обновяване на съдействието в региона на научните проучвания. Една от предпочитаните сфери за това е медицината, където Куба има обилни достижения. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова заяви, че четири от изследователските университети в България са точно медицински. Те имат опция да канят като сътрудници задгранични учени и откриватели, което би представлявало интерес за кубинската страна.

Съвместна изследователска активност може да се реализира и по планове, свързани с Националната пътна карта за научна инфраструктура в области като астрономически и арктически изследвания, чистотата на моретата и океаните, селскостопанските науки и други
 Над 25 000 възпитаници у нас учат испански език
Над 25 000 възпитаници у нас учат испански език

Той се учи профилирано в 16 гимназии в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР