Момиче чака 4 години, за да осъди местната администрация за

...
Момиче чака 4 години, за да осъди местната администрация за
Коментари Харесай

Лавина дела срещу Общината от пострадали

Момиче чака 4 години, с цел да осъди локалната администрация за 20 000 лв. след случай през 2018-а  

Необезопасените шахти, като се изключи че са сериозна заплаха за жителите, нанасят и съществени вреди за Общината. Пострадали в разнообразни произшествия водят десетки каузи и в съвсем всички случаи ги печелят.  

Наскоро момиче, пропаднало в необезопасена шахта в Пловдив, съумя с иск за 20 000 лв.. Инцидентът станал през лятото на 2018 година на второстепенна улица до бул. " Шести септември ".  Момичето, което към оня миг е на 14 години, стъпва на шахта, която не е обезопасена или обозначена по какъвто и да е метод. Съоръжението било покрито с парче стиропор. Момичето пропада в нея и изревава от болежка и уплах. Левият му крайник хлътва в шахтата на една педя над коляното. Вследствие от пропадането е получена огромна мъчителна кървяща рана. Освен това са налице и охлузвания по ръцете и пръстите на детето. Завежда се дело против Общината. Съдът намира, че се потвърди съществуването на противоправно държание - безучастие на чиновниците на компаниите подизпълнители да обезпечат безвредно прекосяване на хора в региона на строителния обект, а общинското управление е следвало да упражни надзор. В последна сметка, Общината е наказана да брои 20 000 лева обезщетение на момичето, откакто към този момент е на 18 години.



Друга дама също завежда дело за обезщетение след проваляне в тротоар в Пловдив. На 13 май 2020 година на смрачаване дамата се е движела по тротоара, когато левият й крайник попаднал в дупка от изчезнала плоча и се огънал. Пострадалата изпитала мощна болежка и паднала. На виковете й за помощ се отзовали двама мъже, които й помогнали да се изправи и да събере разпилелия се багаж от чантата й. Тя се обадила по телефона на 112, след което е била откарана в незабавното. След обзор и направена рентгенография на гален е открито, че би трябвало да й се сложи гипсов ботуш за 45 дни. Дори след събаряне на гипса дамата не е можела да стъпва на левия си крайник, чувствала мощни болки, което траяло по време на възобновяване. Това наложило банкет на болкоуспокояващи, а случаят трансформирал метода на живот на дамата. Заключението на съда е, че дамата е попаднала в дупка на тротоар по улица в Пловдив, която не е била осветена, обезопасена и сигнализирана.

 

1191 сигнала до Пожарната за потърпевши хора от началото на годината: Тийнейджър бедства без въздух в 30-метров тунел



Автор:Тони Михайлов, Таня Костадинова

От началото на годината досега чиновниците от звената на Пловдивската пожарна са оказвали техническа помощ и подпомагане в голям брой обстановки. Общо сигналите, свързани с животоспасяващи акции, са 1191, като включително не влизат пожарите. Огнеборци и спасители са реагирали на зов за помощ за паднали възрастни хора в домовете си, произшествия, свързани с рухване от височина от тепе, екопътеки, за заседнали в асансьори, за отключване на стаи, в които хора са останали сами и в рискова обстановка за живота им, за дете, заключило родител или възрастен човек на балкон в дома им, за търсене и избавяне на хора, паднали във водоеми, за затиснат от вишка, за покрит от скална маса, за заклещени хора и деца, както и за оказване на помощ на бедстващи хора. 

Два от последните образеца за сходни обстановки приказват красноречиво, че никой не е застрахован от произшествия и че е доста значимо да се резервира успокоение, с цел да се работи съответно.



В следобеда на 27 юли 15-годишен и негов другар излезли на разходка на Младежкия рид. Подтикнат от любознанието, младежът влезнал в тунел в скалата покрай детската железница, а пред входа й имало насъбрани боклуци. Младежът извън решил да запалили огън. Последвало обаче мощно задимяване и момчето, което било вътре, почнало да се задушава. Едва тогава младежите си дали сметка, че сякаш " почтената задявка " може да приключи съдбовно. Веднага след подаване на сигнал в оперативния център на Пожарната към мястото били изпратени два екипа - избавили и огнеборци. Веднага намерили междина и подали избавителна маска с въздух на момчето, като съвсем в това време подхванали акция по спасяването и изваждането му от тунела, дълъг близо 30 метра. Работата на спасителите била затруднена от скалистия терен и острите каменни ръбове. На 13 юни пожарникарите от Пловдив се отзовават на сигнал оказване на първа помощ на дете, попаднало в шахта. 7-годишно момче си играело на детска площадка, когато чуло котешко мяукане от близка шахта. Детското любознание победило и момчето се насочило към шахтата, а едното от крачетата му попаднало сред арматурата и се заклещило. Пристигналите огнеборци от Четвърта районна работа подходили извънредно професионално - първо успокоили детето, след което употребявали техника за рязане и разтягане и съумели безпроблемно  да окажат нужната помощ.

 

Костадин Георгиев завежда дело против Общината: Втори пропаднал в Коматево счупи ребро



Автор: Николай Драганов

Дни след случая с паднал мъж в тръба в Коматево с екипа на „ Марица ” се свърза още един потърпевш в сходен случай. Потърпевшият е Костадин Георгиев, който претърпял същински призрачен сън.

„ На 30 октомври към 20:30 часа бях на разходка, отклоних се на към метър от пътя, имаше висока трева и внезапно пропаднах. Счупих ребро, повредих си и белия дроб. Имах шанса да падна странично и сътрудника, с който вървяхме, да ми помогне незабавно. Добре че не пропаднах към дъното, тъй като шахтата е дълбока 6 метра ”, описа Георгиев. 

Шахтата, в която е паднал Костадин, е на ул. „ Лозарска ” 23, на към 800 метра от случая с престоялия 11 часа в тръба мъж.

 „ Решен съм да осъждам Общината. В момента приготвям документите, само че наложително ще стартира дело. Крайно време е въпросът с шахтите да бъде решен. Аз паднах, само че ми помогнаха и се оправих. Въпросът е, че ще падне някое малко дете, което може и да не го намерят, и белята ще е доста по-голяма. Апелът ми е Общината да си свърши работата, с цел да няма повече такива случаи ”, сподели Костадин Георгиев.

 

Едър шестокласник заседна в люлка за бебета

Едър шестокласник заседна в люлка за пеленачета на детска площадка. За куриозния случай, който датира от няколко месеца, оповестиха пред " Марица " от Пожарната работа в града под тепетата. Детето решило да яхне люлката, вид " гащи памперс ", наоколо до Гребната база, само че не съобразило какво ще последва. Малчуганът съумял да влезе в люлката, само че се заклещил. Минувачи станали очевидци на случката и се обадили да алармират за случая, след което на място отива екип на Пожарната. Задачата се оказва по-сложна от предстоящото. Нямало по какъв начин да изрежат люлката към тялото на момчето. Наложило се да отрежат веригата, на която виси люлката, а момчето дружно с нея транспортирали до пожарната работа. Там със профилирани принадлежности съумели да го освободят от клопката. От Пожарната припомнят, че с изключение на точното местонахождение, в сигналите си би трябвало да разказват оптимално тъкмо обстановката и от каква помощ имат потребност. Така в оперативния център ще могат да реагират оптимално бързо и съответно.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР