Момчета и момичета на възраст 9-18 години да се ваксинират

...
Момчета и момичета на възраст 9-18 години да се ваксинират
Коментари Харесай

Лекари препоръчват децата да бъдат ваксинирани срещу човешки папиломен вирус

Момчета и девойки на възраст 9-18 години да се имунизират против човешки папиломен вирус. Това мнение е изпратено до Министерството на здравеопазването от Българската педиатрична асоциация, сподели пред публицисти доцент Йорданка Узунова, шеф на клиника " Педиатрия “ в болница " Лозенец “, осведоми Българска телеграфна агенция.

Съществува национална стратегия, посредством която имунизацията в този момент се обезпечава гратис за девойките на възраст 9-12 години, напомни тя. По думите ѝ в бъдещата национална стратегия, с изключение на имунизиране и на момчетата, би трябвало да се заложи реализиране на имунизационен обсег над 90 на 100 измежду девойките и 50 на 100 измежду момчетата, до 2030 година. 

Ако момчетата не се имунизират, остават като контейнер на вируса, сподели доцент Антоанета Томова, шеф на поделение по здравна онкология и онкологични болести в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център – Пловдив. По думите ѝ четвърти етап на рак на маточната шийка много мъчно се поддава на лекуване и постоянно е с съдбовен край. Само три % от родителите проумяват, че би трябвало да имунизират децата си против човешки папиломен вирус, с цел да не се заразят с него по време на житейския им път. Вирусът може да докара до рак на маточна шийка, на вагина, на пенис, на глава – шия, даже на бял дроб, сподели още доцент Томова.

Пожизненият риск от заразяване с човешки папиломен вирус е голям и евентуално няма човек на планетата, който да не се е срещнал с високорисковите папиломни вируси, сподели доцент Илия Карагьозов, ръководител на Българската асоциация по онкогинекология. По думите му най-важните стъпки, които би трябвало да се подхващат за битка с човешкия папиломен вирус, са имунизационна стратегия, национална скринингова стратегия на популационно равнище и съответно подготвени гинеколози.

Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България уточни, че България още веднъж изостава спрямо другите страни, в които имунизацията е налична и уточни, че в прилежаща Румъния против човешки папиломен вирус са имунизирани над 100 хиляди девойки.

Ваксина имаме, стратегия имаме, само че тя не се извършва, а смъртността от рак на маточната шийка се усилва, сподели проф. Радка Аргирова, ръководител на Националния експертен ръб по вирусология към Българския лекарски съюз и ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология. 

Противопоказанията за имунизацията са единствено потвърдени алергии против съставките ѝ и профилактиката постоянно е доста по-евтина от лекуването, показаха единното си мнение специалистите в полемиката.

Всички участници ще се обединят в Коалиция HPV, която ще бъде неправителствена, експертна организация, за подкрепяне на напъните на Министерството на здравеопазването. Коалицията да изисква всяка година доклад по какъв начин се извършва програмата за имунизиране против човешкия папиломен вирус, предложи проф. Аргирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР