Момче с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като

...
Момче с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като
Коментари Харесай

Защо момче в неравностойно положение остана без социален асистент?

Момче с умствена назадничавост остана без обществен помощник, откакто пернишката експертна лекарска комисия понижи % му на неработоспособност от 98% на 80% без непозната помощ. От раждането му, до този миг, негов помощник е била майка му.

Християн е на 18, само че съгласно психолозите е на не повече от 7. Съдбата му нанася тежки удари още от дете. На двумесечна възраст го оперираха от сърце и доста тежко изкара. Едва го избавиха. Четири месеца се бориха, само че ми го върнаха. Оттам се оказа, че има и хидроцефалия, споделя в утринния блок на Нова телевизия Татяна Иванова - майка на Християн.

Заради многото болести, още от детска възраст получава висока степен на неработоспособност - 98%, както и правото на компаньон. През целия живот това е майка му.

Той без непозната помощ не може, без мен не може. Говори и върви, само че има си други отклонения: не познава числата, не познава цветовете и самичък не може да се ръководи, споделя още тя.

Всичко се трансформира предходната година, когато Териториалната лекарска комисия понижава % му на неработоспособност на 80, само че по-тежкото е, че му лишават и правото на компаньон.

Бях доста разочарована и споделих на лекаря, че ми режат ръцете. Аз не мога да стана на следващия ден персонален помощник, разяснява още майката.

Лекарската комисия предложила Християн да стартира работа. За мен като родител, той не може да работи. Помага ми в семейството, само че това не е работа, споделя още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР