Молекулярни биолози в Китай са открили антитялото 35B5, което може

...
Молекулярни биолози в Китай са открили антитялото 35B5, което може
Коментари Харесай

ТАСС: Откриха антитяло, неутрализиращо всички COVID-щамове, включително Омикрон

Молекулярни биолози в Китай са разкрили антитялото 35B5, което може да се свърже с S-протеина на ковид и да обезврежда всички негови варианти, в това число най-новият Омикрон. Първите резултати от опитите с тези молекули бяха разкрити в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

„ Изображенията, които получихме демонстрираха, че

молекулата 35B5 се свързва с тази част от S-протеина, която в действителност не се трансформира с развиването на SARS-CoV-2 .

Това разрешава тези данни да се употребяват освен за основаване на антитела, само че и за създаване на универсална ваксина против всички варианти на ковид “, пишат учените.

Екип от китайски откриватели, управителен от професор Ден Кай от университета „ Сун Ят-сен “ в Гуанчжоу, Китай, е разпознал неповторимо антитяло в кръвна проба от преболедувал ковид китайски гражданин, което е еднообразно дейно при неутрализирането на всички публикувани варианти на SARS-CoV-2.

Тази молекула, наречена 35В5, е открита при огромно изследване, ориентирано към проучване на огромен брой кръвни проби на поданици на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и следят кои вирусни частици могат да нападат.

Универсалното антитяло

Тези търсения помогнали на лекарите да разпознават две молекули – 35B5 и 32C7, чиито даже дребни концентрации интензивно обезвреждат частиците на първата вариация на SARS-CoV-2. Последвалите опити демонстрират, че антитялото 35В5 е също толкоз дейно против вариантите Бета и Делта на ковид, до момента в който силата на действието на втората молекула понижава фрапантно.

Учените са получили сходни резултати при опити с мишки, инфектирани с всички публикувани варианти на ковид.

Антитялото 35В5 защищава всички гризачи от гибел и тежки белодробни увреждания ,

до момента в който успеваемостта на втората молекула доста понижава в битката с новите разновидности на SARS-CoV-2.

Универсалният темперамент на действието на антитяло 35В5, както демонстрират фотосите от криоелектронния микроскоп, се дължи на обстоятелството, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на ковид, която съвсем не се трансформира при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е идентична за всички разновидности на ковид, в това число и за неотдавна разпознатия вариант Омикрон.

Според професор Ден Кай и сътрудниците му, същият този сектор може да се употребява като „ цел “ за основаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи варианти на ковид, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през идващите месеци и години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР