Молдовците гласуват в неделя, за да изберат кметове на села,

...
Молдовците гласуват в неделя, за да изберат кметове на села,
Коментари Харесай

Молдова провежда местни избори

Молдовците гласоподават в неделя, с цел да изберат кметове на села, градове и градове, откакто президентът упрекна Москва в интервенция в гласовете в западната съседка на Украйна и проруска партия беше изключена от конкуренцията, предава Ройтерс.

Последният народен избор преди президентските избори през ноември 2024 година идва, когато някогашната руска страна се пробва да прокара кандидатурата си за присъединение към Европейския съюз и да напусне орбитата на Русия.

Проевропейският президент Мая Санду осъди съветската инвазия в Украйна и упрекна Москва в скрит план да я смъкна с прелом. Тази седмица тя упрекна Русия, че е " купувала " гласоподаватели, като е насочила 5 милиона $ към " незаконни групи ", ръководени от укриващия се предприемач Илън Шор през последните два месеца.

Изборите за избиране на 12 000 длъжностни лица изправят една против друга десетки партии, в това число ръководещата Партия на деяние и взаимност (ПДС) на Санду и проруската партия Възраждане, обвързвана с Шор, който беше наказан задочно за машинация.

В петък партията Шанс, също обвързвана с Шор, не беше позволена до вота от съображения за сигурност.

Изборите ще бъдат значим тест за курса на Санду - изключително в по-малките градове и села - след безапелационната й победа през 2020 година

В столицата Кишинев кметът Йон Чебан се кандидатира за втори мандат против Лилиан Карп от партията. Чебан, който заемаше проруска позиция, сътвори проевропейска партия през 2022 година, макар че ПДС към момента го счита за евентуален съдружник на Москва.

В последното си телевизионно послание към гласоподавателите в петък вечерта Санду прикани за висока изборна интензивност, с цел да поддържа нейния проевропейски блян.

„ Благодарение на вашия глас Молдова има късмет да стане член на европейското семейство. Не позволявайте селата ни да преминат в ръцете на крадци “, сподели тя.

В отговор на мненията на Санду тази седмица, съветското външно министерство назова молдовския президент " срам " и сподели, че тя се пробва да отвлече вниманието от пропуските на своето държавно управление.

Службата за национална сигурност упрекна Шор, че е оказал помощ за насочването на 1 милиард молдовски леи (55,60 милиона долара) в Молдова за образуване на антиправителствени митинги по време на войната в Украйна и за „ пазаруване “ на гласоподаватели.

Шор сподели, че изпраща парите в Молдова, с цел да помогне на пенсионерите, да финансира обществени инфраструктурни планове и някои политици. Той отхвърли средствата да са свързани с Русия.

Шор беше наказан задочно на 15 години затвор през април за ролята си в абсурда за банкова корупция за 1 милиард $. Партия, носеща неговото име, беше неразрешена от Конституционния съд през юни и партията „ Шанс “ беше основана, с цел да заобиколи решението.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР