Молдовският парламент прие закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми

...
Молдовският парламент прие закон, забраняващ излъчването на руски новинарски програми
Коментари Харесай

Молдова спря руските новини със закон

Молдовският парламент одобри закон, забраняващ излъчването на съветски новинарски стратегии по локалните радио и телевизия. Съгласно Закона за осведомителната сигурност е неразрешено " препредаването по радиото и малкия екран на вести, военни, политически и аналитични стратегии от страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия ".

Освен това 50% от задграничните стратегии, предавани по малкия екран, би трябвало да идват от Европейски Съюз, Съединени американски щати или страни, подписали тази европейска спогодба, оповестява Българска телеграфна агенция.

Така молдовските телевизионни канали ще могат да излъчват единствено съветски филми, сериали, музикални или развлекателни стратегии, само че не вести и настоящи стратегии.

Всъщност възбраната за лъчение на новинарски стратегии, която към този момент беше въведена през 2017 година и по-късно беше анулирана през 2020 година, е в действие от началото на съветското навлизане в Украйна и законът единствено я облича в правна форма.

В подтекста на нахлуването Молдова, в която се приказва най-вече румънски език, само че в която има многочислено рускоезично малцинство, показва решителна поддръжка за Киев. Тя приема бежанци от войната, подаде молба за участие в Европейски Съюз и получи заричане от Европа за доста нарастване на военната помощ.

Кишинев се притеснява, че Москва може да избере Молдова за цел, изключително откакто сепаратисткият район съобщи, че през април е бил подложен на обстрел от страна на Украйна. Руските управляващи насочиха гневни рецензии към Кишинев по този мотив, напомня Франс прес.

През май английският външен министър Лиз Трус съобщи, че съдружниците в НАТО водят диалози за въоръжаването на страната с по-модерно оръжие, с цел да може тя да се отбранява, в случай че стане обект на съветска офанзива.
ТЕМА преди 1 час 441 преди 3 часа 602 преди 19 часа 1214
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР