Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на

...
Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на
Коментари Харесай

Украинците искат молдовец, задържан у нас

 Молдовският жител Кристиан Т., арестуван предходната седмица с определение на Окръжен съд – Добрич за период от 40 дни на съображение ЕЗА, издадена от съда в Одеса ще остане в следствения арест. Днес състав на Апелативен съд – Варна удостовери всички учредения на първоинстанционния съд, определил краткотрайното задържане на чужденеца.

В документите, изпратени от способените украински управляващи се показва, че Кристиан се търси с оглед наказателното му гонене по обвиняване за обир, осъществен на 16 януари 2017г. в Украйна. Максималният размер на наказването, което молдовецът може да получи в Украйна е 10 години отнемане от независимост. Грабежът се санкционира и по българското законодателство. В хода на правосъдното съвещание през днешния ден стана ясно, че още в деня на грабежа Кристиан е бил известен за почналото по отношение на него досъдебно произвеждане, само че дни по-късно той е напуснал територията на Украйна. Три месеца по-късно районният съд в Одеса е издал ЕЗА за краткотрайното " задържане под стража “ на молдовеца, което има за цел да бъде последвано от искане за екстрадиция и наказателно гонене от правосъдните управляващи на Украйна по обвиняване в обир. Кристиан Т. е бил арестуван на 18 юли 2019 на влизане в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кардам.

Съставът на Апелативен съд – Варна показа изводите на съда в Добрич, съгласно които, закононарушението за което се търси Кристиан не е политическо, военно, амнистирано или с изтекла отминалост. Няма данни против него у нас да се води наказателно произвеждане за същото закононарушение. Налице е интернационален контракт - Европейска спогодба за екстрадиция, утвърдена със закон от 1994г, по който България и Република Украйна са страни.

Мярката " краткотрайно задържане под стража " за период от 40 дни се постанова, с цел да се осуети възможното укриване на лицето, което през последните години неведнъж е обитавало в разнообразни страни, както и да се обезпечи наличието му на делото при приемане на молбата за екстрадиция от Република Украйна.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се удостоверява краткотрайното задържане под стража за период от 40 дни на молдовец, търсен с ЕЗА от управляващите в Украйна за обир, осъществен преди 2 години е дефинитивно.

Ако през идващите 40 дни украинските управляващи не изпратят документи с искане за екстрадиция, то Кристиан Т. ще бъде неотложно освободен от ареста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР