Молдовската антикорупционна прокуратура поиска арест на Игор Додон за 30

...
Молдовската антикорупционна прокуратура поиска арест на Игор Додон за 30
Коментари Харесай

Обвиниха в държавна измяна проруския експрезидент на Молдова Игор Додон

Молдовската антикорупционна прокуратура изиска арест на Игор Додон за 30 дни. Това заяви Мариана Керпек, говорителка на Генералната прокуратура.

" Днес антикорупционната прокуратура изпрати до съда искане за налагане на 30-дневен арест на някогашния президент Игор Додон и още един арестуван ", сподели Керпек. По думите ѝ тези претенции ще бъдат прегледани на следващия ден от Кишиневския областен съд.

Молдовската прокуратура е повдигнала на Додон четири обвинявания, в това число за корупция и държавна измяна.

На 24 май прокурорите претърсиха дома на Додон, както и други адреси. Срещу него е формирано наказателно дело по член 324 (за пасивна корупция), член 1812 (за признание на финансирането на политическа партия от незаконна организация), член 337 (за държавна измяна) и член 330/2 (за нелегално обогатяване) от Наказателния кодекс на Молдова. Заедно с някогашния президент е арестуван и братът на брачната половинка му Петру Мериняну.

Додон твърди, че разполага с доказателства за невинността си. Вчера и през днешния ден поддръжници на някогашния президент организираха митинги в Кишинев с искане за освобождение на някогашния водач на Социалистическата партия.

След провалянето на Социалистическата партия на Молдова на изборите през 2021 година Додон подаде оставка като партиен водач и оглави Молдовско-руския бизнес съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР