Молдова въвежда извънредно положение, съобщи MOLDPRES. Парламентът реши да въведе

...
Молдова въвежда извънредно положение, съобщи MOLDPRES. Парламентът реши да въведе
Коментари Харесай

Молдова въведе извънредно положение


Молдова вкарва изключително състояние, заяви MOLDPRES. Парламентът реши да вкара изключително състояние в Молдова за интервал от 60 дни, считано от 24 февруари 2022 година

Премиерът Наталия Гаврилица посочи, че в интервала на изключителното състояние вземащите решения ще открият специфичен режим на влизане и излизане от Молдова, на потребление на въздушното пространство, както и ограничения за обезпечаване на ръководство на миграционните потоци и обезпечаване на отбрана на хората, избягали от Украйна.

В документа се вижда, че в интервала на изключителното състояние Комисията за изключителни обстановки на Молдова ще издава указания, които са наложителни и изпълнителни за ръководителите на централните и локални обществени управляващи и стопански сътрудници, на обществените институции, както и на за жителите и други хора, които са в Молдова.

Проектът планува също изпъждане от територията на Молдова на хората, чието наличие може да засегне обезпечаването на публичния ред и сигурността на държавата; определяне на специфичен режим на работа на икономическите субекти и обществените институции; възбрана на провеждането на манифестации, обществени прояви и други всеобщи акции; съгласуване на активността на средствата за всеобща информация; ръководство на миграционните потоци, както и други ограничения.

Приетото на 20 януари 2022 година решение на Народното събрание за оповестяване на изключително състояние в цяла Молдова за 60 дни беше анулирано с днешното решение.

Припомняме, че през вчерашния ден президентът Мая Санду предизвести, че страната ще вкара изключително състояние. Тя уточни, че страната се готви да одобри десетки хиляди бежанци от Украйна. Ще помогнем на хората, които се нуждаят от помощ поддръжка, увери Санду.

От своя страна вицепремиерът на Молдова Андрей Спину осведоми във Facebook, че страната затваря въздушното си пространство и пренасочва полетите към летища отвън нейната територия.

Мярката идва, откакто през вчерашния ден през нощта съветският президент разгласи започването на война против Украйна под названието "специална военна интервенция в Донбас ".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че вкарва военно състояние в цяла Украйна. Той настоя светът да принуди Русия да съблюдава мира.

Литва също вкара изключително състояние на своята територия.

Повече от 6340 души са минали молдовско-украинската граница. От тях 1656 са жители на Република Молдова и 4244 са жители на Украйна. От друга страна, 1605 са напуснали Молдова до този миг през граничните пунктове с Украйна. От тях 1044 са молдовци и 488 са украинци.

По данни, предоставени от Министерството на вътрешните работи на Република Молдова, общо 108 жители на Украйна са подали молби за леговище в Република Молдова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР