Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу

...
Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу
Коментари Харесай

Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу заплахата от Русия

Молдова желае участие в Европейски Съюз " допустимо най-скоро " като отбрана против опасността от страна на Русия и се надява на решение за започване на договаряния " през идващите месеци ", съобщи президентът Майа Санду в изявление за Агенция Франс Прес.

Малката страна с население от 2,6 млн. души, ситуирана сред съседката на Европейски Съюз Румъния и отбраняващата се против съветската експанзия Украйна, на 1 юни ще организира първата си огромна среща на върха за по-широка Европа. Тя ще се състои в границите на Европейската политическа общественост - конгрес, основан през предходната година, който събира водачите на всички 27 страни от Европейски Съюз и 20 прилежащи на общността страни.

За Санду участието в Европейски Съюз е единствената гаранция, че няма да се трансформира в идната цел на Русия. Нейната страна, която е някогашна руска република, към този момент има сепаратистки район - Приднестровието, където Русия е разположила свои войски.

" Разбира се, нищо не може да се съпостави със протичащото се в Украйна, само че ние виждаме рисковете и имаме вяра, че можем да спасим демокрацията си единствено като част от Европейски Съюз ", сподели тя. " Наистина имаме вяра, че Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост през идващите години и би трябвало да се защитим ", добави Санду в границите на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия, която завърши във вторник.

50-годишната лидерка, която е на поста си от 2020 година, през февруари упрекна Русия, че подклажда прелом в опит да завземе властта в Молдова. Тя прикани молдовците да проведат проевропейски протест в неделя. Според изследванията на публичното мнение, жителите на страната поддържат с голямо болшинство присъединението към Европейския съюз.

" Войната в Украйна направи нещата черно-бели. Така че за всички нас е доста ясно какво значи свободният свят и какво - властническият свят. " - сподели тя.

Войната в съседство с Русия внезапно затвърди вероятността за участие на Украйна и Молдова в Европейски Съюз. Двете страни аплайваха предходната година за присъединение към блока и през юни 2022 година станаха страни кандидатки, дружно с Грузия.

" Вярваме, че това е реален план за нас и чакаме с неспокойствие това да се случи допустимо най-скоро ", сподели Санду.

Членството обаче може да отнеме десетилетие или повече, като се има поради дългият лист от условия, които страните кандидатки би трябвало да изпълнят, с цел да могат да се настанят паралелно с останалите страни в европейския обединен пазар.

За разлика от Украйна, Молдова е задоволително дребна, с цел да може да се интегрира в Европейския съюз относително елементарно. Но тя е изправена пред редица провокации, с цел да доближи демократичните си стандарти до нивото на Европейски Съюз, изключително във връзка с битката с корупцията. Необходимо е да се обърне внимание и на нежната й стопанска система, енергийната сигурност и въпроса за Приднестровието с 30 000 души проруско население.

Приднестровието, в източната част на Молдова, не е прието от интернационалната общественост.

" Ние се борим за спокойно разрешаване на спора и призоваваме Русия да изтегли нелегално разположените си войски.... Нуждаем се от геополитическа опция, с цел да можем да разгадаем спора ".- сподели Санду.

Тя добави: " Какви връзки може да имаш с режим, който убива почтени хора в прилежаща страна? "

Молдова е подготвена да си сътрудничи единствено с " демократични страни, с страни, които зачитат териториалната целокупност на други страни, които зачитат интернационалната система, учредена на правила ". /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР