Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу

...
Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу
Коментари Харесай

Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро като защита срещу заплахата от Русия

Молдова желае участие в Европейски Съюз " допустимо най-скоро " като отбрана против опасността от Русия и се надява на решение за започване на договаряния " през идващите месеци ", съобщи президентът Майа Санду в изявление за Агенция Франс Прес.


Малката страна с население от 2,6 млн. души, ситуирана сред съседката на Европейски Съюз Румъния и опустошената от войната Украйна, на 1 юни ще организира първата си огромна среща на върха за по-широка Европа. Тази среща на Европейската политическа общественост - конгрес, основан през предходната година, който събира водачите на всички 27 страни от Европейски Съюз и 20 прилежащи на блока страни - ще бъде мотив за Молдова да усъвършенства доверието си на кандидатка.

За Санду участието в Европейски Съюз е единствената гаранция, че няма да се трансформира в идната цел на Русия. Нейната страна, която е някогашна руска република, към този момент има сепаратистки район - Приднестровието, където Русия е разположила дребен брой войски.

" Разбира се, нищо не може да се съпостави със протичащото се в Украйна, само че ние виждаме рисковете и имаме вяра, че можем да спасим демокрацията си единствено като част от Европейски Съюз ", сподели тя. " Наистина имаме вяра, че Русия ще продължи да бъде огромен източник на неустойчивост през идващите години и би трябвало да се защитим ", добави Санду в границите на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия, която завърши във вторник.

50-годишната лидерка, която е на поста си от 2020 година, през февруари упрекна Русия, че подклажда прелом в опит да завземе властта в Молдова. Тя прикани молдовците - които съгласно изследванията на публичното мнение поддържат с голямо болшинство присъединението към Европейския съюз - да проведат проевропейски протест в неделя.

" Войната в Украйна направи нещата черно-бели. Така че за всички нас е доста ясно какво значи свободният свят и какво - властническият свят ", сподели тя.

Войната в съседство с Русия внезапно затвърди вероятността за участие на Украйна и Молдова в Европейски Съюз. Двете страни аплайваха предходната година за присъединение към блока и през юни 2022 година станаха страни кандидатки, дружно с Грузия.

" Вярваме, че това е реален план за нас и чакаме с неспокойствие това да се случи допустимо най-скоро ", сподели Санду.

Членството обаче може да отнеме десетилетие или повече, като се има поради дългият лист от условия, които страните кандидатки би трябвало да изпълнят, с цел да могат да се настанят паралелно с останалите страни в европейския обединен пазар.

За разлика от Украйна, Молдова е задоволително дребна, с цел да може да се интегрира в Европейския съюз относително елементарно. Но тя е изправена пред редица провокации, с цел да доближи демократичните си стандарти до нивото на Европейски Съюз, изключително във връзка с битката с корупцията. Необходимо е да се обърне внимание и на нежната й стопанска система, енергийната сигурност и въпроса за Приднестровието с 30 000 души проруско население.

Приднестровието, в източната част на Молдова, не е прието от интернационалната общественост. Зоната поражда през 1990 година след къса революция, избухнала при разпадането на Съветския съюз, а от 1992 година приключва като замразен спор.

" Ние се борим за спокойно разрешаване на спора и призоваваме Русия да изтегли нелегално разположените си войски ", сподели Санду. " Нуждаем се от геополитическа опция, с цел да можем да разгадаем спора ".

Тя добави: " Какви връзки може да имаш с режим, който убива почтени хора в прилежаща страна? "

Молдова е подготвена да си сътрудничи единствено с " демократични страни, с страни, които зачитат териториалната целокупност на други страни, които зачитат интернационалната система, учредена на правила ", сподели тя.

Русия посочи желанието на Украйна един ден да се причисли към НАТО като едно от основанията за навлизане в съседката си.

Молдова към този момент не премисля позицията си на неутрална страна, сподели Санду.

" Но в нашето общество се водят полемики за това дали неутралитетът ни пази и в случай че в някакъв миг хората трансформират мнението си, несъмнено, че ще преразгледаме това решение. Междувременно се опитваме да консолидираме отбранителния бранш на Молдова и разчитаме на нашите другари ".

За " другари " Молдова разчита доста на другите страни участнички в Европейската политическа общественост.

Срещата на върха в Кишинев на 1 юни, сподели Санду, " е значима, с цел да забележим, че не сме сами, че имаме доста другари ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР