Можеше ли да остане жива младата майка във врачанската болница?

...
Можеше ли да остане жива младата майка във врачанската болница?
Коментари Харесай

Драмата във Враца: Бездушие, безразличие, снишаване - ето това убива хора

Можеше ли да остане жива младата майка във врачанската болница? Едва ли. Не единствено тъй като има едно опазване на здравето за небогати и друго за богати

А тъй като бездушното, безконтролно равнодушие се отглежда десетилетия наред, написа Александър Андреев в

Сърцераздирателно…

Стотици хиляди хора в България с невярващи очи са гледали видеото, в което 44-годишната жена умира на една прегръдка разстояние от детето си в непревземаемия подстъп на врачанската болница. И са ронили сълзи, и са псували здравната система, „ Бърза помощ “ и цялото държавно управление отпред с министъра на здравеопазването…

Всъщност българското опазване на здравето въобще не е единственият провинен за гибелта на младата майка. И дано не го описваме само като убийствена пустота, където хората мрат на конвейер, а неколцина златотърсачи лакомо пълнят джобовете си.

Едно опазване на здравето за небогати и друго за богати

Днес българското опазване на здравето е надалеч по-добро, в сравнение с преди 30 години (да, знам какъв брой хора ще скочат против това твърдение), а разликата сред тогава и в този момент е единствено в едно: през днешния ден се вижда, че има едно опазване на здравето за богати и друго за небогати, до момента в който по времето на Народна република България този факт се криеше. Тогава нямаше мобилни телефони с камери, нямаше и обществени мрежи, от които да научим за всекидневните човешки нещастия, а по-късно да пророним сълза и да напсуваме властта. (Пък да псуваш властта си беше много рисково.)

Не, виновността на опазването на здравето в тази ситуация отстъпва на назад във времето, въпреки че я има. Още повече в сегашната обстановка, когато това опазване на здравето е освен претрупано заради пандемията, само че и раздирано от вътрешни несъгласия за вируси, лечения и ваксини и травмирано от външния напън на побеснели антиваксъри, на идеологически настървени разобличители на „ мита за пандемията “ и на елементарни опортюнисти, които търсят 5 минути популярност или някакъв политически бонус.

А виновността е другаде

Истинската виновност за случилото се във врачанската болница носи ширещото се безразличие, безразличието, бездушието, потискащият публичен вакуум, в който живее топящото се българско население. То по тази причина се и топи, тъй като хората нямат чувството за взаимност между тях, тъй като обществената тъкан е обезкървена, а дехуманизацията непрекъснато се зъби ту против бежанците, ту против хомосексуалните, ту против другите малцинства.

И това не е от през вчерашния ден или от оня ден, не е отговорен само цинизмът по времето на Борисов, капитализмът, настъпил преди този момент, или измисленият „ социализъм “ по времето на Народна република България.

Виновна в последна сметка е онази администраторка зад стъклото във врачанската болница, която си разбърква кафенцето. Виновна е таман тя във всичките си превъплъщения, които човек ежедневно среща в България: бездушното, безконтролно равнодушие, отглеждано десетилетия наред на тази територия. Територия, където снишаването и оцеляването са житейски постулати, където „ те ме лъжат, че ми плащат… “ и „ законът е врата у поле “ са преобладаващи метафизичен възгледи, а умрялата жена в преддверието на врачанската болница ще бъде забравена тъкмо за един ден…

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР