Можем да потвърдим, че тютюневите продукти с нагряване на тютюна

...
Можем да потвърдим, че тютюневите продукти с нагряване на тютюна
Коментари Харесай

Две нови изследвания потвърждават "по-малко токсичност" в цигарите без горене

Можем да потвърдим, че тютюневите артикули с нагряване на тютюна без горене, съдържат доста по-малко токсични субстанции. Очакваме, че това ще повлияе и на въздействието им върху здравето, разгласи на конференция тази седмица Германският федерален институт за оценка на риска, представен в немски медии.

Според изследването на немския институт новата технология за тютюнопушене посредством нагряване понижава излъчванията на карбонилни съединения като формалдехид и ацеталдехид с сред 80 и 90% спрямо стандартните цигари, а излъчванията на летливи органични субстанции, като бензен и бутадиен - с сред 90 и 99%.

Компанията " Филип Морис " показа новата технология в България тази есен. Устройството IQOS прилича електронна цигара, само че консумативът е същински тютюн, като разликата с обичайното пушене е, че тютюнът не гори, а се нагрява. Германският институт разяснява, че защото няма горене, това значи, че не се образува пушек, а точно в него се съдържат токсичните и канцерогенни субстанции, свързани с рисковете за здравето при тютюнопушене. Според оценката на института, намаляването на тези субстанции " ще съвпадне и с понижаване на здравните опасности за потребителите ".

До същите заключения доближава и паралелен разбор, извършен от самостоятелния експертен Комитет по токсичност на Англия. Комитетът проучва в детайли наличните научни данни за IQOS на " Филип Морис " и за iFuse - хибриден артикул на " Бритиш американ тобако ". В заключението им се показва, че " тютюневи произведения, употребяващи правилото на нагряване понижават излагането на нездравословни химични субстанции спрямо обичайните цигари и евентуално има изцяло понижение на здравния риск за пушачите, минали на изследваните артикули ".

В известията и на двата научни института обаче категорично се декларира, че новите тютюневи произведения с нагряване не са безрискови и анализите им не трябва да се поясняват като поощряване на използването им изобщо.

Изследователите напомнят, че цялостният отвод от тютюнопушене е най-хубавият метод да се понижи вредата за пушачите, и че наличните досега научни доказателства към момента не са задоволителни за цялостна и точна количествена оценка на относителния риск за потребителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР