Може ли президентът на САЩ да нанесе ядрен удар по

...
Може ли президентът на САЩ да нанесе ядрен удар по
Коментари Харесай

Колко минути делят света от ядрена война

Може ли президентът на Съединени американски щати да нанесе нуклеарен удар по взето самолично решение и какъв брой минути разделят света от нуклеарна война? Агенция " Блумбърг " дава отговора, описвайки процеса, през който се минава, в случай че Съединени американски щати решат да употребяват силите си.

Стъпка първа – взимане на решение

Президентът е и главнокомандващ и има цялостното право да употребява нуклеарни оръжия. Преди да разгласи решение, той нормално се съветва със съветниците си.

Основният консултант в тази ситуация е зам.-директорът по интервенциите на Пентагона, който управлява Центъра на националното военно командване, известно още като " военната стая ". Тази институция дава отговор за подготовката и осъществяването на заповедта за приложимост на нуклеарно оръжие. Вероятно ще натежи мнението и на ръководителя на отдела за нуклеарни сили от Стратегическото командване на армията (USSTRATCOM).

Съветниците може да опитат да трансформират позицията на президента, само че в последна сметка Пентагонът е задължен да се съобрази с неговото решение.

Колко време е нужно

Колкото президентът пожелае. Но към Съединени американски щати летят противников ракети, консултацията може да отнеме и секунди. Опасността е да се реагира бързо и бурно на подправена паника.

Стъпка втора – издаване на заповедта

Най-висшият представител на Пентагона във " военната стая " би трябвало официално да ревизира дали индивидът, издаващ заповедта, в действителност е президента. Той прочита ключова дума, нормално състояща се от две букви от военна писменост (например Делта-Ехо). Президентът би трябвало да ревизира отговора ѝ, изписан върху " бисквитката " - ламинирана картичка, която президентът или негов консултант би трябвало да носят със себе си непрестанно.

" Военната стая " изготвя заповед за пукотевица – известие, което съдържа проекта за деяние, времето за пукотевица, кодове за сигурност и кодовете, нужни за отключване на оръжията. То е дълго към 150 знака, колкото един туит. Изпраща се непосредствено на екипите, които би трябвало да изстрелят оръжието.

Колко време е нужно

Две-три минути.

Стъпка трета – екипите стартират работа

Военните отварят сейфовете, в които се съхраняват специфичните кодове, готови от Агенцията за национална сигурност. Сравняват ги с кодовете, получени от Пентагона.

Ако оръжието се изстрелва от подводница, заповедта би трябвало да бъде доказана от капитана, старши помощник-капитана и двама други души. Съобщението от Пентагона дава на екипа комбинацията за отключване на сейф, в който се намира кодът за изстрелването на оръжията. Те са подготвени за изстрелване близо 15 минути след приемане на заповедта.

В база на сушата има пет екипа (състоящи се от по двама души), които се намират на километри едни от други. Всеки от тях получава заповедта, отваря сейфовете и съпоставя получените кодове с тези вътре. Ако кодовете съответстват, в компютрите се вкарва дадената от Пентагона информация за военния проект, с цел да се пренасочат оръдията към нужната цел. След това се вкарват спомагателни кодове за " отключване " на оръжията, последвани от кодовете от сейфа. В уреченото време всичките пет екипа вкарват кодовете по едно и също време, с цел да изпратят пет команди към оръжията. За изстрелване са нужни единствено два – тъй че, даже в случай че три от петте екипа откажат да изпълнят заповедта, това няма да спре офанзивата.

Колко време е нужно

Петнадесетина минути, в случай че се стреля от подводница, пет, в случай че се стреля от сушата. Веднъж изстреляни, ракетите не могат да бъдат върнати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР