Може ли държавата сама да започне да организира изборите си

...
Може ли държавата сама да започне да организира изборите си
Коментари Харесай

Може ли държавата сама да започне да организира изборите си. Без Сиела

Може ли страната сама да стартира да провежда изборите си - без частната компания " Сиела Норма ", която е освен неизменим снабдител на машините за вота, само че и отговорник за логистичната част, за обслужването и образованията на чиновниците? Според Централната изборна комисия (ЦИК) това най-накрая е допустимо да се случи. Ако и министерствата и депутатите вземат отношение по въпроса.

Какво дава съображение на ЦИК за този на процедура оптимизъм, поради обстоятелството, че откогато опитвам с машинния избор - до въвеждането му във всички огромни секции и в чужбина, " Сиела " е тази, която поема главната част от организацията? - Успешното производство на частичните избори от предишния месец.

На 27 февруари се създадоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха обезпечените 27 машини. На 6 март се организира втори тур - за кмет на 4 кметства с 10 броя машини. " Централната изборната комисия за първи път изцяло независимо, с професионалното подпомагане на специалисти към ЦИК, провежда всички действия по техническо и логистичното обезпечаване на машинното гласоподаване ", похвалиха се комисията. Машините са били тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в ЦИК. От комисията са обезпечили и сами техниците по поддръжката, както и логистиката.

При едни национални избори обаче, от ЦИК признават, че не биха се справили сами с всичките към 12 000 устройства, само че въпреки всичко присъединяване на частната компания може да се минимизира, в случай че не и напряко отстрани.

Зам.-председателката и представител на комисията Росица Матева разяснява пред Клуб Z, че въпреки всичко ще се наложи обяването на обществнеи поръчки за обособени стадии от процеса, най-важният от които е правенето на нов програмен продукт, който наблюдава пътя на всяко едно устройство от склада до секцията за гласоподаване, до информация за това дали някой е " човъркал " по устройството. Есперти от комисията, работили по организирането на частичния избор, споделят, че подобен програмен продукт има и " Смартматик ", сътрудникът на " Сиела " и производител на машините ни за гласоподаване, само че нямало потребност да се стига до закупуването му от венецуелската компания, защото подобен може да се създаде и в България.

От ЦИК разчитат на новообособеното министерство на електронното ръководство за обезпечаването на лицата, които настройват софтуера (около 200 души), като такива можело да се вземат и от фрагментите на държавната " Информационно обслужване ", която има и териториални поделения в страната. Същото да важи и за техническите лица по поддръжка на устройствата по места, ще предложат още от комисията на ръководещите.

Според Матева във връзка с логистиката може да се употребяват и " Български пощи ", което изисква ангажиране и на транспортното министерство.

Добрата вест е, че страната най-накрая е уредила неуредените до неотдавна договорни въпроси с частната компания и към този момент всички машини, както и " ключът " за тях са й предадени. Т.е. към този момент са държавна благосъстоятелност.

От комисията са в развой на търсене и на държавен склад за запазване на устройствата, като сега наемът за употребяваното помещение коства към 30 000 лева на месец. За последно работна група към Министерския съвет оферираше терен на военното министерство на " 4-ти километър " в София, който от комисията следва да огледат.

Предупреждения

Че страната става подвластна за произвеждането на изборите си предизвестиха специалисти още през 2020 година Тогава от фондация " Конрад Аденауер " излязоха с отчет към българските управляващи, основан на положителните европейски практики и на рекомендациите на Съвета на Европа, в който се настояваше за " незабавни ограничения за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и потребността от създаване на потенциал в институцията ". Опасността е ЦИК да стане прекомерно подвластна от доставчика на машините и останалите външни участници и може да загуби " собствеността " върху целия развой по организирането на изборите, показаха от организацията.

Това обаче не се случи и на процедура нямаше по какъв начин да се случи към оня миг. След което станахме очевидци на голям брой земетресения, в случай че не и напряко кавги, сред ЦИК и " Сиела ". Комисията обвиняваше доставчика, че извива ръце за повече пари за логистиката, софтуера и поддръжката на машините. Машини биваха разпращани из страната с куриерски служби и биваха " задържани " в локални РПУ-та. После пък мистериозни устройства се показваха на места из страната, от което ГЕРБ направи акция, че вотът ще е манипулиран. Компанията и комисията стигнаха даже до прокуратура и съд и прочие, и прочие неприятни " случки ", съпровождащи процеса на взаимната им работа.

И въпреки тематиката да не е на дневен ред, от ЦИК декларират, че се надяват този път подготовката за изборите да стартира по-рано. А не с промени в Изборния кодекс, каквито се вършат, по остаряла управническа традиция, директно преди вода. Тест за това по какъв начин страната сама се оправя ще има и на частичния избор през юли. Но най-големият тест ще са локални избори 2023 - най-сложните за образуване избори.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР