Може ли да се направи великденски козунак с кисело мляко

...
Може ли да се направи великденски козунак с кисело мляко
Коментари Харесай

Великденски козунак с кисело мляко

Може ли да се направи великденски козунак с кисело мляко е риторичен въпрос - би трябвало да попитате може ли да си представим Великден без козунак с кисело мляко

Необходими Продукти

● яйца - 6 бр.
● суха квас - 1 пакет
● прясно мляко - 5 с.л.
● захар - 1 ч.ч.
● кисело мляко - 1 ч.ч.
● масло - 150 г
● брашно - към 1.5 кг
● стафиди - 300 г
● ром - 4 с.л.
● ромова есенция - 1 капсула
● ванилия - 1 капсула есенция
● орехи - на усет, за декорация

Начин на подготвяне

Прясното мляко леко се загрява в дълбока купичка и към него се прибавя маята. Оставя се встрани да шупне. През това време се разрушават 5 от яйцата, а от шестото се взима единствено белтъкът - жълтъкът се оставя встрани. Когато яйчената примес стане на равен крем, към нея се прибавя киселото мляко дружно с 1/3 от маслото (което авансово е разтопено).

Всичко се разрушава до хомогенна примес. Накрая се прибавят есенциите ром и ванилия. Ако не разполагате с есенции, може да прибавите ванилия на прахуляк, а ромът да заместите с 1 ч.л. същински ром.

Част от брашното се поставя в тава или различен сходен съд и се прави кладенче по средата. През това време маята би трябвало да е шупнала. В брашненото кладенче се прибавя яйчената примес, а от горната страна и шупналата квас. Трябва да се внимава да не пробие стените на брашното.

Започва измесването. С кръгови придвижвания се бърка сместа, като при всеки размах се загребва малко от брашното. Така, до момента в който не се получи тесто. То не би трябвало да е твърдо. След като тестото е измесено, би трябвало да се удари няколко пъти в плота, с цел да може въдухът, който е останал вътре, да излезне. Ударите не е хубаво да са повече от 20 - 30. След като това стане, тестото се оставя да втаса на топло място за към половин час.

През това време в ромв се накисват стафидите.

След към половин час останалото масло се разтопява и се взима тестото. То се разточва на правоъгълник, който би трябвало да е пълен. Взима се масло с четка и се маже получения правоъгълник. След това той се сгъва на две, още веднъж се разточва и отново се маже с масло. Така процедурата се повтаря, до момента в който маслото не привърши. Преди последното огъване на тестото към него се прибавят стафидите.

След това тестото се разточва, с цел да се получи правоъгълник, който се разрязва на три ленти. От тях се прави плитка и се реже според от дължината на формата на правоъгълната тавичка.

Козунакът се оставя да втаса, до момента в който удвои размера си. След това се маже с останалия жълтък, от горната страна се подреждат орехите и се приключва с поръсване на кристална захар.

Пече се на 180 градуса до подготвеност.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР