Може да ги откриете навсякъде - във Facebook, в местния

...
Може да ги откриете навсякъде - във Facebook, в местния
Коментари Харесай

Защо разумните хора вярват на конспиративните теории?

Може да ги откриете на всички места - във Фейсбук, в локалния бар или на барбекюто на ваш другар: хора, познати и обичани, които по принцип възприемате за рационални и в това време имат вяра с цялото си сърце в някои от най-невероятните теории на конспирациите. Откъде произлиза това на пръв взор нелогично несъгласие, пита io9?

Отговор на този въпрос се пробва да даде редакторката в New York Times Magazine Маги Коер-Бейкър, която преглежда казуса като част от богатата човешка логика на психиката. Тя написа:

" В дните след бомбения атентат в Бостън спекулациите онлайн по отношение на самоличността и претекстовете на незнайния причинител или причинители бяха големи. След като братята Царнаеви бяха разпознати и преследването им завърши, същите тези спекулации не стопираха. Те просто одобриха нова форма. Ето един образец: може би братята са били употребявани, с цел да отвлекат вниманието от същинския водач на заговора, който е богат саудитец с връзки на най-високо ниво; а може би те отново са почтени, само че вместо саудитеца, същинският подстрекател е част от самото американско правителство; а какво ще стане, в случай че братята са отговорни, само че не са работили сами, а като клон на доста по-голяма организация?

Колкото и шантаво да звучат тези теории, хората които ги популяризират не са такива - в действителност те са напълно естествени. Но последните научни проучвания ни демонстрират, че в случай че считате че някоя от горните теории е допустима, евентуално си мислите същото и за останалите, даже и когато те си опонират. Освен това е доста евентуално това надалеч да не е единствената новинарска история, която ви кара да считате, че зад протичащото се са забъркани мистериозни и незнайни сили ", приключва Коер-Бейкър.

" Най-добрият метод да предскажете вярата в една тайна доктрина е вярата в други такива теории ", изяснява Вирен Свуми, професор по логика на психиката, който учи тайните теории в Университета на Уестминстър в Англия. Психолозите споделят, че това е по този начин, тъй като тайната доктрина не е толкоз отговор на едно събитие, колкото е израз на световна позиция за протичащото се в света.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР