Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни

...
Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити

Може би сме пред разкриване на шестия извършител на вирусни хепатити или пък някакво друго вещество. Това сподели за бТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова във връзка новия атипичен хепатит, за който се чака първа проба, която да удостовери съществуването му у нас.

„ Детето, за което има подозрение у нас, че се е заразило с новия хепатит, към този момент се е излекувало и е ясно, че не става дума за заразяване с до момента известните хепатити. Има догадка, че не става дума за болест, а за признати токсични субстанции. Ние в последните 3 години имаме вирусни хепатити, при които причинителят не е открит. Това, че не е открит, не значи безусловно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази обстановка информацията, която идва от другите страни, е належащо да се наблюдава дали тази численост не става по-голяма от типичното и да се вършат по-широк кръг проучвания “, сподели още проф. Кожухарова.

Епидемиологът съобщи, че децата не са рисковата група, а по-скоро може да са възрастните, по тази причина е значимо да се следи хигиената.

Кожухарова разяснява и ковид, като разясни, че е допустимо да се появи нова вид през есента.

„ Четири пъти повече са излекувани от новозаразените с ковид за миналото денонощие. 624 са новите случаи. Това са близо 7% от направените над 9000 теста. Към момента в действителност картината е доста удобна. Нищо изключително не се случва, в този момент броя е по-голяма заради почивните дни. Факт е обаче, че общата смъртност, която включва всички аргументи, към този момент се върна към естествените си равнища за последните 5 години до 2019 година “, съобщи проф. Кожухарова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР