Може би някога Черно море е било суша. Според някои

...
Може би някога Черно море е било суша. Според някои
Коментари Харесай

Исторически нови разкрития за Черно море: Морското дъно трябва да пази следи от живота на хората

Може би в миналото Черно море е било суша. Според някои теории равнището му е паднало единствено с 40 метра от настоящето, съгласно други – със 110-120. Ако последното е правилно, то тогава всичко, което виждате до земята е било суша. Това сподели пред камерата на Българска национална телевизия ръководителят на археологическата експедиция „ Черно море “ проф. Джон Адамс.

Морско дъно тук, би трябвало да пази следи от живота на хората, прибавя той. Световните медии към този момент описват за последните открития на интернационалната експедиция. Бяха регистрирани и проучени потънали кораби отпреди хиляди години, които никой до момента не е виждал по какъв начин наподобяват. Разказът за библейския потоп беше възобновен наскоро от самите учени. Тук в Черно море той получи известни научни вероятности. И въоръжени с последната дума на техниката, интернационален екип морски археолози са решени да проучат независимо обстоятелствата. Директорът на центъра за подводна археология в Созопол доктор Калин Димитров пък сподели, че в действителност този роман е непокътнат в митологичното схващане на човечеството и е трансформиран и пристигнал при нас като роман за потопа.

„ През последния ледников интервал, чийто най-много е преди към 20 000 години, огромни количества вода на планетата са били затворени във тип на лед, т.е. едно голямо количество вода се изпарява от океаните и не се връща “, изяснява доктор Димитров. „ Нивото на Черно море е паднало и е било отрязано от международния океан. Ние желаеме да знаем какво е станало, когато водата се е върнала. Има доста и разнообразни теории, които напълно си опонират “, прибавя проф. Адамс. Въпросът за това, че може би Черно море е било с доста по-ниско равнище в сравнение с е днешното и че това може да има директно отношение върху културното развиване на хората и цивилизациите, които са обитавали неговите крайбрежия по този начин беше комплициран на масата при започване на 90-те години, посочи Калин Димитров. Тогава, двама американски геолози Раян и Питман, които вземат участие в изследвания на Босфора за изглаждането на тунел и мост, вършат огромно изобретение.

Изследванията им откриват на дъното голям, стръмен каньон издълбан в скалата, за чието битие никой не е предполагал. „ Както те споделят – това ни замязя най-вече на колорадския каньон и почнахме да си мислим, че е основано от течаща вода. Те настояват, че Босфора се отворил и водата на Средиземно море е нахлула в Черно море преди към 7000 години, и че изравняването на двете на равнището на двете морета е станало доста бързо за няколко години “, съобщи доктор Димитров. И нашата концепция е да се опитаме да изследваме археологията на Черно море и да вземем задоволително геофизични данни и геогологични мостри, да се опитаме да допринесем повече данни особено за този интервал, с цел да отговорим на тези въпроси, сподели пък роф. Адамс. Това е третият им сезон в Черно море. Тази година са на борда на шведския Хавила Събси, оборудван с всевъзможна техника за проучване на морското дъно. Конструирани за задачите на петролната индустрия, тези страхотни подводници Всъщност трансформираха революционно работата и опциите на учените.

„ Изследвахме евентуално 2 000 квадратни километра от българското черноморско дъно с авангардна геофизична техника. Важно е да картираме морското дъно, с цел да изберем местата, в които да пуснем сонди и за вземем проби от дъното “, съобщи професорът. Едно от най-важните проучвания, които вършим е събирането на данни за статиграфията на дъното, прибавя доктор Калин Димитров. За трите сезона на експедицията учените са съумели да проучат много обширна част от дъното на юг от Бургас. Пробите занапред ще се разчитат от седиментолози от университета Саутхемптън. Доста обемна работа, евентуално ще отнеме повече от година. Но учените да уверени че са създали задоволително сондажи, които да им подсигурят правилния отговор – С какъв брой е паднало равнището на морето, какъв брой бързо се е качило и по кое време. Имат и добра насочна точка във времето от проучени към този момент потънали антични селища. Тъй като тука имахме изследвания и знаем, че има праисторически селища в региона на Бургас, Атия Созопол, Ропотамо, Китен и по тази причина изследването е концентрирано в южната акватория на България, изясни доктор Димитров.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР