Може би малко хора знаят, че в идеалния център на

...
Може би малко хора знаят, че в идеалния център на
Коментари Харесай

Какви чудеса е сторила благодатна икона в храм-паметника "Св. Александър Невски"

Може би малко хора знаят, че в идеалния център на столицата ни, в нейното сърце, има чудотворна икона на Свeта Богородица. В храм-паметника " Св. Александър Невски " e сложено за поклонение копие на известната с плодородната си помощ икона на Божията майка - " Достойно есть ", която се пази на Света гора. Чудотворното копие дойде в Патриаршеския катедрален храм на 27.10.2012 г, написа " Стандарт ". Тогава Светият синод дефинира Варненския митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил да посрещнат светинята на границата ни с Гърция. България е третата страна, която е направила копие на чудотворната икона. Преди нас са Финландия и Грузия. Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен ".
Ето какво написа за иконата в формалния уебсайт на Светия синод:

Първото знамение се случва в интервала от 21.09 до 12.10 2012 година, когато стартира подготовката по изнасянето на двете икони - истинската и копието, за поклонение в град Солун по случай празника на св. вмчк Димитрий Солунски /26.10.12 г./ Когато в Свещения кинотис (монашеския съвет) на Света Гора станало дума за чудотворно копие, предопределена за България, Андрей Кристов от Българското атонско съдружие /БАС/ запитал старците за какво назовават иконата чудотворна. А те дали отговор: "Иди в храма и погледни! " При влизането в Протатския храм "Успение Богородично " членовете на сдружението виждат поставените блага на копието на иконата, свидетелстващи за плодородна помощ от страна на света Богородица на православно вярващи.

Чудо се случва и със самите членове на сдружението, което оказва помощ за идването на копието у нас. Майката на ръководителя на БАС Андрей Кристов - Константина Кристова, от известно време на практика е била неподвижна заради тежко заболяване на краката. На 10.10.12 година в клиника "Софиямед " доцент Тони Георгиев прави комплицирана интервенция с незнайни последици. На 14 октомври Андрей Кристов се връща от Света гора, с цел да види майка си. Влизайки в дома, той бил посрещнат от нея. Жената ходела сама, стъпила на краката си. Тогава още по-добре Кристов осъзнал смисъла на думите на членовете на Свещения кинотис: "Чудотворно копие на чудотворната икона Достойно есть! "

Светинята пристигна и остана в страната ни по молба на тогавашания патриарх Максим. Аргументите му бяха, че напоследък в България стават доста стихийни бедствия, изключително доста произшествия по пътищата, при които умират хора и е неотложно иконата на Майката Божия да пристигна в страната ни.

Когато през 2012 година патриарх Максим умря, Варненският митрополит Кирил засвидетелства още едно знамение на иконата "Достойно есть ". По думите му по лицето на Дева Мария се появили кървави петна. Пред медиите митрополит Кирил тогава сподели: "Блаженопочиналият и приснопаметен Български Патриарх Максим се причести няколко пъти преди да съобщи Богу дух. На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть ", се появи първото кърваво леке на дясната страна на лицето на Св. Богородица. На 28 октомври - още едно леке и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се почистват и на 6 ноември сутринта към този момент обликът бе още веднъж чист. Значи тъкмо откакто умря. За нас това значи, че Света Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очистват. Поради което се утешаваме, че патриарх Максим духовно е с нас и постоянно ще бъде. Старците от Кинотиса ще обсъдят това събитие и ще се произнесат по него ".

Тепърва ще чуваме за чудесата, сторени и от този Богородичен облик, уверени са духовниците от "Свети Александър Невски ".

В църковните книги се споделя, че Света Богородица е "помощница на обезнадеждените, кърмителка на гладните, помощница и закрилница на бедните. " Именно поради това тя ще продължи да оказва помощ на всички, които чистосърдечно й се молят.
Всяка петък вечер пред чудотворната икона духовниците от Патриаршеската катедрала отслужват акатист в нейна чест.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР