Може би единствената разлика между мен и другите хора е,

...
Може би единствената разлика между мен и другите хора е,
Коментари Харесай

Меланхолията на Рагнар Кяртансон

" Може би единствената разлика сред мен и другите хора е, че аз чакам доста повече от залеза. Повече забележителни цветове, когато слънцето доближава хоризонта. Това най-вероятно е единственият ми грях ", с тези думи шведският кино режисьор Ларс декор Триер дава отговор на въпрос, обвързван с присъщата сетивност на артистите от скандинавските страни и склонността им към екстравагантност. И по този начин дава ключ към разгадаването на сетивността, интимността и ненапълно артистичната надменност на родения през 1976 година в Рейкявик Рагнар Кяртансон.

Сантиментален, провокативен и смел - по този начин арт критиците дефинират характера и артистичните търсения на един от най-енигматичните модерни актьори, който показва изложбата " Емоционални пейзажи " до 26 юни в музея Thyssen - Bornemisza.
Emotional Landscapes/God Източник: Kjartansson
След сполучливо показване на многопластовия инсталационен план " Слънце в стаята " в миланската черква от XV в. San Carlo al Lazzaretto, Кяртансон продължава европейското си премеждие в Мадрид. Интересен факт е, че плановете и изложбите му нормално се поддържат от частни фондации и музеи, които влагат освен в пазаруването на негови произведения, само че и в организирането на изложения. Така да вземем за пример зад гостуването му в Милано застана фондация " Трусарди ", която се довери на интуицията на фамозния куратор Масимилиано Джони, който ръководи New Museum в Ню Йорк. Джони е прочут с плановете, в който търси пресечна точка сред сетивността и интелекта на публиката, а работата на Кяртансон е изключително подобаваща.

В Милано избират неслучайно мястото - църквата, която преди епохи е била превърната в санитарен пункт, в който са се лекували болните от чума. В естествения фон на църквата исландският актьор вижда директна връзка с изолацията на хората през днешния ден, обвързвана с коронавирус пандемията. " В днешно време е същински разкош да живееш в обстановка на пандемия, тъй като ние имаме всички софтуерни средства, които ни оказват помощ да поддържаме контакт един с различен. Преди епохи хората са били лишени от това и са се поддавали по-лесно на страховете, на самотата, на депресията ", споделя по време на срещата си с представителите на медиите актьорът, който е и братовчед на певицата Бьорк.
Реклама
Роден през 1976 година, в фамилията на фамозната актриса Гуарон Асмундсдотир, Рагнар въвлича в артистичната си работа и пърформанси всички членове на фамилията си - майка си, която е част от продължаващия към момента план " Аз и майка ми " (от 15 години на всеки пет Рагнар снима дълго видео, което наблюдава една и съща обстановка - майка му плюе върху него), някогашната си брачна половинка, която е създател на стихотворенията в инсталацията " Този, който познава желанието ", и околните си другари в " Светият махмурлук ", с който взе участие на Венецианското биенале през 2013 година

Времето и пространството в работата му живеят в универсална естетика. Дълги, продължителни и монотонни, те са на пръв взор тестване за търпението, само че и за интелекта на публиката. Рагнар Кяртансон обича да предизвика мисъл и сетивност и следва тази традиция и в миланския си план " Слънце в стаята ". Вдъхновен от известната ария със същото заглавие на Джино Паоли, актьорът включва в плана си църковния орган и две професионални певици, които се редуват, с цел да извършват ефирния аранжимент на класическата ария, излязла за първи път през 1960 година Композицията се повтаря непрестанно в продължение на шест часа като безкрайна приспивна ария. " Слънце в стаята " е единствената ария, която се занимава с фундаменталната природа на образното изкуство - способността му да трансформира пространството.

Традиционно в работата на Кяртансон се редуват видео, живопис и живо осъществяване на музика, а най-характерното е плътното чувство за потиснатост. Често въодушевен от традициите на скандинавските спектакъл и литература, актьорът употребява директни заемки от Туве Янсон, Едвард Мунк и Аугуст Стриндберг.
The Visitors, 2012 Източник: Kjartansson
Стъпили върху концептуалната рамка от Милано, испанските куратори залагат на хронологичното показване на творчеството на Кяртансон. В изложбата е включена една от най-известните му произведения - " Посетителите " (2012), в която в границите на един час актьорът, негови другари и музиканти опитват с музиката и всекидневните ритуали в живота на актуалния човек. Материалът, сниман в историческо имение в покрайнините на Ню Йорк, припомня за гостуванията на музиканти в известното тв шоу Saturday Night Live, а името на плана е директна заемка от заглавието на албум на ABBA. Всъщност точно " Посетителите " е повода испанският музей да стартира да следи от близко новите артистични планове на Кяртансон, а през 2014 година да влага в The Palace of Summerland, сходна видеоинсталация, в която вземат участие още веднъж музиканти от близкия другарски кръг на исландския актьор.
Emotional Landscapes/The Visitors Източник: Kjartansson Реклама
Ключовият детайл във всичките му видеопроекти е музиката и въздействието й върху хората. Така да вземем за пример в " Човекът " (2010) на фокус е соло концертът на 97-годишният блус музикант Пайнтоп Пъркинс, роден в Мисисипи, а в " Господ " (2007) Рагнар Кяртансон се впуска в проучване на американската поп просвета, употребявайки воин, който припомня за Франк Синатра.
The Visitors, 2012 Източник: Kjartansson
Когато през 2019 година гостува със независима експозиция в музея " Метрополитън " в Ню Йорк, във видеоинтервю, което се излъчва в една от залите, Кяртансон споделя: " В Исландия обичаме да описваме истории. Аз самият съм превзет от историите зад предметите, даже те са доста по-важни за мен. Но занимателното нещо е, че аз не мога да сътворявам истории. Моята работа припомня по-скоро на изваждането на семпли от други произведения - лирика, музика, история и съпреживяването им с публиката. Израснал съм в спектакъл, зад кулисите, и постоянно съм харесвал най-вече от всичко подготовките, повторението. Помня тоталното си отчаяние, когато на премиерата виждах целия театър съединен и идващ развиването си във времето. Винаги ми се е коствало, че това не оставя никакъв шир за въображението. "
The End, 2009 Източник: Kjartansson Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР