Мохсен Фахризадех, иранският ядрен учен, за чието убийство Ислямската република

...
Мохсен Фахризадех, иранският ядрен учен, за чието убийство Ислямската република
Коментари Харесай

Какво знаем за убития ирански ядрен учен

Мохсен Фахризадех, иранският нуклеарен академик, за чието ликвидиране Ислямската република упрекна Израел, беше малко прочут преди гибелта си, само че едно е несъмнено: той беше значим, отбелязва " Франс прес ".

Мъжът, за който Израел твърди, че е бил татко на иранска стратегия за нуклеарно оръжие, беше задоволително почитан, с цел да се срещне с висшия лидер аятолах Али Хаменеи през януари 2019 година както демонстрират публични фотоси, оповестени след гибелта му.

За убийците си Фахризадех също беше задоволително значим, с цел да бъде погубен в петък при безогледно нахлуване на дневна светлина на основен път покрай столицата Техеран.

След гибелта му иранският боен министър Амир Хатами засяга Фахризадех като негов заместник-министър и началник на Организацията на отбранителните нововъведения и проучвания на министерството.

И по този начин, какво знаем за работата на 59-годишния нуклеарен академик, който носеше брада и очила?

Беше ли той високопоставеният академик, който " управляваше нуклеарната защита " и е приключил " обширна работа " в тази област, изиграл " забележителна роля в нововъведенията в защитата ", както сподели Хатами?

Или той, както твърдеше израелският министър председател Бенямин Нетаняху през април 2018 година, е бил началник на загадка стратегия за нуклеарни оръжия, чието битие Ислямската република постоянно е отричала интензивно?

Карим Саджадпур от американския мозъчен концерн Фондация " Карнеги за интернационален мир " съобщи, че " евентуално ще са нужни месеци, в случай че не и години, с цел да оценим цялостното влияние на гибелта му. Тези, които в действителност схванаха точната му ежедневна роля в нуклеарните действия на Иран, не приказват, а тези, които приказват, не знаят ", написа той в " Туитър ".

Фахризадех беше избран в американските медии като " цел номер едно " на израелската специфична работа " Мосад " и " мозъкът на иранската нуклеарна стратегия ".

" Знаехме, че на няколко пъти е бил заплашван с ликвидиране и че е бил наблюдаван ", означи Хатами.

Преди Нетаняху да приказва за него, Фахризадех се появи в документ на Международната организация за атомна сила (МААЕ) през декември 2015 година

МААЕ го заподозря, че от началото на 2000-те години е управлявал " действия, подхванати в поддръжка на вероятно военно измерение към нуклеарната стратегия (на Иран) ", което организацията на Организация на обединените нации сподели, че е почнало в края на 1980-те години.

В отчета на МААЕ се показва, че тези действия са били реорганизирани под негово управление, по план, наименуван " АМАД ", до момента в който не е бил зарязан в края на 2003 година

През март 2007 година Фахризадех беше обект на наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, дружно с други " лица, участващи в нуклеарни или балистични ракетни действия " за Иран.

Резолюция 1747 на Съвета за сигурност го разпознава като " почитан академик " на министерството на защитата и " някогашен началник на Центъра за физически проучвания ".

В резолюцията се отбелязва, че основаната във Виена МААЕ " е поискала да го интервюира за дейностите на Центъра за физически проучвания през интервала, през който той е бил началник, само че Иран отхвърли ".

Тези наказания бяха анулирани след влизането в действие на нуклеарното съглашение през 2015 година сред Иран и шестте международни сили - непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Съединени американски щати, Русия, Англия, Китай и Франция, както и Германия.

Но президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна едностранно от съглашението през 2018 година и Вашингтон още веднъж наложи свои лични наказания на Фахризадех.

Според вицепрезидента на Иран Али Акбар Салехи, който също по този начин оглавява Иранската организация за атомна сила, Фахризадех е имал докторска степен по " нуклеарна физика и инженерство " и е направил дисертацията си с Ферейдун Абаси-Давани, някогашен началник на Иранската организация за атомна сила, който самичък оцеля при опит за нападение през 2010 година.

Абаси-Давани назова убития академик " непосредствен другар ", с който имал " 34 години близко професионално съдействие ", и сподели, че те са се борили един до друг на фронтовите линии по време на Иранско-иракската война в интервала 1980-88.

Говорейки пред държавните медии Абаси-Давани означи, че Фахризадех " работи във всички области, с цел да поддържа нуклеарните действия на страната ", изключително в обогатяването на уран.

Той го дефинира като " кадърен управител и влиятелен академик, който може да бъде повдигнат до същия сан като мъченика Солеймани в региона на науката и технологиите ", имайки поради висшия военачалник Касем Солеймани, който беше погубен при удар на Съединени американски щати с дрон през януари в Ирак.

" Работата му беше значима за него ", сподели вдовицата на Фахризадех по държавната телевизия няколко часа след покушението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР