Мохамед Халаф Американският вестник The Wall Street Journal цитира източници,

...
Мохамед Халаф Американският вестник The Wall Street Journal цитира източници,
Коментари Харесай

Разцепление в американската делегация на преговорите с Иран във Виена за атомното споразумение

Мохамед Халаф

Американският вестник " The Wall Street Journal " цитира източници, осведомени с договарянията по нуклеарното съглашение. Според тях има разлики в редиците на американския договарящ екип във Виена по отношение на метода за справяне с Иран и неговото нуклеарно досие, което докара до отдръпването на редица видни договарящи, водени от заместник-специалния делегат на Съединени американски щати за Иран Ричард Невио. От друга страна, секретарят на Върховния съвет по национална сигурност на Иран Али Шамхани означи в туит във вторник, че стилът на Техеран на договарянията със Съединените щати във Виена няма да се промени, в случай че не бъде реализирано „ положително съглашение “. Но в това време той загатна за опцията на осъществяване на директни двустранни договаряния. Шамхани сподели, че „ връзката с американската делегация във Виена става посредством неофициални писма и няма потребност повече от това “. „ Този способ на връзка ще бъде сменен от различни способи единствено когато е постижимо положително съглашение “, добави той. „ Тъй като договарянията за нуклеарното съглашение стигнаха сериозна фаза ".

В преговорния екип на Съединени американски щати се появиха разлики по отношение на това по какъв начин да се оправят с Техеран и времето за отдръпване от договарянията, се споделя в отчет на Wall Street Journal. Американски чиновници потвърдиха пред вестника, че Ричард Нефю, прочут като " архитектът " на предходните стопански наказания против Иран, е напуснал екипа, добавяйки, че Нефю е призовал за по-твърда позиция в актуалните договаряния и не е участвал на срещите в австрийската столица от началото на декември 2021 година Невио изигра основна роля в проектирането на пакет от наказания против Иран от 2006 до 2013 година и беше изтъкнат член на екипа, който договаряше съществено нуклеарното съглашение от 2015 година Вестникът прибавя, че други двама членове на преговорния екип на Съединени американски щати, воден от Робърт Мали, са се отдръпнали от договарянията, тъй като също желаят " по-твърда " позиция по отношение на протакането от страна на Техеран. " The Wall Street Journal " означи, че измежду въпросите, които разделят екипа на Съединени американски щати, са " степента на неотстъпчивост в използването на актуалните наказания и дали договарянията би трябвало да бъдат прекъснати по едно и също време с удължаването им, до момента в който нуклеарната стратегия на Иран напредва ". Според вестника има и аргументи за напрежението и те се отнасят до това, че Международната организация за атомна сила към Организация на обединените нации би трябвало да осъди Техеран, откакто попречи на инспекторите да следят нуклеарните им опити и отхвърли да сътрудничи с тях при настрана следствие на откритите следи от нуклеарни детайли в един от нуклеарните обекти. Появиха се и разлики във връзка с силата на глобите против Иран, изключително нарушаването от страна на Китай и пазаруването от него на половин милион????? ирански нефт на ден. Съществува и несъгласие по отношение на точката, в която би било невероятно да се върне към първичното нуклеарно съглашение, откакто на Иран му остават единствено 12 месеца до натрупването на задоволително материал за нуклеарно оръжие. От своя страна говорителката на Държавния департамент на Съединени американски щати удостовери пред американския канал „ Al-Hurra “ в понеделник, че „ Ричард Нефю към този момент не заема длъжността на заместник-специален делегат за договарянията с Иран, само че той към момента е високо скъп чиновник в Държавния департамент “. Тя добави: „ Преместването на чиновник от една позиция на друга е естествена процедура година след стъпването на администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън “. Според нея Робърт Мали „ има изключителни специалисти, в това число неговият заместител Гарет Блан, старши консултант и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Израел Дан Шапиро, група дългогодишни експерти в Държавния департамент, както и представители на други американски организации, като Министерството на енергетиката и Министерството на финансите. " и защитата. "

Разногласията в американския екип идват в миг, когато Съединените щати повториха, че са „ подготвени “ да водят директни договаряния с Техеран за обновяване на съглашението за иранската нуклеарна договорка, в отговор на Техеран, който сподели такава подготвеност за първи път от години. Агенцията " Агенция Франс Прес " цитира американски чиновник, който сподели в понеделник, че Съединените щати са " подготвени " да водят " незабавни " директни договаряния с Иран, само че предизвестява: " не ни остава съвсем никакво време да реализираме единодушие ".

В понеделник вечерта иранският външен министър Хосеин Амир Абдолахиан загатна за опцията да се съгласи да взе участие в директни договаряния с американската страна, като отхвърли съществуването на такива договаряния сега. През последните няколко дни изказванията на заинтригуваните лица отразяват прочут прогрес в договарянията по нуклеарното съглашение, като се акцентира запазването на разликите сред тях по разнообразни въпроси, последният от които са изказванията на Мали, които свързват постигането на съглашение с освобождението от Иран на четиримата американски пандизчии. „ Въпросът за четиримата арестувани в Иран е обособен от нуклеарните договаряния и ние следим и двата въпроса “, сподели Мали в изявление за Ройтерс. „ Но споделям, че за нас ще е доста мъчно да си представим да се върнем в нуклеарна договорка, до момента в който Иран държи четирима американци. " От своя страна иранският заместник-външен министър Саид Хатиб Заде разгласи, че „ Иран няма да одобри никакви предварителни условия “ за реализиране на нуклеарно съглашение, призовавайки Мали да не блокира договарянията с тези изказвания, които са в „ повече от актуалните затруднения “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР