Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди,

...
Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди,
Коментари Харесай

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди?

Могат ли юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди, наричани още " морални ". Проф. Таня Йосифова, специалист по гражданско и комерсиално право, ръководител на Арбитражния съд при Българска стопанска камара и дълготраен съветник на предаването, разяснява тематиката в " Законът и Темида ":

" Темата за неимуществените вреди има все по-широк отзив в юридическите среди. Засегнати са необятен кръг субекти (физически лица), по този начин и юридически лица (търговски сдружения, сдружения с нестопанска цел, фондации, политически партии), тъй като, когато с едно непозволено действие се нарушава правната сфера на едно лице и то търпи разнообразни по своя темперамент вреди. 

Типични образци за неимуществени вреди са болките, страданията, само че също по този начин и накърнената известност, неналичието на удоволствия от, да вземем за пример, почивка, която лицето не е съумяло да реализира, положителното име, безпокойствие, прочувствена неустановеност, стрес...  Това са все образци за такива неимуществени вреди. Те засягат както хората, по този начин и юридически лица. 

Въпросът дали могат юридическите лица да претендират обезщетение за неимуществени вреди, стои пред Върховния касационен съд. Върховен касационен съд, взаимно с Върховен административен съд, следва да постанови тълкувателно решение по два значими въпроса:  1. Допуска ли обективното ни материално право отсъждане на обезщетение за неимуществени вреди  в интерес на юридическите лица; 2. Дали от правото на Европейски Съюз произтича опция за отсъждане на такова обезщетение в интерес на юридическо лице, когато е нарушено субективно право, прието от правото на Европейски Съюз .

В съдилищата има спорна процедура, предвид на поставените въпроси . Някои сформира присъждат обезщетение на юридически лица, да вземем за пример религиозни организации, потвърдили вреди. Отмяната на един акт не е задоволителна да обоснове съществуването на задоволен интерес – належащо е и парично обезщетение.

Още нещо –  съдилищата, когато дефинират размера на дължимото обезщетение, би трябвало да го дефинират " по правдивост " . Това споделя наредбата на Закона за отговорностите и договорите.  Съдът дефинира компенсацията по вътрешно разбиране . Т.е. както той схваща справедливостта. Разбира се, има критерии, относителни размери... те са разнообразни в обособените каузи. 

Друг образец – когато едно правосъдно произвеждане продължи прекомерно дълго във времето, също е възможно да се търси обезщетение за неимуществени вреди.

В  практиката на Европейския съд по правата на индивида (ЕСЧП)  се застъпва право на юридическите лица да търсят и да получат обезщетение за неимуществени вреди, като в тези случаи съдът също е показал какви следва да бъдат критериите, с цел да се присъди такова обезщетение. И точно практиката на Европейски съд по правата на човека е съображение за обосновка, че юридическите лица могат да претендират за сходни компенсации.  Има също по този начин способи за пресмятане на компенсацията, които съставите на този съд в Страсбург следва да съобразят, с цел да е релативно поредна юриспруденцията на съда, само че тези документи не са обществени .

Когато приказваме за обезщетение за неимуществени вреди,  репутацията, положителното име на юридическото лице  са едни от най-често срещаните детайли, които претендират да са нарушени в исковете на юридическите лица. Също  несигурността при планирането; нарушаване в ръководството на съответното сдружение (несигурност вътре в самото дружество), което пречи на същото да действа вярно поради неизясненост при вземането на решения; безпокойствие в управническия екип; загуба на действителни благоприятни условия ... "

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР