Могат ли творбите на Моцарт да направят хората по-умни и

...
Могат ли творбите на Моцарт да направят хората по-умни и
Коментари Харесай

Потвърдиха „ефекта на Моцарт“: музиката на гения е благотворна

Могат ли творбите на Моцарт да създадат хората по-умни и съобразителни? На 260-ата годишнина от рождението на великия музикален талант китайски учени са провели проучване което е удостоверило съществуването на „ резултата на Моцарт “, оповестява организация Синхуа.

За първи път за благотворното въздействие на творбите на Моцарт в научния свят заговаря Франсис Раушер. Още през 1993 година той провел проучване, съгласно което прослушването на соната К. 448 усъвършенства паметта и пространственото насочване. Предприемачи от целия свят взели тези данни поради и продажбите на музиката на Моцарт почнали да порастват В същото време в научния свят нямало единно мнение за „ резултата на Моцарт “.

За да разсеят подозренията, професорът от Института за науките за живота и технологиите в Китайския университет за радиоелектроника и технологии Яо Дечжун и екип учени провели в границите на етологията и невробиологията редица опити. Първоначално върху техните лабораторни мишки (повече от 100), а по-късно и върху хора (60 студенти).

Участниците в опита били разграничени на три групи. В продължение на една седмица едната от тях слушала творби на Моцарт в всекидневно осъществяване, а другата – в обърнато, т.е. творбите на Моцарт били изпълнявани огледално – от края към началото. Освен това учените променяли ритъма и тоналността. И по този начин всеки ден по половин час.

След това участниците в опита трябвало да изпълнят някои задания – да намерят излаз от лабиринта, да изрежат произведения от хартия или да създадат обемни фигури от нея. Получените резултати се сравнявали с резултатите на контролната група.

Изследването удостоверило съществуването на лечебно влияние на музиката на Моцарт – първата група изпълнявала дилемите най-добре. В същото време „ огледалното “ осъществяване на Моцарт давало противопоставен резултат и втората група се справила със дилемите по-лошо от контролната.

Според откривателите повода е в ритъма и точно той оказва благотворно въздействие. „ Под въздействието на музиката на Моцърт в основния мозък се усилва броят на невроните, а при противоположното прослушване на соната К. 448 те стават по-малко и осъзнатостта на държанието се снижава “, отбелязва Ся Ян, един от откривателите.

Резултатите от опита са оповестени в английското издание Scientific Reports.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР