Могат ли партньорите да прехвърлят на Украйна самолети F-16; кога

...
Могат ли партньорите да прехвърлят на Украйна самолети F-16; кога
Коментари Харесай

Военният експерт Жданов: САЩ имат свой сценарий за войната, който не е нашият -

Могат ли сътрудниците да трансферират на Украйна самолети F-16; по кое време може да завърши войната, разпалена от Русия против Украйна, и от какво зависи това; от какъв брой още ракетни установки HIMARS се нуждае Украйна; има ли Русия проблеми с оръжията; за какво съветските окупатори се нуждаят от Запорожската атомна електроцентрала и каква е обстановката в южната и източната част на Украйна. Това са тематиките в изявление на известния публицист Дмитрий Гордон с военния специалист Олег Жданов.

- Олег Владимирович, здравейте.

- Здравейте, Димитрий.

- Как мислите, добра ли е обстановката за нас сега? Ако погледнете обратно към това, което се случи през вчерашния ден, и това, което следва да се случи на следващия ден.

- Мисля, че да, можем да я назовем добра. Защото през вчерашния ден бяхме обезпокоени и не знаехме къде ще спре фронтът, а за на следващия ден към момента живеем с вяра. Както се споделя, тя умира последна в индивида. Живеем с вярата, че ще се сдобием с оръжия и ще имаме опция да стартираме контраатака. И най-важното е, че ние сме в Украйна, под украински байрак, и приказваме умерено, а не се крием в горите в партизански отряд от репресиите на съветските фашисти.

- Казахте за въоръжението. Това ли е целият проблем през днешния ден?

- Да. Това е най-големият ни проблем. Между другото, напомням думите на главнокомандващия, които по-късно бяха повторени от министъра на защитата [Алексей] Резников - че разполагаме с човешки запаси. Можем да притеглим още толкоз хора, само че с какво да ги въоръжим? Това е казусът. Запасите ни свършиха някъде на третия, най-вече на четвъртия месец. През май имахме голям проблем: започнаха да ни липсват муниции. По-точно, съвсем ни свършиха боеприпасите за артилерията. Между другото, знаете ли за какво съветските войски не могат да открият нашите хранилища на никое място? Защото такива няма. Те просто не съществуват. Логистиката ни е построена по подобен метод, че всичко да става онлайн. Всичко, което влезе в Украйна, отива непосредствено на фронтовата линия.

- Ще ви задам неприятен въпрос. Ако не бяха [президентът на Съединени американски щати Джо] Байдън и [британският министър председател Борис] Джонсън, в случай че не бяха страните от НАТО, по кое време щеше да падне Украйна?

- Е, в случай че не бяха страните от НАТО, мисля, че щяхме да паднем евентуално до два-три месеца, не повече. Защо? Защото би трябвало да помните: оръжието за непосредствен пердах, което ни оказа помощ доста през първите месеци на войната, стартира да идва през декември. Ако го нямахме и него, то нямаше да можем да оцелеем повече от два месеца със лични ресурси.

- Можем ли затова да заявим, че Украйна е жива, Украйна се бори и Украйна побеждава посредством на ВСУ и страните от НАТО?

- Да, с помощта на помощта на нашите сътрудници. Нека го кажем по този начин: не бих се фокусирал върху НАТО. Защо? Защото НАТО като организация се дистанцира от този спор. А НАТО не взе участие изключително в доставките на оръжие. Ако не се неистина, НАТО ни даде филантропична помощ под формата на, да речем, медикаменти, някои механически уреди с непряко военно предопределение. А в самото начало на войната първата помощ от НАТО беше 50 тона гориво, което ни дадоха.

Така че изобщо не приказвам за НАТО - по-добрата формулировка е " страни сътрудници ". Обърнете внимание, че на никое място няма да намерите акронима НАТО. Няма го в никакви документи, съглашения. Така че единствено с помощта на помощта на страните сътрудници през днешния ден живеем в страната Украйна.

- Тоест - популярност на ВСУ, популярност на Байдън, популярност на Джонсън, популярност на народите на Съединени американски щати, Англия, Полша, балтийските страни и така нататък

- Искам единствено да ви поправя, че забравяте най-близките ни съседи, нашите източноевропейски сътрудници. И апропо спусъкът, който бих показал стартира с Англия. Тя е номер едно. След нея идва Полша.

- Така ли?

- Да, по този начин. Съединените щати, изключително в първите месеци на войната, постоянно се нуждаеха от някакъв вълшебен спусък, от тласък. И този спусък беше Борис Джонсън.

- Искам да поговорим за ситуацията на юг - Херсон, Николаев. Вярно ли е, че руснаците са на 20 километра от Николаев? А какво ще кажете за Херсон?

- Руснаците са на границата на Херсонска и Николаевска област. Не знам какъв брой тъкмо е дистанцията от границата на района до самия регионален център, тъй че няма да диспутирам: 20, 30 или 10 километра. Но знам сигурно, че са на границата. Те са лимитирани от границите на областите. Възможно е те да се намират на 20 километра от Николаев.

Но вижте какво се случва там. Това още веднъж е едно огромно отчаяние във връзка с доставките на оръжие. Според мен по този начин е устроено човешкото създание - сътворяваме си вяра, сътворяваме си илюзията, че всичко е наред, че на следващия ден ще получим оръжието и ще продължим напред. Но с оръжията е мъчно... Очевидно Съединените щати имат собствен личен сюжет за тази война. А Съединени американски щати дават много огромно количество някои типове оръжия. Ето и последния пакет - в него са съвсем 250 хиляди тона снаряди. Това е огромно количество. Това значи, че артилерията може да стреля, да извършва бойни задания без ограничавания, на цялостна мощ. Но самата тази артилерия не е задоволителна. Разбирате ли? Тя не покрива цялата фронтова линия. На хиляда километра от фронта има 250 оръдия - това е нищо, това е капка в морето. И всякога очакванията ни се разрушават от обстоятелството, че оръжията се отсрочват...

Между другото, вижге даже изказванията... Да кажем, тези на значим човек, който разполага с най-вече информация. Говоря за военачалник [Кирил] Буданов, ръководителя на [военното] разузнаване. Забележете: първо той сподели " юли-август ", а по-късно заприказва за " втората половина на август ". Сега той споделя " август-септември ще е началото на фундаментален поврат ". Последно говореше за " началото на дейни дейности на фронтовата линия ". Нещо сходно. Всичко това приказва за закъснение... Спомням си първите прогнози, когато през март успяхме да задържим настъплението край Киев. Тогава даже се осмелих да кажа, че може би до Деня на независимостта ще сложим завършек на тази акция. " Сега ще ни дадат оръжия, а ние ще се обърнем тук и всичко ще бъде наред. " Сега виждате по какъв начин е - обсъждаме вероятност за пролет-лято 2023 година, а може би даже за идната есен.

- Есента на 2023 година! Това е призрачен сън.

- Да. За страдание обстановката е такава. Вземете най-оптимистичния вид, най-прогресивния сюжет. На 1 октомври стартира да работи лендлийзът. И въоръжението стартира да идва. Смятаме, че на 1 октомври ще стартира транспортът, тъй като финансите са обезпечени - идва заповедта за транспорт на съоръжение и въоръжение. Днес има вест, че Съединени американски щати ще изпратят тези оръжейни колета по море. Колко време ще отнеме превозването?

- Месец и половина.

- Е, може да е и малко по-бързо. Да сложим четири седмици. Това се отнася за товаренето и разтоварването. Това значи, че до края на октомври ще дойдат първите огромни доставки на оръжие. Още една седмица, с цел да стигне до Украйна. И тук сме затруднени от нуждата от образуването на военни елементи. Трябва подготвените на Запад фрагменти да се провеждат в нови бригадни комплекси. В най-хубавия случай образованието на целия личен състав ще отнеме към три седмици, в случай че познават оборудването. Така че общо взето ще са подготвени някъде към ноември. А тогава към този момент е студено, има слана и тиня. Така че на процедура това ще е зимна акция.

И това, отново дублирам, е оптимистичният сюжет. Ако на 1 октомври парите единствено постъпят, а заводите пуснат машините да вършат гаубици, тогава отиваме на пролетна акция.

- Кажете ми какъв брой украински бойци и офицери, в случай че може да се приказва за това, се образоват сега във Англия и други страни?

- Между другото, няма точна цифра. Борис Джонсън даде обещание да образова 10 хиляди души. Това беше декларирано персонално от него. И това беше цифрата. В английската преса се появи информация за " няколко хиляди души ". Доколкото разбирам, сега там не се образоват 10 000 души, а толкоз би трябвало да преминат през това образование.

- Достатъчно ли е това?

- Ако погледнете на това от дълготрайна вероятност, цифрата е доста положително. Всъщност 10 000 души са две пълнокръвни, изцяло подготвени бригади, които можем да получим. Около 1000-1500 души може да отиде в образователните центрове като инструктори и да предадат наученото в нашите образователни центрове.

- Говори се, че F-16 може да бъдат предадени на Украйна. Вярвате ли в това?

- Да, имам вяра в това. Но това ще стане не по-рано от 2023 г. 

- Заради образованието.

- Да, това образование се организира, само че към момента не се знае какви машини ще получим. Появи се информация, че водачите ни се образоват на А-10. Това са щурмови самолети, а не изтребители-бомбардировачи като F-16. По-точно, той се смята за многоцелеви аероплан. Що се отнася до F-16, той е на стойност 100 милиона $ във военния бюджет на Съединени американски щати за 2023 година А финансовата им година стартира на 1 октомври. Тоест от 1 октомври ще финансираме образованието на водачи на западни модели самолети за ВСУ. 

Минимум шест до девет месеца са нужни на един водач, с цел да овладее тази машина, а тя не е като този интензивен курс за политане и кацане. Не. Що се отнася до пилотирането, то е към шест до девет месеца непрестанно, интензивно образование. Така че, в случай че приемем 1 октомври като начало, това е някъде към лятото на 2023 година

- Добър аероплан ли е F-16?

- Да, добър е. Той е най-разпространеният в света. Той е най-произвежданият. Произведени са няколко десетки хиляди броя от тези машини. Малко са капризни - изискват съвършена повърхнина на пистата. И би трябвало да се обслужват след всеки полет, с цел да се подсигурява, че няма повреди.

По отношение на авиониката, на системите за ръководство на огъня, на огневите благоприятни условия вижте израелските военновъздушни сили. Те дават прегледен образец всяка седмица - умерено летят и бомбардират всички цели, които желаят, на територията на Сирия. Предимството е в точността на техния огън. А Руската федерация единствено един път се е пробвала да включи комплекса С-300 там и да заплаши с нещо израелската авиация. Но мисля, че водачите се усмихнаха и отлетяха след задачата.

- Значи съществуването на F-16 в украинските въоръжени сили би означавало въздушно предимство?

- Да. F-16, даже F-15. Между другото, те са по-малко капризни от F-16, само че не са доста по-лоши. И даже противоположното в някои параметри. Или F-18. Който и да е западен модел - към днешна дата ще бъде по-добър в софтуерно отношение. И в случай че водачите са добре подготвени, ще имаме предимство в небето във връзка с огневата мощност.

- Отново приказваме за въоръжение, само че да се върнем в Херсон и Николаев. Кажете ни, апелирам, какъв брой още HIMARS-а са нужни на Украйна?

- Колкото е допустимо.

- Колко?

- Имаме към 20. Бих споделил, че 60 е нужният най-малко, с цел да се сътвори огневи паритет.

Но ние с вас още веднъж попадаме в илюзията да си създадем кумир. HIMARS не е панацея. HIMARS е добра система с огромен обхват на деяние и висока акуратност, само че HIMARS няма да се употребява за водене на контрабатарейна война. Без артилерия няма къде да отидете. HIMARS няма да извади съветските войски от позициите им по този начин, както съветските войски изваждат нашите през днешния ден. Но това става за сметка на масиран артилерийски огън, а ние се нуждаем от артилерия, която да контраатакува и да извежда съветските войски от позициите им. Така че HIMARS не са единствените, това е казусът.

- Кога ще можем да си върнем Херсон? И ще можем ли да си го върнем по принцип?

- По принцип можем. Избрахме най-дългия маршрут. Отново заради неналичието на нужното количество оръжия. В общи линии нашият общоприет щаб надви над съветския. Ние провокирахме съветските войски към всеобщо разрастване на войски. Най-голямата формация е на десния бряг - към 25 000 бойци. Те влязоха там и ние ги затворихме. Не разполагаме със сили и средства, с цел да напреднем.

По принцип това е най-дългият път, само че той е и най-безопасният за нашите бойци. Бавно и редовно започваме да понижаваме бойните благоприятни условия на групировката на десния бряг. Между другото, първите резултати към този момент са забележими, защото най-вероятно съветското командване се е отказало от опитите за нахлуване към Николаев и Вознесенск, а още повече към Кривой борд. И най-вероятно те се реалокират в глуха отбрана. А с въздушен и артилерийски огън от наша страна ще понижим бойната им дарба, до момента в който не избягат или не стартират да се предават.

- Можем ли да дадем времева рамка?

- Не, не можем да посочим период. Защото това, Димитрий, зависи от милиони фактори. Зависи от това с какъв брой лодки ще донесат муниции през Днепър. Ако тези лодки са хиляда, те ще снабдят артилерията си. Понтонният ферибот, който се намира в региона на Антоновския мост - би трябвало да го унищожим. В момента те стягат баржи и желаят да създадат нещо като понтонен мост по продължение на Антоновския мост. 

Така че е много проблематично да се поддържа непрекъснат надзор на огъня, с цел да се предотврати снабдяването на тази група. Това изразходва доста запаси. Но би трябвало да реализираме задачата си. Когато на боеца в окопа стартират да му свършват боеприпасите, а на артилерията - снарядите в огневата позиция - тогава руснаците ще стартират да мислят какво да вършат, накъде да бягат.

- Могат ли руснаците да завладяват Николаев?

- В момента не бих приказвал за нахлуване в Южнобугско направление. Да, има такава опция. Да, те към момента организират периодически щурмови акции, само че имайте поради, че в някои региони те изпитват силата на нашата защита. Смятам, че даже в Генералния щаб на Русия схващат, че при типа на логистиката, която им създадохме, е невероятно да се приказва за каквото и да било нахлуване.

Между другото, сега се обрисува доста забавна обстановка от военна позиция. По всичко проличава, че в региона на Таганрог има военни ешелони. Напълно допустимо е това да са частите на този 3-ти авариен танков корпус, който са формирали в Мулино. Казват, че са изтеглили към 10 хиляди души вместо 15 хиляди, само че въпреки всичко са се справили. И в този момент, в случай че те преминат през Крим на юг и югоизток в Украйна, въпросът е къде. Те няма да могат да преминат Днепър. Или това секване ще продължи най-малко шест месеца. Пренасянето на по един танк на понтони би било мазохистично. Могат да реалокират тези войски в посока Запорожие или в посока Донецк. Но по-късно ще бъде такава обиколка: през Таганрог, Крим - и в посока Донецк. Нямаше ли да е по-лесно да се закарат войски в Донецк, с цел да ги изпратят там?

- Да, те могат да отидат непосредствено от Таганрог до Донецк.

- Сега въпросът е: къде ще ги отведат? Искам да покажа концепцията, че в този момент няма смисъл да повеждам тези войски на юг. Защото железопътната връзка е прекратена от Джанкой до Мелитопол, което значи, че или колоната би трябвало да се движи на личен ход, което е много скъпо, или да се докарат гъсенични коловози. Те няма да насочат главните си старания към Николаев, а към Славянск, който им е извънредно значим. 

- Одеса не е ли в заплаха?

- Не, Одеса не е застрашена. Притеснението за десант към този момент може да бъде отстранено от дневния ред. Докато имаме комплекс " Харпун " на бойно дежурство, а ние го имаме там, те няма да отидат в зоната на проваляне на комплекса. Те доста добре схващат, че ще ги потопим. Особено в този момент, когато Англия ни дава подводни дронове, с цел да подсигуряваме сигурността на корабоплаването в югозападната част на Черно море: а точно осъществяването на договорката за зърното. Между другото, по данни на нашето държавно управление първите един милион тона [селскостопански продукти] към този момент са напуснали страната. А благодарение на безпилотни летателни апарати към този момент ще можем да наблюдаваме даже подводници. Те не показват типа на дрона. Сега е мъчно да се каже какви са тактическите и техническите характерности, само че в случай че е предопределен за търсене на мини, сигурно могат да откриват подводници. Така че руснаците не могат да се промъкнат неусетно към Одеса. Затова за десант не може да става и дума. Що се отнася за напредване по земя - преди малко го обсъдихме с вас - тя е блокирана на десния бряг на Днепър.

- Говорейки за Запорожката АЕЦ, може ли да се каже, че руснаците никога няма да задържат Запорожката АЕЦ, тъй като НАТО им е споделила ясно: " Ако там се случи единствено някакъв случай, ще го считаме за нахлуване против блока на НАТО "?

- Ако случаят е обвързван с изпускане на радиация. Само в този случай.

- Да.

- Не, руснаците ще я задържат. Единственото нещо, което има, е въпросът за дейни военни дейности към централата. Руснаците ще държат територия към станцията, с цел да не позволен нейната загуба. Това значи, че те, може би, ще укрепят направлението Запорожие, да речем, преминавайки към защита. И ще се държат със зъби и нокти за посоката Кривой Рог - на север от Нова Каховка, само че на десния бряг. Този плацдарм е с цел да се обезпечи станцията, тъй че ние, да вземем за пример, от Никопол да не можем да форсираме река Днепър. Мястото е много тясно. И ще се опитат да го задържат колкото се може повече. Защо? Защото снабдяването на югоизточната част на страната без гарата би било доста проблематично. Сега е топло, в този момент може да се играе с потенциала на реакторите, а колкото повече наближава зимата ще им би трябвало сила за Крим. И би трябвало да построят подстанция, която ще разреши включването на Запорожката атомна електроцентрала към съветската енергийна система. Те няма да превключат, без да изградят подстанция. Да се възвърне преносната линия до Крим, да се възвърне приемната подстанция в Джанкой. Мисля, че по някаква причина там се е взривил трансформатор в тази приемна подстанция. Разбирате ли? Това е нещо като игра на рулетка, само че те се нуждаят от станцията в едно цяло.

- Да насочат електричеството към Русия?

- Да, те желаят да насочат тока към Русия и окупираните територии. И както сподели заместител министър-председателят на Русия: " Ако Украйна желае, ние ще й продаваме електрическа енергия ". Те доста добре схващат, че ще би трябвало да употребяват тези 6 GW електрическа енергия някъде.

- Да се върнем към Донбас. Окупаторите нямат забележителен прогрес в посока Донецк - в посока Славянск и Краматорск. Вече няколко месеца руснаците тъпчат на място. Какво ще се случи по-късно? В края на краищата, в действителност Путин в началото влезе в Украйна, с цел да анексира Донбас. Изминаха шест месеца, а половината от територията на Донецка област към момента е под украински надзор.

- Те ще се убиват близо до Бахмут и покрай Соледар. Това ще са най-горещите точки. По принцип те са най-горещите. И това е единственото направление, в което имат най-малко дребен триумф. Веднъж седмично те успяваха да изминат 1-2 км - най-малко доникъде на август. А спомняте ли си отчета на английското разузнаване? Показаха, че за 30 дни те са напреднали до Бахмут с 10 км, а в региона на Пески и Авдеевка - с 1-2 км за 35 дни. Но мога да ви кажа, че те ще си сложат костите там, ще си удрят главите в стената, само че ще продължат да напредват. Защо? Тъй като от Изюм групата е отслабена заради обстоятелството, че железопътната линия, железопътният мост край Купянск е развален.

Логистиката там е нарушена. Това е проблем. Освен това ние малко или доста държим обстановката от Изюм. По-нататък, на юг, към Славянск - там теренът е доста неприятен, има доста водни трудности. Ето за какво те се отхвърлиха от опитите за нахлуване. Северск държим крепко. И даже стопираха - през последната седмица нямаше никакви нападателни дейности - единствено обстрел. И те схванаха, че по автомагистрала М-03 към Славянск през Бахмут и Соледар, сред Бахмут и Соледар - това е единственият късмет да се превземе Славянск. Те не се нуждаят от Краматорск, а от Славянск. Няма да преживеят зимата без Славянск. Това е смисълът.

- Добре. Ако изхождаме от обстоятелството, че те ще се самоубиват там и ще си удрят главите в стената, какво можем да чакаме? Че ще завземат останалата част от Донбас?

- Не. Мисля, че през днешния ден те нямат сили за останалата част от Донбас. И даже в случай че този корпус пристигна, и даже в състава му да има даже и с 15 хиляди, няма да се промени трагично обстановката в това направление. Според мен в този момент имаме повече благоприятни условия за маневриране. 

Те уголемяват географията си. Във флота набират моряци, които да подпишат контракти и да отидат да се бият в Украйна. Опитват да се измъкнат, където могат. Но те съумяват да наемат чиновници единствено с цел да компенсират загубите. Но възобновяване на загубите върви по-бавно от самите загуби.

Затова и съставът на съветските войски на територията на Украйна последователно, доста постепенно, само че въпреки всичко понижава. Ето за какво те ще изберат региони, в които не могат да спрат. Където, както вярно отбелязахте, е политическата цел, сложена от Путин, плюс икономическата нужда да завземат избрани обекти на територията на Донецка област. Тук ще се самоубият, тук ще хвърлят всичките си сили.

- Добре. Ще повторя въпроса. Те ще се самоубиват, ще хвърлят всичките си сили, ще удрят челата си в стената. Ще завладяват ли Славянск, Краматорск и останалата част от Донбас?

- Не, не мисля, че ще го създадат.

- Няма да го създадат?

- Няма да го създадат, не. Имаме всички шансове да задържим тези територии.

- Харков. Бруталният обстрел на този хубав град продължава. Жителите на Харков са подложени на обстрел. Моля, кажете - могат ли руснаците да влязат в Харков?

- Не. Сега те не могат да влязат в града. В най-лошия случай, даже в случай че отбранителната ни линия се провали и те доближат околовръстния път, както беше през февруари и март, няма да продължат напред. И там, по принцип, отбраната ни е много добра. Не мисля, че имат задоволително сили, с цел да я счупят. Още повече че оттова са взели последния запас: 144-та танкова дивизия на Западния боен окръг от 20-та войска. Изпратиха я на юг, тя си потегли оттова. Сега там се борят единствено батальонните и тактическите групи, които са били там по-рано.

- Могат ли въоръжените ни сили да изтласкат врага до границата или не в Харковска област?

- Не.

- Нямаме сили?

- Ами по същата причина, Димитрий. Не разполагаме с запас... Войските, които се намират на фронтовата линия - те са изтощени, изискват ротация, изискват попълване на загубите, възобновяване на бойната успеваемост. За да проведем настъпателни или контранастъпателни дейности даже в един регион, би трябвало да вкараме в битката нови сили. Да не повдигаме въпроса за тези, които седят там в отбранителна позиция. Едва когато разполагаме с тези запаси, ще можем да приказваме за това, че някъде можем да си върнем нещо. Това е нашият камшик през днешния ден.

- Украйна може ли да бомбардира военни цели на територията на Белгородска област?

- С какво? Теоретично можем: Точка-У би достигнала. Авиацията - несъмнено не.

- HIMARS.

- А, HIMARS - не, не можем да го достигнем там.

- 80 километра.

- Не. HIMARS не може да се приближи на повече от 10 километра от фронта: това би било рисково. Фронтовата линия е покрай Харков, минус 10 км. Според мен оттова не може да се удари Белгород. 

Но това още веднъж е политическо решение. И както разбирам, не наше, а на груповия Запад - да не стреляме по съветска територия. Вижте, Германия слага строги условия да даде или не ракети, да даде или не снаряди с огромен обхват. Основното искане е да не се стреля по съветска територия.

- Ще ви задам още един неприятен, безсрамен въпрос. Но това е въпрос, който доста хора в Украйна си задават през днешния ден. Защо съветската войска безмилостно бомбардира Харков, а въобще не бомбардира Киев?

- Ами би трябвало да летите до Киев, с цел да го бомбардирате. Кием е в дълбочина. Това е първата точка. Другото е, че в столицата има система за противовъздушна защита. Той би трябвало да бъде затрупан, тъй като е огромен транспортен възел. Има и още нещо - в случай че стартират да унищожават Киев, то пясъчната им кула ще се разпадне, идеологията на тази война ще се разпадне. Те желаеха да одобряват Киев като " майка на съветските градове " и да пренапишат историята. Да си го закачат на ревера като отечество на тази " алма матер " на могъщата и велика съветска империя. Ако разрушат града, какво ще остане от идеологията, която се пробват да наложат върху това, което имаме през днешния ден? Ето три аргументи, съгласно мен, заради които Киев не е бомбардиран.

- Преди няколко седмици във Върховната рада в Киев се състоя тържествено съвещание, на което участваха всички: президентът, министър председателят, секретарят на Съвета за национална сигурност и защита, министри, депутати - цялото управление, целият политически хайлайф на Украйна бяха събрани на едно място. Могат ли руснаците да употребяват " кинжали ", " Искандери "? Могат да го създадат. Но те въпреки всичко не го вършат. Защо? Казаха ми, че НАТО ги е предизвестила - по-специално американците и британците - че " в случай че се случи нещо сходно, единствено ще ни развържете ръцете ". Какво мислите за това?

- Това е изцяло допустимо. За Руската федерация също има някои правила и правила за водене на война. По-вероятно е такова нещо да е било казано. Или пък разгледайте възпиращия фактор. Когато имаше Кримска платформа в Деня на независимостта (срещата на върха на Кримската платформа се организира на 23 август), по принцип имаше ракетни удари, само че бяха изстреляни единствено шест или осем ракети. Русия също по този начин схваща, че в случай че удари Киев в Деня на независимостта, за нея ще се приказва по целия свят като за страна-агресор.

- Интересува ли ги това?

- Ако закононарушенията в други градове могат да бъдат скрити или да важи правилото " спечелилите не ги съдяте ", тук ще бъде съвсем невероятно да се изясни тяхното закононарушение. Особено тъй като тук беше Анджей Дуда, пристигнаха още политици.

Такова нещо не би останало ненаказано. Още повече че въоръжението на западните страни е изцяло способно да направи, да речем, въздушна разходка до Москва и назад. Смятам, че F-35 в режим " стелт " биха преминалипрез съветското въздушно пространство, без да бъдат видяни от съветската система за противовъздушна защита.

- Смятате ли, че Путин е схванал, че е сбъркал, или не?

- И за какво смятате, че би трябвало да разбере, че е направил неточност? В неговия мироглед " интервенцията върви по проект ". Да, те коригираха проекта си: отхвърлиха се от блицкрига. Сега стартират да режат главите на отговорните там. Говоря условно.. Някой ще бъде уволнен, някой ще бъде смъмрен. Но макар това той прави всичко допустимо, с цел да провокира продължителна война, и разчита, че зимата ще е студена и Европа ще замръзне до гибел. А напролет всички с ледени висулки на носовете ще споделят: " Владимир Владимирович, дайте ни газ, да се стоплим ".

Затова не бих споделил, че схваща. Той сменя генералите като носни кърпички, всяка седмица има нови назначения. Те към този момент стигат до командирите. И разбирам, че командирите на дивизии са идващите по ред. Така че в неговата заблуда " интервенцията " се е забавила, само че върви по проект.

- Кой печели повече от една продължителна война: Русия или Украйна?

- Продължителната война е от изгода за Русия. Ние нямаме изгода от продължителна война, тъй като подвластен на 100% от нашите сътрудници за въоръжение. И второ - ние поносим загуби. Това е най-важното. Освен това в стопански и финансов проект има понижаване на производството, понижаване на курса на националната валута. Но най-важното е, че губим хора. Да, те са доста по-малко, в сравнение с при врага, само че въпреки всичко са налице.

- Загубите ни са огромни?

- Върховният главнокомандващ разгласи, че Украйна е изгубила към 9 хиляди души за шест месеца война. Колкото и цинично да звучи от човешка позиция, за военните това са допустими - даже бих споделил дребни загуби. Все още резервираме въоръжените си сили доста добре във връзка с загубите. При интензивността на огъня и масирания огън, който Русия употребява, бих споделил, че към момента се отбраняваме доста добре.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР