Моето впечатление от предизборната кампания са негативни послания. Поставянето не

...
Моето впечатление от предизборната кампания са негативни послания. Поставянето не
Коментари Харесай

Социолози с остра критика на кампанията: Няма позитивни послания - кой печели...

Моето усещане от предизборната акция са отрицателни послания. Поставянето не на червени линии, а на червени зидове - кой с кого няма да се коалира, а не това което желаят 2/3 от хората - да се сътвори държавно управление. Това съобщи социологът Юлий Павлов в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му акцията е ориентирана към твърдите ядра, които сигурно ще гласоподават.

Това, че установяваме, че ще бъде ниска изборната интензивност към този момент е диагноза. Съмненията в честността на изборите е акция. За четвърти път отиваме на избори - елементарният гласоподавател ще си каже дали ще гласоподавам или не няма значение, като държавното управление не може да издържи и шест месеца. Нямаме положителни послания, всички са идентични в отрицателните послания, добави Павлов.

Той означи, че все още не сме чули съществени недоволства по отношение на организацията на изборите И добави, че упованията са те да протекат умерено.

Юлий Павлов уточни, че към 30-35% са възможностите за сформиране на държавно управление поради интернационалната обстановка.

Според другия посетител в студиото -  Юрий Асланов, подчерта, че всеобщият интерес към тази акция е слаб. Няма избрани мощни и оптимистични упования за развръзка на политическата рецесия, въпреки че хората биха желали да се стигне до някакъв компромис и съгласие сред политическите сили и след изборите да се направи опит за съставяне на постоянен кабинет. Към вътрешнополитическата рецесия, която претърпяваме от две-три години, се наслагват няколко външни рецесии, които са тежки и комплицирани - те могат да разрушат обществените салда, да влошат икономическото състояние. Що се отнася до посланията, открои той, политическите сили, участващи в акцията, ги употребяват по-скоро за взаимни нападки или за оправдания, само че не и за диалог с хората.

Асланов добави, че тази година делът на колебаещите се за кого да гласоподават е значително по-нисък, в сравнение с предходната година. Факторът на отмалялост е налице. Преди тези избори се усилва делът на хората, които чакат още веднъж да не бъде формирано държавно управление или то да е кратковременно. Шансовете за сформиране на държавно управление в този момент не наподобяват положителни и участниците в предизборната битка в допълнение оферират причини в тази посока с държанието си и с посланията си.

По думите на Асланов политиците употребяват посланията за взаимни нападки или оправдания, само че не и за диалози с хората. Те са настрана от интереса на хората и това, което ги вълнува. Никой не насочва посланията тъй че да има вяра.

Социологът разяснява, че при парламентарните избори предходната година предварителните анкети са посочили огромен брой колебаещи се, които в изборния ден са дали своят вот и значително са пренаредили политическия ред. И добави, че за идните избори този дял е относително по-нисък.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР