Моделите, попадащи в семейството на Asus ZenBook 14 са наистина

...
Моделите, попадащи в семейството на Asus ZenBook 14 са наистина
Коментари Харесай

Asus ZenBook 14 : фантастично изглеждащ лаптоп с чудесен дисплей, който предлага добра производителност за ежедневните компютърни задачи

Моделите, попадащи в фамилията на Asus ZenBook 14 са в действителност ужасно попадение, предлагайки атрактивен дизайн, живи и точни в цветово отношение екрани, добра обща продуктивност и огромен живот на батерията. По това име към този момент могат да се намерят редица устройства със относително разнородни характерности, обединявани обаче от въпросните качествa.

В България напоследък доста известен е разновидността с OLED екран, който в действителност е впечатляващ, само че през днешния ден хвърляме взор към различен представител на огромното семейство –, който идва при нас с настоящ AMD Ryzen 5 7530U процесор и LCD екран, само че на цена от близо 700 лева по-малко. Дали това ще си заслужава? Предстоеше да разберем.

Усъвършенствайки теорията, а не изобретявайки колелото, ZenBook 14 (UM3402) е по-тънък от аналога си от 2021 година, само че се предлага в същата запазена марка на Asus – тъмносиньото, а тракпадът още веднъж служи като цифрова клавиатура – функционалност, която виждаме в ZenBook-овете от много време насам.

За да видите къде новият ZenBook 14 е по-добър от миналогодишните модели UX425, би трябвало да погледнете под капака – те разполагат с по-съвременни процесори в тази ситуация AMD Ryzen 5 7530U. Най-новите чипове разполагат с повече ядра, което ви разрешава да изпълнявате повече неща по едно и също време, както и дава обещание изцяло повишение на продуктивността. Казано на елементарен език, това значи, че нещата би трябвало да се извършват малко по-бързо от преди.

Дизайн и направа

Лаптопите Asus ZenBook от дълго време са стилни и елегантни, а моделът от тази година не прави изключение. Това е доста фино на тип устройство, което ще можете елементарно да приберете в чантата си или компактна раница.

То следва дизайнерските насоки, заложени от предходните ZenBook, само че вместо нормалните концентрични железни обвивки, Asus е гравирала линии от своето лого „ А “ в жанр Star Trek в плоско покритие. Обичайните заоблени ъгли също отпадат, като Asus към този момент е заложила на по-ъглов тип. Палубата е трапецовидна, като най-широката част е обърната нагоре.

Класическият детайл ErgoLift на Asus участва тук – формата на 180-градусовата панта на преносимия компютър прави по този начин, че при отваряне палубата е леко повдигната над повърхността на бюрото ви.  Предполага се, че това служи за две цели. Това значи, че клавиатурата е леко наклонена към ръцете ви, което разрешава по-удобно писане, а също по този начин значи, че топлият въздух от вентилационните отвори в долната част може да излезе от системата с по-голяма лекост – макар че Asus е добавил и втори вентилационен отвор в левия край. Ефектът тук е по-слабо изразен, в сравнение с при по-старите модели, само че въпреки всичко се вижда.

Макар че вторият вентилационен отвор заема доста място, което другояче би могло да бъде отделено за портове, тук има един порт USB 3.2 (Gen 2) вид А. Всички останали физически връзки – слот за microSD, два врата USB-C, 3,5 мм аудио жак и порт HDMI 2.0b – са ситуирани от дясната страна.

Това е добре, като се имат поради размерите на ZenBook 14. И двата USB-C врата тук поддържат Thunderbolt 4, тъй че можете елементарно да се свържете с 4K монитори, портативни SSD дискове, докове или каквото желаете. Тъй като обаче няма специфичен порт за зареждане, в по-голямата си част ще държите един от тези портове свободен за 65W мрежовия адаптер.

Теглото на ZenBook 14 е едвам 1,35 кг, което е малко за стандартите на 14-инчовите преносими компютри. Той е съвсем толкоз лек, колкото 1,29-килограмовия Apple MacBook Air M1, само че ZenBook 14 е по-щедър във връзка с портовете.

Клавиатура и тракпад

Клавиатурата на Asus ZenBook 14 е в действителност приятна за писане, а тракпадът е с порядъчен размер и реагира бързо, макар че не съм изцяло уверен в полезността на функционалността NumberPad 2.0.  Разположението на клавиатурата е значително рационално, а клавишите се прибират добре. Капачките на клавишите са малко тънки, само че няма забележими признаци на люлеене или нещо, което да ми дава мотив за терзание. Всичко се усеща решително крепко. Мога да видя, че ще я употребявам като всекидневен водач през идващите няколко години.

Tракпадът, който е с огромните размери 5,8 инча, е страховит. Той е добре ситуиран, елементарен за потребление и супер радушен, като не изисква контролиране на чувствителността в настройките. Тъчскрийнът също реагира добре на придвижвания и въвеждане на данни и макар че не можете да сгънете ZenBook 14 и да го употребявате като таблет, опцията да прелиствате с пръсти документи и менюта на игри е много комфортна.

Екран и високоговорители

Новата гама Asus ZenBook 14 се предлага с два разновидността на екрана, единият от които е със общоприет LED вид IPS, а другият – с OLED – като тук беше първия. LED моделите дават обещание оптималната бляскавост от 400 нита, до момента в който Asus твърди, че OLED ZenBook 14 ще има оптималната бляскавост от 550 нита.

Asus също по този начин твърди, че и двата модела покриват 100% от общоприетото RGB цветово пространство – което действително значи, че ZenBook 14 ще демонстрира уеб страници, цифрово изкуство и фотоси с висока степен на акуратност. Макар че не мога да потвърдя дали OLED версията реализира това, мога да потвърдя, че LED моделът го реализира изцяло.

И макар че Asus Zenbook 14 2023 не разполага с OLED екран или нещо сходно, самичък по себе си този екран е много прелестен. Всъщност той взема решение един огромен проблем, който имам с множеството OLED преносими компютри. Не, не с изгарянето – от много време не съм се тормозил от изгарянето на OLED. Всъщност това е отразяването.

Oбичайното ми офис пространство улавя доста околна светлина, тъй че постоянно ми се постанова да поправям такива гланцирани екрани за по-добра четливост. А евентуално към този момент можете да си визиите битката в открити външни условия. Така че антиотразяващото покритие на този екран несъмнено ми спести доста от това спорене. Матовите екрани имат няколко свои минуса (разбира се), само че като се има поради целевата публика на този преносим компютър, мисля, че преимуществата му елементарно надвишават минусите.

Освен това равнищата на цветовете и ъглите на видимост при Zenbook 14 също са прилични. С 99% sRGB и 78% DCI-P3 цветова гама, той даже е дееспособен за леко редактиране на фотоси и други сходни. И не съм сигурен дали съм извадил шанс или нещо друго, само че нашият Zenbook 14 реализира доста по-високи равнища на бляскавост от оповестените. Максималната бляскавост е 493 нита спрямо 400 нита, които Asus твърди. В резултат на това не съм имал проблеми да си свърша работата с този преносим компютър на закрито или навън.

Очевидно това не се вижда в добре осветена стая, само че когато гледате някои излъчвания или филми с изключително едва осветяване в относително по-тъмна стая, можете да го забележите незабавно. Също по този начин се надявах, че този път Asus ще усили честотата на освежаване до 90 или 120 Hz, само че това към момента е 60-гигахерцов екран. Не че това е от огромно значение за един ултрабук, само че по-висока периодичност на освежаване сигурно щеше да е хубаво.

С помощта на колориметър SpyderX Pro записах цялостно покритие на sRGB гамата и видях, че е покрито и 96% от пространството Adobe RGB, както и 95% и 99% от цветовите пространства NTSC и DCI-P3, надлежно.  Това значи, че без значение дали обработвате фотосите си в sRGB или Adobe RGB, Asus ZenBook 14 ще ви даде добър взор върху това, с което работите.

В по-малко позитивни вести, оптималната бляскавост, която записах, беше 375 нита. Лично аз считам, че това е добре за потребление на закрито, само че ще ви е мъчно да работите на открито.

Цветовата температура при 25%, 50% и 75% бляскавост беше 6400К, а при цялостна бляскавост записах 6500К, неутралната сладка точка, която ще желаете за естествени цветове.

Дори и да не правите прецизни редакции на RAW фотофайлове, като цяло екранът е превъзходен за гледане. Високата акуратност на цветовете и високият контрастност значат, че уебсайтовете и игрите наподобяват позитивно сияйни, а поточното видеосъдържание – даже такова с повишен мащаб – наподобява сензационно.

Що се отнася до аудиото, разполагате с чифт високоговорители, които са ситуирани от долната страна, в предната част на устройството. Те изстрелват звука надолу, само че защото са ситуирани в краищата на колоната, не всичко се заглушава и гълтам от работния ви плот, скута ви или каквото и да е друго от преносимия компютър.

Звукът от поточно наличие със саундтрак Dolby Atmos ще звучи по-поглъщащо вследствие на точното разположение на обектите в звуковата сцена. Докато звукът от телевизия и филми е впечатляващ, музиката нормално звучи по-слабо. Басовите и междинните тонове звучат прелестно и цялостно, само че високите шумове са слаби и дрезгави.

Всичко, което съдържа доста удари по чинели и високочестотни китари, т.е. 90% от това, което чувам, ще звучи разбъркано. Макар че това е добре за Netflix и видеоразговори, за музика е по-добре да посегнете към слушалки или Bluetooth високоговорител.

Спецификации и продуктивност

Asus ZenBook 14 се справяше с главните офис задания и лекото редактиране на фотоси с лекост, само че защото на борда няма специфичен графичен процесор, игрите постоянно се движеха постепенно.

Устройството, което ми изпратиха, беше оборудвано с процесор AMD Ryzen 5 7530U, който разполага с 6 ядра, съществена тактова периодичност от 2,0 GHz с опция за увеличение до 4,5 GHz и AMD Radeon RX Vega 7. Той е ситуиран дружно с 8 GB LPDDR4X 4266 MHz и 512 GB SSD, от които 475 GB са налични за потребителя след изваждане от кутията.

Ежедневните задания като текстообработка и сърфиране в интернет не търпят очевидно закъснение, даже при отворени дванадесет раздела на Firefox и плейлист в YouTube. Редактирането на фотоси е относително бързо, в случай че всичко, което желаете да извършите, е бързо да измененията размера, да изрежете и да регулирате равнищата на осветеност. Отне малко под 3 минути (2:43), с цел да отворите 84 JPEG файла (еквивалентни на 500 MB) в GIMP. За купувачите, които желаят повсеместен преносим компютър за главните действия, Asus ZenBook 14 ще бъде повече от приемлив.

Asus ZenBook 14 няма искания нито да е геймърски преносим компютър, нито креативна работна станция, тъй че е малко незаслужено да го съпоставяме с тях, само че поради калибъра на екрана може да се изкушите да го употребявате за редактиране на видео.

Уеб камера

Що се отнася до уеб камерата, Asus е задоволително великодушна, с цел да премине към 1080p камера в тазгодишния Zenbook 14. Така че, естествено, яснотата и остротата на нещата са доста по-добри тук и нямах никакъв проблем да вземам участие във видеоразговори на това нещо.

Но съм малко отчаян да видя, че функционалностите на камерата с изкуствен интелект, като размазване на фона и следене на придвижването – които ми харесаха толкоз доста в Zenbook 14 Flip – тук не са показани. Ако би трябвало да сме почтени, Asus не е 100% отговорна за това, защото тези функционалности, насочени към камерата, са част от платформата „ Intel Evo “, а този Zenbook 14 има вътре процесор на AMD. Така че, макар че аленият екип настига (а на моменти даже надминава) Intel във връзка с продуктивността, уповавам се AMD да се погрижи за възстановяване на потребителското преживяване и в такива до неотдавна подценявани аспекти като уебконференциите.

Живот на батерията и зареждане

Животът на батерията също е приемлив, според от това какво вършиме. За един час гейминг да вземем за пример цялостната батерия спада до 60%.

Успях да завърша осемчасов работен ден с почти същия излишък в батерията. При гледане на 720p видео със заключена бляскавост от 120 нита батерията устоя 11 часа и 14 минути.

При празен потенциал очаквайте да получите към 25% сок след половин час и 45% след един час. Повторното зареждане до цялостен потенциал от празно положение лишава към два часа и половина благодарение на доставеното 65W зарядно устройство.

Софтуер

Преносимият компютър идва с авансово конфигуриран Windows 11 Home, тъй че няма потребност да надграждате от Windows 10. Няма доста авансово конфигуриран програмен продукт, с изключение на антивирусната стратегия McAfee и нормалния набор на Microsoft като приложенията на Office.

ASUS включва MyASUS, който работи като команден център за ноутбука. Той може да контролира няколко настройки, като оптимизация на батерията, режими на работа и даже да следи систематичните параметри като температура и тактова периодичност. Приложението може също по този начин да ви предизвестява за продажби на марката и промоции на програмен продукт.

В последна сметка

Asus ZenBook 14 (UM3402) е фантастично изглеждащ преносим компютър с превъзходен екран, който предлага добра продуктивност за ежедневните компютърни задания. Всеки, който търси първокачествен работен кон с Windows 11, ще бъде повече от удовлетворен от ZenBook 14 от гамата.

Високата степен на акуратност на цветовете значи, че това е отличен избор за студенти по снимка или за всеки, който желае да редактира фотоси, макар че неналичието на специфичен графичен процесор значи, че той не е толкоз подобаващ за редактиране на видео, колкото други преносими компютри.

Солидните благоприятни условия за свързване, лекият дизайн, най-новите чипове на AMD, най-вече надеждната клавиатура и огромният тракпад го вършат добър избор. Само не го купувайте поради калкулатора, прикрит в тракпада.

Плюсове
    Фантастичен дисплей     Изтънчен дизайн     Изобилие от портове
Недостатъци
    Липса на специфични графични варианти

Asus ZenBook 14 (UM3402): Спецификации

Процесор: Шестядрен AMD Ryzen 5 7530U (2.0 – 4.5 GHz, 16 MB cache) Видео карта: AMD Radeon RX Vega 7 Памет: 8 GB LPDDR4X 4266 MHz Слотове за памет: Без
слотове за памет Твърд диск: Без корав диск SSD диск: 512 GB M.2 NVMe SSD Дисплей: 14″ (35.56 см) WQXGA (2560 x 1600) IPS непрозрачен с LED подсветка Яркост: 400 nits Цветова гама: 100% sRGB Камера: Full HD уеб-камера Аудио: Dolby Atmos сертифициран звук Harman Kardon сертификат Smart Amp технология Активно шумоподтискане Два вградени микрофона Вградени стерео представители Безжична съгласуваност: Wi-Fi 6E 802.11ax Bluetooth 5.2 LAN: Без вграден LAN порт Интерфейси и портове: 1 x HDMI 2.0 1 x USB 3.2 Gen 2 2 x USB 3.2 Gen 2 Type C захранващ порт 3.5 мм комбо жак за микрофон и слушалки Четец за карти: Micro SD Card Reader Клавиатура: Надписана клавиатура на британски и български език (БДС стандарт) Островен вид клавиатура Подсветка на клавиатурата Корпус: Алуминиев корпус Сигурност: Четец на пръстови отпечатъци (Finger Print Reader) Предпазване от забранен достъп до информацията Ви посредством TPM модул Сертификати: Сертификат MIL-STD-810H Екстри: NumberPad върху тъчпада Технология за бързо зареждане на батерията Батерия: До 19 часа работа съгласно производителя 4-клетъчна, литиево-йонна батерия, 75 Wh Тегло: 1.35 кг Размери: 31.4 x 22.1 x 1.7 см Цвят: Черен

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР