Модата винаги се е използвала като вид оръжие, с което

...
Модата винаги се е използвала като вид оръжие, с което
Коментари Харесай

Когато през 1959 г., комунистическа Москва бе разтърсена от западната мода

Модата постоянно се е употребила като тип " оръжие ", с което да се въздейства по един или различен метод. През 50-те години на XX век в Съветския съюз (СССР) модата не се е гледала с положително око. Дори някои са я считали за буржоазно и западно въздействие, въпреки малко по-късно нещата да се трансформират до известна степен.

През 1959 година по улиците на руска Москва се разхождали изтънчени модели на Диор. Събитие, което се помни и до през днешния ден.

Съветските жители, разхождащи се из ГУМ – основният търговски център в Москва, стават очевидци на нещо сензационно.

Три модела на " Диор ", облечени в цветни костюми от висшата мода, гордо крачат из комерсиалния център, помахват на минувачите и театралничат за фотоси.

Ив Сен Лоран застава отпред на стилната къща " Диор " след гибелта на Кристиан Диор през 1957 година

През 1959 година новият началник на парижката фешън къща провежда петдневно фешън шоу с 12 модела в Дома на културата в Москва.

Той избира съвършения миг за това. Същата година в Съюз на съветските социалистически републики се отстранява възбраната за фешън дефилета, както и възбраната за носене на " непристойно " за комунизма облекло.

И защото Съюз на съветските социалистически републики години наред съществува в фешън давност, след рухването на рестриктивните мерки, се взима решението да се върне модата в страната, като за тази цел се сключат контракти със западни фешън къщи.

Френската фешън промишленост процъфтява и марки като " Диор " се трансформират в главните принадлежности за отправяне на фешън послания към руските жители.

Разходка из центъра на града е част от програмата на стилното шоу на " Диор " в Москва през 1959 година

След като множеството от елементарните жители не биха посетили стилните дефилета, те идват при тях на улицата.

Бляскавите модели, облечени в изисканите си тоалети, гордо крачат по московските улици, Червения площад, из локални магазини, пазари и ГУМ.

В обиколката взимат присъединяване три модела, а фотографът Хауърд Сочурек - формалният фотограф на събитието на " Диор " в Москва, ги съпровожда, запечатвайки момента на лента.

" След стилното шоу на " Диор " всекидневникът " Правда " осведоми, че някои модели облекла са прекомерно разголени и къси. Това значи, че не биха пасвали на ниски дами ", написа журналистката Светлана Сметанина за седмичника " Московски вести ", описват от Vesti.bg .

Очевидно по това време руските дами са считани за ниски и дребни, а на западната мода се е гледало със песимизъм и съмнение. От фотосите обаче си проличава с просто око, че жителите на Москва са гледали с огромен интерес елегантните дами, облечени в костюмите на " Диор ".

Изображение: Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР