Мобилността в града, чистата околна среда, подобряването на здравеопазването и

...
Мобилността в града, чистата околна среда, подобряването на здравеопазването и
Коментари Харесай

Придвижването, околната среда и естетиката на градската среда са приоритети в развитието на града според софиянци

Мобилността в града, чистата околна среда, подобряването на опазването на здравето и икономическо развиване, което щади средата и ресурсите, са сферите, които се открояват като най-приоритетни за жителите в получената противоположна връзка и проучване на настройките, в границите на Визия за София. Освен представително социологическо изследване, през миналите месеци жителите можеха да се включат в работата по Визия за София с мнението си в каква посока желаят да се развива градът и посредством онлайн игра, непрекъсната точка за контакт на Ларгото и акции в разнообразни зони на общината. Посоките за развиване бяха дефинирани на основата на близо 3700 ресурса с данни, десетки разбори и проучвания и над 700 експертни срещи и събития с присъединяване на над 10 000 представители на разнообразни заинтригувани страни. Предложенията за задачите за развиване на София и стъпките към тях ще бъдат показани за първи път на Форум “София: 2050 ” от 15 до 20 часа часа в понеделник (2 септември) в Зала 2 на НДК, с лъчение онлайн във Фейсбук страницата на самодейността. Представителното социологическо изследване беше извършено измежду софиянци на възраст над 15 години от социологическа организация Глобал Метрикс и демонстрира доста висока поддръжка за всички направления за развиване, дефинирани в хода на експертните мултидисциплинарни разбори и полемики в границите на самодейността Визия за София.

Като най-приоритетни се правят оценка ограниченията и задачите, свързани със запазването на живата среда в града, естетиката и качеството на градската среда и чистотата във връзка с въздух, води, улици и звук. Публичният превоз се приема като значима сфера за развиване наред с построяването на безвредни улици, улеснени пешеходни пресичания, качествена пътна настилка, основаване на споделени улици и пространства за жителите. Противоречиви са мненията за ограничения като въвеждането на входна такса за прекосяване с МПС през централна градска част, стесняването на лентите за придвижване по основните улици, въвеждането на синя зона през почивните дни и такса тапи, които имат както своите съперници, по този начин и мощни последователи.

Гражданите имат консенсус във връзка с ограниченията за възстановяване здравния статус на популацията в посока обезпечаване на по-добри условия за работа на медицинските лица и тласъци за професионалното им развиване, възобновяване на сградния фонд на здравните заведения, привличане и задържане на млади експерти в здравните заведения. Като нужни се дефинират растителността, която оказва помощ за филтриране на средата, здравословното хранене и построяването на зони за спорт и отдих на всички територии на общината. Със същата висока поддръжка са и ограниченията за щадящо ресурсите и средата икономическо развиване, които означават междинна поддръжка с 8,49 от вероятни 10 точки. Основни цели за развиване в тази област съгласно жителите са потреблението на възобновими източници за произвеждане на сила (вятърна сила, слънчева сила, т.н.), основаване на нови горски масиви в околоградските територии, внедряване на ограничения за енергийна успеваемост на всички съществуващи здания, потребление на дъждовните води и други

Като предпочитани се дефинират дейностите за опазване на живата среда в града, запазването на съществуващото улично озеленяване и основаване на ново, създаване на нови градски паркове, надзор над бездомните домашни животни, възобновяване и запазване на естествените корита на реките и реализиране на начинания за запазване на биологичното многообразие (напр. залесяване, слагане на хранилки).

Естетиката и качеството на градската среда също е измежду най-важните предпочитани области за софиянци. Необходимостта от възстановяване на външния тип на града има междинна оценка от 8,37, което го подрежда измежду първите 4 споделени направления за развиване. Най-важни съгласно жителите на столицата в това поле са постоянната поддръжка и обогатяване на детайлите на градската среда (пейки, чешми, др.), основаване на удобна и безвредна пешеходна мрежа, озеленяване на обществените пространства, осъществяване на осведомителни акции за отговорностите на притежателите към външния тип и поддръжката на постройките.

Сред водещите цели на жителите е и чистата среда във всички аспекти – води, въздух, улици, звук и други Като значим фактор за средата съгласно жителите, общественият градски превоз има потребност от вложения в разширение на мрежата, понижаване на интервалите сред транспортните средства, усъвършенстване на маршрутите и спирките на публичния превоз, създаване на буферни паркинги и разширение и разпространение на системата „ паркирай и се вози “. С висока значимост са оценени безвредните улици, улеснени пешеходни пресичания, качествена пътна настилка, основаване на споделени улици и пространства за жителите.

Образованието е оценено със междинна оценка по степен на значимост 8,13, а като най-важни ограничения за неговото развиване са посочени обновяването на материалната база на учебните заведения, увеличението на броя на местата по региони в детските ясли, градини, учебни заведения, отварянето и обживяването на повече градски пространства за младежи, връзката на бизнеса с образованието. Предлагането на културни събития е едно от най-високо оценените области, само че поддръжка за използване на още ограничения срещат подобряването на достъпа до информация за културни събития и популяризирането им, образуване на разнородни културни прояви за другите публики, основаване тук-там за другарство, както и интензивно връзка на столицата с жителите и гостите на града.

Посоките за развиване на града, които не са оценени като високо предпочитани са да вземем за пример внедряването на доставки с дронове и основаването на правила за потреблението на дребни летателни апарати (дронове, хувърборди и подобни).

Сред областите, които събират спорни отзиви и настроения се открояват въвеждането на входна такса за прекосяване с МПС през централна градска част и свиване на лентите за придвижване по основните улици, въвеждане на синя зона през почивните дни и такса тапи. Против въвеждането на синя зона през почивните дни са 21% от столичани, това не е огромен приоритет съгласно 19%, а други 60% я дефинират като значима, давайки й оценка над 6 по десетобална канара. Против въвеждането на входна такса за прекосяване през централната градска част са 21%, като едва предпочитана я дефинират 29%, а с оценка над 6 я правят оценка 50% от интервюираните. Доста поляризирани са мненията и за въвеждане на такса запушване. Против са 18%, с ниска приоритетност я дефинират 11%, само че за 70% тази мярка е значима и получава оценки над 6, като 27% й слагат най-високата оценка 10.

По-подробна презентация на извадки от противоположната връзка от жители, обработена до момента в границите на самодейността можете да намерите ТУК. През септември следва да излезе и цялостният отчет от социологическото изследване, който ще показа и настройките на жителите на Столична община към смяна в държанието и метода им на живот, обвързвана с осъществяването на ограниченията и задачите на Визия за София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР