Мобилни устройства ще записват и излъчват на живо в интернет

...
Мобилни устройства ще записват и излъчват на живо в интернет
Коментари Харесай

Оборудват секциите с таблети и мобилни телефони за изборите

Мобилни устройства ще записват и излъчват онлайн в интернет броенето на гласовете в края на изборния ден. Това оповестиха от Министерството на електронното ръководство. До дни ще стане ясно дали снимането ще е с таблети или смарт телефони.

Държавата ще закупи над 12 000 устройства, стойки за тях и карти с интернет. Разработват се и разнообразни софтуерни стратегии, които ще обезпечат директното лъчение от секциите на специфичен уебсайт. Видеонаблюдението ще коства близо 6 милиона и 445 хиляди лв..

Три разновидността за снимане и лъчение онлайн на броенето на бюлетините са обсъждали в Министерството на електронното ръководство.

" Направихме изследване във връзка с наличните камери в учебните заведения. Това, което установихме е, че повече от половината СИК нямат построени такива системи за видеонаблюдение ", съобщи Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Наличните камери в класните стаи не отговаряли на условията на ЦИК.

" Тези устройства по едно и също време би трябвало да излъчват видео и аудио с резолюция, която да може да разчита номера на бюлетината ", добави Ангел Петров.

За това от министерството решили- телефон или таблет на стойка ще снима, записва и излъчва броенето на бюлетините в края на изборния ден. За задачата ще бъдат закупени 12 130 устройства на стойност към 2 милиона без Данък добавена стойност.

" Предвидили сме задоволителен брой аварийни устройства, които ще бъдат ситуирани на територията на обитаемоте места в които има РИК, тъй че в случаите на механически проблем ще можем да осигурим тяхната подмяна ", добави Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Устройствата ще имат стойки и ще работят със особено приложение. След края на изборния ден ръководителите на комисии би трябвало да ги включат и да сканират QR код с цел да започват записа и живото лъчение.

" Автоматично стартира записът на този развой. Автоматично стартира излъчването в осведомителната система, публикуването в съответния уебсайт, откъдето жителите ще могат да следят цялостния развой ", разяснява Ангел Петров.

Всяко устройство ще разполага и с карта с интернет. Мобилните оператори подсигурили, че могат да обезпечат покритие за директното лъчение на броенето на бюлетините в 85% от секциите в страната. Във Варненско към този момент изследват къде има проблем с интернет връзката.

" В най-близката община до Варна, която е Аксаково, има най-малко едно село, където няма мобилна връзка. В същата община най-малко още три обитаеми места, където има връзка, само че тя евентуално няма да покрие условията за лъчение от видеонаблюдението ", съобщи Велин Желев, ръководител на РИК-Варна.

В такива случаи ще се разчита на записа от устройството. Той ще бъде оповестен на специфичния уебсайт във допустимо най-кратки периоди.

" Преди изчитане на крайния период за обжалване всички видеозаписи ще бъдат качени на интернет страницата ", сподели още Ангел Петров, основен секретар на Министерството на електронното ръководство.

Още не е ясно къде ще бъдат позиционирани устройствата по време на излъчването. Тестовете на системата стартират идната седмица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР