Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра

...
Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра
Коментари Харесай

Нови правила за шофьорските книжки

Мобилни шофьорски книжки, самокритика на годността за шофиране и по-добра информираност за пешеходците – това са част от измененията в разпоредбите на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха признати от Европарламента на първо четене. И още: шофьор на камион и рейс (до 16 пътници) на 18 години при избрани условия, спомагателни критерии в изпитите и изпитателен период, предава Българското национално радио.

Новите правила вкарват изпитателен период от минимум 2 години за неопитните водачи. В този интервал те ще бъдат подложени на избрани ограничавания, като да вземем за пример за алкохол по време на шофиране, както и по-строги наказания за рисково шофиране.

18-годишните ще могат да карат камион и рейс

Зелена светлина се дава на 18-годишните, които желаят да карат камион или рейс с до 16 пасажери, при изискване, че имат уверение за професионална подготвеност. Освен това 17-годишните би трябвало също по този начин да имат право на шофьорска брошура за коли или камиони, в случай че са съпроводени от умел лидер, се споделя в проектозакона. Това се прави за да се смекчи дефицитът на професионални водачи.

Такъв изпитва и транспортният отрасъл в България и това е от години. По последни данни в Европейски Съюз не доближават близо 500 хиляди водачи, изясни шефът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров пред БНР преди няколко месеца. Според него моментно решение на казуса у нас може да е облекчаването на режима за импорт на фрагменти от трети страни.

Липсата на професионални водачи визира и автобусният превоз у нас. Това е една от аргументите за затварянето на междуселищни линии. Проблемът е огромен, тъй като дребни обитаеми места остават откъснати от света и обречени на изгубване.

Валидност на шофьорските книжки

Шофьорските книжки би трябвало да са годни минимум 15 години за мотоциклети и коли и пет години за камиони и рейсове, гласят новите правила.

Европейска комисия предложи да се понижи валидността на свидетелствата за ръководство на транспортни средства за възрастни хора, само че това не беше подкрепено от евродепутатите. Те обясниха решението си с това, че по този начин се заобикаля дискриминация, както и се подсигурява правото им на свободно придвижване и присъединяване в икономическия и обществения живот.

Въвежда се самокритика

Евродепутатите обаче се съгласиха водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране, когато се издава и възобновява шофьорска брошура. Държавите-членки сами ще вземат решение дали самооценката би трябвало да бъде сменена с медицински обзор, акцентират от Екологичен потенциал.

Шофьорска брошура – на мобилния телефон

В поддръжка на единния пазар на Европейски Съюз членовете на Екологичен потенциал поддържат въвеждането на цифрова шофьорска брошура, налична на мобилен телефон. Предвижда се тя да е изцяло еквивалентна на физическата шофьорска брошура. Така подмяната, подновяването или замяната на удостоверение за ръководство ще става доста по-лесна, защото всички процедури ще се правят по интернет.

Проектът за новите правила за шофьорските книжки е признат на първо четене. Въпросът ще бъде проследен от новия Екологичен потенциал след европейските избори на 6-9 юни.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР