Мобилни екипи от психолози за оказване на спешна психологична помощ,

...
Мобилни екипи от психолози за оказване на спешна психологична помощ,
Коментари Харесай

Омбудсманът: Психолози да работят на територията на общините, приемащи украински бежанци

Мобилни екипи от психолози за оказване на незабавна психична помощ, които да работят на територията на общините, приемащи украински бежанци, да бъдат образувани в най-кратък период от Министерството на труда и обществената политика дружно с Държавната организация за протекция на детето, предлагат от институцията на омбудсмана. Препоръката е отразена в отчет на Националния предпазен механизъм (НПМ) след инспекциите на екип на омбудсмана в Русе, Варна, Бургас, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак “ през предходната седмица.

Докладът, оповестен на интернет страницата на омбудсмана, се базира на извършени срещи и изявленията с представители на виновните администрации и украински жители, бягащи от войната, инспекция на място на построените пунктове за банкет на документи за даване на краткотрайна протекция и хотели, в които са настанени.

Децата са най-уязвимата и огромна група, идваща в България. За деца, които са били в дълга изолираност, заради коронавирус пандемията, претърпели военни дейности и напускащи родината си, съществува рискът от тежки посттравматични положения, които мъчно се преодоляват, означават от Национален природонаучен музей. Най-ефективният метод за превъзмогване на това е бързото им включване в просветителни действия и занимания. Затова от институцията на омбудсумана предлагат на Министерството на образованието и науката (МОН) в най-спешен порядък да приспособява съществуващите форми на различно обучение за включване на украинските деца, както и на Министерството на труда и обществената политика да обезпечи задоволителен брои преводачи.

Съществуват два съществени фактора, които попречват своевременното включване на децата от Украйна в българската просветителна система – другият имунизационен календар и езиковата преграда, означават още от Национален природонаучен музей. Затова се насочва рекомендация до Министерството на здравеопазването да бъде избран редът за синхронизация на имунизационния календар на идващите деца с имунизационния календар в България.

Да бъде извършена необятна осведомителна акция измежду украинските жители за реда за даване на краткотрайна протекция и правата, които ще придобият у нас, предлагат  
още от Национален природонаучен музей.  При извършените изявленията украински жители са споделили, че имат потребност от правна помощ за даването на статут за краткотрайна протекция. Изложили са опасения, че ще бъдат изгонени от хотела, в който са настанени, защото към момента не разполагат с документ за престояване у нас. Други украински жители са изразили терзание, че, при влизане в България, регистрация и даване на краткотрайна протекция, националните им паспорти ще бъдат конфискувани, няма да им бъдат върнати и няма да може да се завърнат в Украйна.

Препоръчва се още закупуването на медикаменти на хронично заболели пациенти с поддържаща терапия украински жители до придобиване на статут на краткотрайна протекция да бъде поето от дарителската акция на БЧК.

От Национален природонаучен музей означават в рекомендация до регионалните шефове значимостта при правене на описи с хотели, които са декларирали подготвеност да одобряват украински жители, категорично да бъде посочвана и опцията за приемане на домашни любимци.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР