Мобилната мрежа от следващо поколение и решенията за бърз пренос

...
Мобилната мрежа от следващо поколение и решенията за бърз пренос
Коментари Харесай

5G мрежата ще подобри безопасността по пътищата

Мобилната мрежа от последващо потомство и решенията за бърз транспорт на данни могат да се употребяват за събиране на голямо количество данни от колите, движещите се по пътищата. Информацията може да послужи да вземем за пример за даване на услуги за метеорологичните условия, за поддръжката и ремонт на пътни сектори, както и за управление на самоуправляващи се коли. Крайната цел на всичко това е да се понижат произшествията на пътя.

Проектът 5G-Safe на финландския софтуерен център VTT изследва опциите за приложимост на мобилна 5G мрежа за възстановяване на пътната сигурност, като сътрудници в този план са още Финландският метеорологичен институт, Destia и Unikie.

Благодарение на бързата 5G мрежа и новите решения за транспорт на данни големи количества данни от сензори, видеокамери и радари могат да бъдат събирани от всички типове транспортни средства. Информацията може да бъде прехвърляна „ съвсем “ в действително време.

 Снимка: VTT

„ Данните могат да бъдат събирани автоматизирано без да се постанова водачите да вършат каквото и да е. Необходимата технология ще бъде конфигурирана още в завода, изяснява Тия Оянпера, старши откривател от VTT. - Данните могат да бъдат обработвани, а предизвестията за рискове изпращани до потребителите посредством автоматизирани системи “, добавя той.

Заледен сектор зад завоя, апелирам, намалете!

Локалните услуги за метеорологичните условия на пътя са едно от основните приложения, употребяващи събираните данни. В бъдеще информация за тези условия в действително време и предизвестия ще бъдат изпращани непосредствено до „ сателитните навигационни устройства “ на колите.

„ Новите решение дават на водачите достъп до извънредно прецизни данни за съответното местонахождение, да вземем за пример алармиране за заледени сектор на пътя. Шофьорите могат да употребяват тази информация и да изберат различен маршрут или да трансформират метода си на шофиране “, изяснява Оянпера.

 Снимка: VTT

Някои автоматизирани предизвестия за времето могат да бъдат излъчени и посредством мобилната мрежа 4G, като решенията се внедряват последователно. Въпреки това предаването сред колите на видеозаписи в действително време или на 3D изгледи изисква доста по-голям мрежов потенциал. Бързата 5G мрежа разполага с нужния потенциал.

„ Един от методите за потребление на видеоклипове за транспортни средства и 3D изгледи е приложението за следене, пилотна част от нашия план. Може да се употребява за шерване на фрагменти от камерата на таблото на камион, задържащ дълга опашка от коли, с водачите, движещи се в колоната зад камиона. Това усъвършенства сигурността, изключително при неприятни метеорологични условия, когато видимостта се попречва от падащия сняг “, добавя тя.

Краудсорсинг информация за задачите на пътната поддръжка

Технологията 5G отваря и нови благоприятни условия от позиция на поддръжката на пътя. Новата технология дава извънредно ефикасен метод за събиране на информация за положението на пътищата. Данните могат да бъдат употребявани, с цел да предизвестяват доставчиците на пътноремонтни услуги редица проблеми, изискващи тяхното внимание, като да вземем за пример снежни преспи, дупки или паднали дървета.

 „ Фирмите, сключили контракти за поддръжка на пътищата понастоящем са виновни за събирането на тази информация и по тази причина би трябвало инспектират пътя непрестанно. Това е трудоемка работа. Ако мониторингът може да бъде пренасочен към всички участници в придвижването, компаниите за поддръжка на пътищата биха могли да работят доста по-ефикасно и да понижат разноските си “, разяснява изследователката.

Достъпът до изчерпателни и надеждни данни ще разреши на пътноремонтните екипи да дефинират целите и да ремонтират най-неотложните места. Проблемите биха могли да бъдат разпознати на по-ранен стадий и да бъдат оправени по-бързо. По-ефективната поддръжка би могла да усъвършенства цялата пътна мрежа и затова да увеличи пътната сигурност.

Автономните коли уголемяват обсега си

Технологията 5G оказва помощ на водачите зад кормилото, само че въздействието на 5G върху самостоятелните коли може да бъде още по-революционно. Данните в действително време могат да се употребяват, с цел да се управляват по-добре самоуправляващите се коли и да се промени държанието им въз основата на наблюдения. Самоуправляващият се автомобил „ Марти “ на VTT към този момент е проучил тези благоприятни условия по повод да вземем за пример на откриването на заледени условия и трудностите по пътя.

Прецизната информация може да бъде жизненоважна при предизвикателни условия и даже да разшири опциите за потребление на самоуправляващите се коли. Днес такива коли се употребяват най-много в региони, в които климатичните условия не са проблем. В бъдеще времето няма да е проблем, настояват от финландската организация.

„ Контролирането на самостоятелните коли при финландския климат изисква точна информация за пътните условия съвсем в действително време. Новата технология дава опция да се събират данни от области отвън личните датчици на колите. Тези типове услуги са извънредно значими за бъдещи самоуправляващи се коли “, споделя Оянпера.

С взор към международните пазари

Услугите, създадени по време на плана 5G-Safe, са тествани пилотно в действителни условия, да вземем за пример на пистата за тестване на зимни транспортни средства на Финландския метеорологичен институт в Соданкила, Лапландия. Следващата стъпка е комерсиализиране на резултатите.

„ Нашите сътрудници в изследването Destia, Финландският метеорологичен институт и Unikie са положителни образци за организации, които са се възползвали от софтуерните нововъведения. Нашите сътрудници към този момент започнаха да комерсиализират тези услуги, споделя Оянпера. - Въпреки това по-широкото комерсиализиране би трябвало да изчака, до момента в който бъдат задействани мрежите 5G. Фактът, че към този момент има приложения и търсене за 5G мрежи, е потребно за производителите на мрежови устройства и за операторите “, прибавя тя.

Технологичният център VTT възнамерява доразвитие на плана, в това число разработка на автомобилни решения, основани на 5G. “Новият план ще включва и сътрудници от цяла Европа, съобщи Оянпера. - Има огромен интерес в целия свят към решения и услуги, които усъвършенстват пътната сигурност. “
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР