Мнозинството в парламента прие на първо четене промените в Закона

...
Мнозинството в парламента прие на първо четене промените в Закона
Коментари Харесай

Само БСП не подкрепи закона за мерките след извънредното положение

Мнозинството в Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за здравето, с които ограниченията против ковид да продължат да работят и след края на изключителното състояние. Единствено депутатите от Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването, останалите партии поддържаха поправките.

Предложения за промени сред двете четения ще могат да се вършат до неделя, а множеството партии към този момент оповестиха, че ще внесат такива. В понеделник законопроектът, който не трансформира редица закони през преходни и заключителни разпореждания, ще бъде прегледан на второ четене от правната комисия. Ден по-късно ще влезе и за дефинитивно гласоподаване в пленарната зала.

Законопроектът планува след 13 май, когато изтича изключителното състояние, здравният министър да може да афишира “извънредна епидемиологична обстановка” за цялата страна. Ако има такава, той ще продължи да има правото да вкарва и противоепидемични ограничения за цялата страна или обособен район, само че по предложение на основния здравен контрольор. Задължителната карантина за заболели, техни близки и за завърнали се от чужбина също ще продължи да работи, още веднъж с негово предписание.

Именно поради това са и главните рецензии на социалистите. за следващ път оповестиха, че част от текстовете може да опонират на конституцията. Причината – съгласно главния закон съществени права могат да бъдат ограничавани по време на изключително или военно състояние със специфичен закон. А в законопроекта даже не е дефинирано какво е " изключителна епидемиологична конюнктура ".

Извънпарламентарното обединяване " Демократична България " също разкритикува поправките. Според тях в законопроекта липсват основни гаранции за конституционния ред и действието на обществото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР