Мнозинството в Народното събрание не позволи да бъде одобрено предложението

...
Мнозинството в Народното събрание не позволи да бъде одобрено предложението
Коментари Харесай

Управляващите не приеха част от данъка върху доходите да остава за общините

Мнозинството в Народното събрание не разреши да бъде утвърдено предлагането на Българска социалистическа партия една пета от налога върху приходите и една десета от приходите от Данък добавена стойност (който е най-големият източник на доходи в бюджета - бел. а.) да остават при общините, с цел да подкрепят финансите им.

Това е предстоящо на фона и на апела от страна на финансовия министър Владислав Горанов след локалните избори кметовете да не понижават налозите, с цел да не желаят пари от него. Някои общини към този момент предложиха покачване на локалните налози.

При продължаващото до окончателното му приемане на проектозакона за бюджета за 2020 година Народното събрание утвърди прехвърлянията и дотациите за делегираните от страната действия към общините. За държавно делегираните действия са планувани 3.7 милиарда лева, прехвърляния за локални действия плюс обща изравнителна дотация 307 млн. лева и трансфер за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища 43.2 млн. лева Целевата дотация за финансови разноски е 199.1 млн. лева

Надя Клисурска от Българска социалистическа партия разгласи по време на дебатите, че общините са сложени в нежелано състояние. Всяка година се приказва за децентрализация, само че тя още не е реалност.

Няколко депутати желаеха в допълнение финансиране за изборните си региони за незавършени планове като спортни зали или неосъществени. Не бе признато предлагането на Българска социалистическа партия, стимулирано от дългогодишния кмет на Смолян Дора Янкова, да се удвоят плануваните 25 млн. лева дотация за обезпечаване на транспорт на пасажери по неатрактивни за превозвачите вътрешноградски направления и в планинските региони. Янкова уточни, че поради неналичието на превоз хората се качвали в ученическите рейсове, в нарушаване на закона, с цел да отидат при потребност на доктор или до аптеката в най-близкия град. Тя разгласи и че са почнали да стават нерентабилни и общинските линии. Не се одобри обаче предлагането й да има фонд, който да финансира такива транспорти.

Не се одобри предлагането на левицата да се вдигнат с 1.8 млн. лева над плануваното пари за читалищата и библиотеките макар аргумента, че единствено огромните общини им оказват помощ с цел да развиват културната си стратегия.

Крум Зарков изиска 4.5 млн. лева в допълнение за Русе, където има незабавна потребност от ремонт на улици, които не са обхванати от европроектите. Обяви за надменно дребна плануванаъа сума от 1.6 млн. лева за поддръжка на уличната инфраструктура в града.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (34)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР