Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще

...
Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще
Коментари Харесай

Атанасова и Белазелков са конституционни съдии

Мнозинството в Народното събрание избра своите двама представители, които ще запълнят парламентарната квота в Конституционния съд – Десислава Атанасова от ГЕРБ и претендента на ПП-ДБ Борислав Белазелков.

В подкрепените решения беше записано, че те се избират за конституционни съдии за период от 9 години. Атанасова ще заеме мястото на арбитър Анастас Анастасов, а Белазелков – на арбитър Гроздан Илиев.

Десислава Атанасова беше подкрепена със 159 гласа „ за “ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, 65 „ срещу “ от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ и един от ПП-ДБ, а Борислав Белазелков получи поддръжката на 154 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, 65 гласоподаваха срещу – от „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Третият претендент – на „ Възраждане “ – Цвета Рангелова, не получи нужния брой гласове, като за нея гласоподаваха единствено 42 депутати от „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, 105 бяха „ срещу “, а 68 „ въздържал се “.

Мнозинството отхвърли публицистичните ремонти на Българска социалистическа партия – да отпадне посоченият период от 9 години и имената на конституционните съдии, чиито места ще заемат Атанасова и Белазелков.

Беше отхвърлено и настояването на „ Възраждане “ срокът в решението да се промени от 9 на 7 години.

„ Бих споделила, че всички вие евентуално знаете, че съм градила името си на честен и почтен човек, на самостоятелен и некорумпиран политик. И, уповавам се, сте уверени в това. Никога не съм разчитала на родословие, подкрепи, случайности, а съм работила намерено, безрезервно и кардинално. В дебата се ражда истината. и аз благодаря, че съм имала опцията в продължение на доста години да не отстъпвам истината. За мен беше чест, благодаря ви, бъдете живи и здрави “, съобщи Десислава Атанасова от парламентарната естрада, откакто беше определена за парламентарен арбитър.

По време на четиричасовите диспути опозицията остро оспори кандидатурите:

„ И през днешния ден ще падне последната цитадела на правовата страна и на върховенството на закона – Конституционният съд. Днес пада в жертва Конституционният съд, високомерен от вътрешната страна с новите конституционни съдии “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР