Мнозинството ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане не съществува вече с обратното

...
Мнозинството ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане не съществува вече с обратното
Коментари Харесай

Политолог: Политиката вече се променя качествено

Мнозинството ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане " не съществува към този момент с противоположното гласоподаване за отделянето на следствието от прокуратурата. ГЕРБ направи груба неточност като влезе в ангажименти и плаващи множества с „ Възраждане ", само че бързо я поправи. Това сподели журналистът Петко Георгиев в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Той уточни, че Движение за права и свободи също отдръпнаха Делян Пеевски от конституционната комисия в Народното събрание. „ Това значи, че макар острата замяна на реплики, макар играта с публиката, бяха направени две значими стъпки в вярната посока. Това приказва, че има сериозна поддръжка към държавното управление и основаването на конституционно болшинство ", разяснява той.

Движение за права и свободи действително управляват протичащото се във Висш съдебен съвет. „ Ако те упражнят върху него въздействието, което упражниха за избора и по-късно за освобождението на Иван Гешев, няма подозрение, че Висш съдебен съвет ще спре незабавно процедурата за избор на нов основен прокурор. Само подписът на Делян Пеевски е задоволителен да се спре това, което Висш съдебен съвет е тръгнал да прави. Висш съдебен съвет сподели пред целия свят, без да се стеснява от себе си, че е в положение да обръща мнението си по основни въпроси в границите на 24 часа. При верните телефонни позвънявания, SMS-и и други информационни средства можем да разчитаме, че изборът е спрял ", съобщи журналистът.

Декларацията в Народното събрание демонстрира политическо легитимиране на общото схващане и воля, че първо би трябвало да бъде изменен законът, Конституцията, по-късно да бъде определен нов Висш съдебен съвет и едвам тогава да се върви към избор на основен прокурор, разяснява още Петко Георгиев.

Политологът Цветанка Андреева разяснява, че политиката към този момент се трансформира качествено. „ Те би трябвало да приказват на различен език - изключително във връзка конституционното болшинство, което се оформя в Народното събрание. Движение за права и свободи е фактор и без тях няма да стане ", съобщи тя.

По думите й мощната радикализация на „ Възраждане " ги оставя отвън това по-широко болшинство в Народното събрание. Според Цветанка Андреева обаче има огромен риск структурата на държавното управление да се счупи на фона на борбата за нов кмет на София. „ Ако те не изградят работещ механизъм за съдружно ръководство и останат на равнището ротация, може да се стигне до раздробяване на ръководството ", сподели още тя.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР