Мнозина учени прознозираха, че Омикрон вълната може да сложи край

...
Мнозина учени прознозираха, че Омикрон вълната може да сложи край
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Омикрон не е краят на пандемията, трябва да има ваксинация всяка година

Мнозина учени прознозираха, че Омикрон вълната може да постави завършек на пандемията от COVID-19. Според имунолога и алерголог учен Богдан Петрунов обаче това няма да се случи. Дори в ендемична фаза, с вируса ще би трябвало да живеем. Т.е. да се имунизираме, евентуално както против грипа. Според него колкото повече имунизирани хора има, толкоз по-малко ще са разновидностите. И би трябвало да има най-малко 80% ваксинирано население в световен мащаб, с цел да можем да кажем, че сме се справили.

" Както всяка година СЗО дефинира какви са циркулиращите варианти – по този начин би трябвало да има и ваксина против COVID-19, която да се слага един път годишно, съгласно настоящите разновидности. Данните, които имаме до момента демонстрират, че имунитетът след ваксина трае сред 8 и 10 месеца”, уточни пред Нова тв експертът.

Той удостовери, че сега двете фармацевтични компании „ Пфайзер” и „ Модерна” създават ваксини против разновидността Омикрон. И препаратите, които са на основата на предходните разновидности Алфа и Делта обаче изрично ни защищават, уточни акад. Петрунов. Затова е целесъобразно слагането на бустерна доза.

„ Прекаляването с антибиотици носи голям риск. Опитваме се да убедим освен хората, само че и лекарите, че безконтролното изписване на антибиотици е рисково. Ще стигнем до миг, в който ще има такава устойчивост към бактериите, че няма да има антибиотик, с който да ги лекуваме”, уточни ученият.

И даде образец, че в Съединени американски щати избрани групи антибиотици могат да се предписват само от завеждащите поделение в лечебните заведения. Там контролът е непоколебим, за разлика от България, където при позитивен тест против COVID-19 хората стартират да пият антибиотик. А това в тази ситуация не им оказва помощ.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР