Мнозина смятат, че козунакът е доста сложен за приготвяне и

...
Мнозина смятат, че козунакът е доста сложен за приготвяне и
Коментари Харесай

Великденски козунак с квас

Мнозина считат, че козунакът е много комплициран за подготвяне и избират да не се заемат със задачата да си създадат домакински за Великден.

Ние обаче сме пробвали нееднократно и ни се получава много успешен. Ето за какво взехме решение да ви дадем една рецепта на  “Хляб&Soul ” за козунак с мая, който е извънредно елементарен, само че и необикновено апетитен.

Необходими артикули:

2 2/3 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1 ч.ч. мая
2 яйца
2/3 ч.ч. прясно мляко
2/3 пакетче масло (125 г) студено, нарязано на тънки филийки
2/3 ч.ч. стафиди (предварително накиснати във вода за час)
1 щипка сол
1 ч.л. ванилов дестилат
настъргана кора от лимон и портокал (на вкус)

 Великденски козунак с мая

Начин на подготвяне:

1. Поставяме брашното в дълбока купа и оформяме кладенче, в което слагаме яйцата, кваса, прясното мляко, захарта, ванилията, солта. Смесваме съставките, до момента в който се получи тесто, след което го изваждаме на плота и месим, до момента в който то се изглади.
2. След като тестото се изглади, започваме да прибавяме маслото последователно, до момента в който тестото го всмуква, след което изцеждаме стафидите и ги прибавяме дружно с корите. След като ги смесим с тестото отмерено, оформяме тестото на топка, слагаме в купата, покриваме с похлупак и оставяме за час и половина – два да шупва на стайна температура.
3. След 2 часа изваждаме тестото и го разделяме на три равни елементи, оформяме ги на топчета, които още веднъж оставяме да почиват и след 20 минути ги разточваме с ръце на три продълговати масура с дължина към 35 см, които след това сплитаме на плитка.
4. Подготвяме продълговата формичка за печене с дължина към 35 см, намазняваме я и я набрашняваме. Поставяме сплетената козуначена плитка вътре и покриваме от горната страна, до момента в който чакаме да втаса.
5. Оставяме козунака за още най-малко 4-5 часа и когато удвои размера си и стане въздушен, е подготвен за печене.
6. Преди слагане във фурната намазваме с яйце и поръсваме със захар. Печем (без вентилатор) в авансово загрята фурна на 180 градуса към 40-45 минути или до подготвеност.

Взехме от Eva.bg!

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР