Мнозина се питат защо светът не критикувал навремето американците, когато

...
Мнозина се питат защо светът не критикувал навремето американците, когато
Коментари Харесай

Това, което се случва сега пред очите на всички ни в Украйна, отново е братоубийство

Мнозина се питат за какво светът не подлагал на критика преди време американците, когато нападнали Ирак, а в този момент гневно нападат Русия за експанзията в Украйна. А белким нямаше рецензия тогава? Имаше и още по какъв начин! Не мисля, че Джордж Буш-младши изобщо съумя да възвърне имиджа си след онази война, на която потегли с измислени и даже лъжливи доводи. Затова не считам, че тази отпратка е удачна.

Ако сегашната покруса в Украйна може да бъде сравнявана изобщо с нещо, което сме виждали преди в Близкия изток, то би трябвало да е не резултата от Втората война в Залива, а аргументите за Първата. Когато Ирак, по волята на Саддам Хюсеин, влезе в прилежащ приятелски Кувейт през август 1990 година

Тогава братя по жанр, по кръв и религия убиваха братя. И тогава целия свят обърна тил на Саддам. Защото измежду всички най-гнусни закононарушения на Земята няма по-греховно от братоубийството.
В Библията (Битие 4) е казано: „Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята. И в този момент прокълнат си от земята, която отвори устата си да одобри кръвта на брата ти от твоята ръка“.

И освен Западът се подвигна тогава в отбрана на кувейтчаните, ами и целият ислямски свят. Защото притчата за Каин и Авел я има и в Корана, където в 5-а сура се приказва за двамата братя Кабил и Хабил. И отново по-големият подвига ръка против по-малкия: „И го подтикна душата му да убие своя брат, и го умъртви, и стана един от губещите.“ (Ал-Маида, 30)

И тъкмо по този начин, откакто подвигна ръка против по-малкия си кувейтски брат, Саддам стана „един от губещите“. Той биде отлъчен и едвам бесилото, на което увисна 16 години по-късно по един драматичен метод, му беше отчасти възмездие.

Това, което се случва в този момент пред очите на всички ни в Украйна, още веднъж е братоубийство. Каквито и други съпоставения да вършим, с каквито и гласове да се опитваме да разбираем нещастието, това няма безусловно никакво значение. Защото никой глас не вика по-силно от братовата кръв.

Георги Милков
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР