Мнозина несъмнено си спомнят, че преди 1990 г. вносните плодове

...
Мнозина несъмнено си спомнят, че преди 1990 г. вносните плодове
Коментари Харесай

Защо идеята на Каракачанов за спиране на вноса на плодове и зеленчуци е вредна за всички?

Мнозина безспорно си спомнят, че преди 1990 година вносните плодове бяха дефицитни, а някои от тях се показваха в комерсиалната мрежа единствено " с мотив ". Тези времена ще се върнат, в случай че предлагането на вицепремиера Красимир Каракачанов за възбрана на вноса и износа бъде утвърдено. Нещо повече, мярката ще удари и самите консуматори.

Какво предлага Каракачанов

Конкретният текст на предлагането, оповестен на уеб страницата на Вътрешна македонска революционна организация, който е придружаван от още четири ограничения, гласи следното:

" Министерски съвет задължава министърът на стопанската система Емил Караниколов по предложение на МЗХГ краткотрайно да стопира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното привършване на вътрешния пазар. "

Целта сякаш е подкрепяне на българските производители, само че определеният инструмент е заслужен за удивление и от най-върлите последователи на автаркията. На процедура, в случай че концепцията на вицепремиера бъде призната, тя ще подрине самите устои, на които е построено актуалното общество, а точно свободната замяна, и покупателната дарба на всички нас - в случай че въобще има какво да си купим.

Политическа спестовност 101 за политици

Свободната търговия носи незаменими изгоди. Тя разрешава на световно ниво хората да се специализират в това, което са най-хубави, с цел да могат да основават артикули и услуги оптимално на ниска цена, тъй като крайната цел на пазарите постоянно е благоденствието на потребителя.

Защо внасяме плодове и зеленчуци, даже и такива, които виреят тук, вместо да си ги произвеждаме сами? Защото не е стопански преференциално за купувачите. В взаимозависимост от съответните хранителни артикули, ние нямаме задоволителен индустриален потенциал, механизирано земеделие или запаси, с цел да доближат те до магазините или в заводите на допустима цена. Това важи също даже и в разгара на нашия аграрни сезон, в който, както ще забележим по-долу, в действителност задоволяваме доста от потребностите си на импорт.

Регулации, като препоръчаната от Каракачанов, подриват същината на свободната търговия. Те ще принудят всички нас да купуваме единствено български плодове и зеленчуци, което, колкото и патриотично да звучи, ще значи да плащаме по-високи цени за тях или те въобще да изчезнат от комерсиалните обекти.

Теория и процедура на глада

Икономическите теории не построяват някаква лелеяна визия за действителния свят (с изключения, като кейнсианството, монетаризма, марксизма и други), а ни оказват помощ да разберем какво се случва в него. В този ред на мисли, дано забележим и данните за търговията, производството и потреблението на плодове и зеленчуци.

Данни на Министерството на земеделието, храните и горите за 2016 година от отчета " Ситуационно-перспективен разбор на плодове и зеленчуците " демонстрират, че вътрешното ползване на зеленчуци възлиза на малко над 1 млн. тона, а родното произвеждане е 812 хиляди тона. Това значи, че, видяно на макроравнище, съвсем 20% от зеленчуците има късмет да изчезнат от комерсиалната мрежа. Същевременно износът по този начин или другояче е прекомерно нищожен - единствено 32 хиляди тона, което е жестоко 0,3% от вътрешния пазар.

При плодовете обаче разликата е още по-драстична - преди четири години потреблението им е възлизало на 461 хиляди тона, а вътрешното произвеждане е задоволявало по-малко от половината от него. При произвеждане на 198 хиляди тона (53 хиляди от които са за износ), вносът е възлизал на над 316 хиляди тона, демонстрират данните на министерството.

Разбира се, в случай че се вгледаме по-внимателно ще забележим, че цели подпродуктови категории тогава, а и през днешния ден, са вносни, в това число цитрусовите плодове, които са доста добър източник на витамин C. В условия на пандемия и приемът на витамините е изключително значим, а законодателната смяна на Каракачанов може да блокира напълно този техен източник, до момента в който нашите земеделци създават домати да вземем за пример.

Говорейки за доматите, една немалка част от тях са идвали точно от чужбина, като вносът е над 70 хиляди тона, а износът - 4,3 хиляди тона. Друг обичаен зарзават в българската кухня са картофите, от които сме внесли 32,7 хиляди тона, а сме изнесли 131 тона. Лук, чесън, моркови, краставици, сладки пиперки и замразени зеленчуци също са мощно подвластни от импорта, със стойности надлежно от 26 хиляди тона, 998 тона, 17,2 хиляди тона, 19,6 хиляди тона, 25,8 хиляди тона и 26,3 хиляди тона.

Казано другояче, ние сме мощно подвластни от вноса, освен това на постоянно използвани зеленчуци. Нещо повече, даже при плодове, които се отглеждат в страната, също внасяме немалки количества извън, да вземем за пример 42,8 хиляди тона ябълки, 36,6 хиляди тона дини, 22 хиляди тона праскови и нектарини. Предложението на Каракачанов на процедура значи тези стойности, еквивалентни към днешна дата, да изчезнат от лавиците в магазините.

Удар по потребителите

Първото нещо, което ще се случи, когато вносът и износът бъдат неразрешени, ще е пряк недостиг на доста типове плодове и зеленчуци и изгубването на някои. Това значи, че даже и да можем да купим нещо в магазина, неговата цена ще нарасне за крайните консуматори, т.е. мярката ще удари всички нас по джоба, освен това в миг, в който приходите на мнозина са по този начин или другояче намалени, а всеки човек в днешната рецесия внимава по какъв начин разходва средствата си.

Но ударът по крайните консуматори ще пристигна от още една посока. Дефицитът няма да засегне единствено търговията, а ще засегне и производството. Това значи, че цената на всички други артикули, за които се употребяват плодове и зеленчуци, също ще нарасне.

Тъй като, наподобява, съгласно вицепремиера не ни е задоволително фрапантното увеличение на безработицата и общото намаление на приходите, което занапред стартира - към момента не сме даже в пика му - само че българският консуматор ще би трябвало да бъде изправен и пред намалена покупателна дарба по линия на артикули от първа нужда, каквито са плодовете и зеленчуците.

Удар по бизнеса

Не бива да забравяме и родните производители. Принудени да купуват единствено локални артикули, без значение от качеството им, по време на дейния сезон, те също ще би трябвало да заплащат по-висока цена за суровините си. Това значи единствено едно нещо - тяхната конкурентоспособност ще се намали в границите на дейния аграрни сезон в България.

По-ниска конкурентоспособност значи по-малки продажби, просто тъй като еквивалентните артикули на локалния и интернационалните пазари ще са по-евтини. Така производителите на някои хранителни артикули ще са изправени пред най-малко три казуса. От една страна, това е общата икономическа рецесия, която се следи по целия свят. От друга, това е регулаторното прекъсване на активността на хотелите и заведенията за хранене, които за някои бизнеси са главен клиент. От трета, това ще са новите регулации.

В последна сметка частният ни индустриален бранш получава злокобна вест след злокобната вест, тъкмо в миг, в който той обезверено има потребност да действа, с цел да не банкрутира. А банкрутирането му води със себе си още дългови проблеми, в допълнение увеличение на безработицата и още по-голямо намаление на покупателната дарба. Не е нужно да си вкарваме сходни автоголове.

Заключение

Подобни регулаторни промени въобще не би следвало да се разискват през 2020 година, а на техните създатели би трябвало да се търси политическа отговорност неотложно. Спирането на търговията и на теоретично, и на практическо ниво ще докара до положение на пазара, което през последните 30 години се опитваме да забравим и на процедура ще трансформира сегмента в антиутопия, за която крайните консуматори и бизнеса ще платят от джоба си, без по никакъв метод тя да реализира стремежи резултат, а точно подпомагането на българските земеделци. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР