Мнозина избягват да консумират алкохол заради неприятното усещане на следващата

...
Мнозина избягват да консумират алкохол заради неприятното усещане на следващата
Коментари Харесай

Трикове срещу махмурлук, които наистина работят

Мнозина заобикалят да употребяват алкохол поради неприятното чувство на идната заран, познато като махмурлук. Разбира се, зависи какво и какъв брой пием, само че в случай че инцидентно прекалим с количеството или смесим няколко типа и последствията са на разположение, би трябвало да знаем по какъв начин да реагираме, с цел да се оправим с тях оптимално бързо и дейно.
Прочетете още
Чували сме за какви ли не лекове за махмурлук. Някои сме пробвал, други - не. Някои звучат разумно, а други са си искрено странни. От MailOnline събират мненията на няколко лекари и специалисти в региона, които показват кои са по-скоро мит и кои в действителност ще ни оказват помощ.

Истински лекове:

Джинджифил

Той няма да накара махмурлука да изчезне с магическа пръчка, само че ще облекчи доста дискомфорта в стомаха и ще понижи гаденето и повръщането. Освен това джинджифилът съдържа антиоксидантни съединения, които обезвреждат оксидативния стрес в резултат на приема на алкохол.

Ледена вода 

В случая концепцията е да потопим главата си в нея, тъкмо както сме гледали да го вършат в разнообразни филми. Оказва се, че това е в действителност ефикасен способ, тъй като рецепторите за мраз в кожата могат да задействат тригеминалния нерв. След това благодарение на нервни импулси се забавя сърдечната периодичност и кръвта отива към мозъка и сърцето, с което се усеща моментно облекчение на махмурлука. Забавя се и храносмилането, с което се понижава и гаденето.

Бульон 

Рядката чорба, целесъобразно от врели в нея зеленчуци, в доста подобаваща и щадяща за раздразнения от алкохола корем. Освен това е добър източник на витамини и минерали, които могат да запълнят неналичията. А като бонус получаваме хидратация, която е доста значима, когато сме прекалили с алкохола.

Вода с лимон

Тя също не е магическо средство против махмурлук, само че сигурно ще ни освежи, ще ни хидратира и ще ни даде доза витамин С, който е мощен антиоксидант. Дори да няма резенче от цитрусовия плод или изстискан сок в нея, водата ще ни помогне за по-бързото изхвърляне на токсините от тялото, предава Daily Mail.

Ябълков оцет

Със сигурност не е най-приятното нещо за пиянство, само че знаем, че има редица изгоди за здравето. Сред тях се подрежда и способността да възстановява равнищата на PH на тялото. А откакто сме пили алкохол то става по-киселинно и е значимо да го върнем в нормалните граници, с цел да понижим дискомфорта най-малко до известна степен.

Освен това оцетът има и диуретичен резултат, който може да помогне при задържане на течности заран след препиване. Помага и за възобновяване на кръвната захар, която евентуално е много спаднала, когато имаме махмурлук, а това ни прави отпаднали и сънливи.

Лекове, които НЕ работят:

Хапчета за махмурлук

Това са относително нови артикули на пазара и няма безапелационни научни доказателства за тяхната успеваемост. Освен че ни дават доза витамини и минерали, едва ли ще облекчат изключително положението ни. Затова по-добре да не си даваме парите за тях.

Още алкохол

Клин чеп избива. Но не напълно. Ако решим на сутринта да пием бира или по-силен алкохол, може да усетим краткотрайно облекчение, само че възприятието е по-скоро заблуждаващо и скоро отново ще ни стане неприятно.

Пържена и мазна храна

Сигурно сме чували, че с една порция пържени яйца и бекон може да се оправим бързо с махмурлука, пък дори ще ни е и вкусно. Истината в действителност е, че тялото ни може да желае тъкмо пържено и мазно, само че в случай че му го дадем, единствено ще разстроим в допълнение стомаха си и дискомфортът ще се ускори. 

По-добре да ядем нещо в по-малко количество, което не е прекомерно мазно, с по-малко въглехидрати и захар. Добра концепция е потреблението на храни, богати на калий, като банани, кайсии, спанак, броколи и други. Те помагат за възобновяване на електролитния баланс, което ще ни накара да се усещаме по-добре.

Кафе

Със сигурност след тежка вечер се усещаме като че ли имаме потребност от една кана кафе. Но истината е, че кофеинът може да утежни махмурлука поради раздразнения корем.

Сурови яйца

Смята се, че те могат да ни оказват помощ поради аминокиселината цистеин, която може да взе участие в метаболизма на алкохола, само че няма същински доказателства за този резултат. Полезните субстанции, които могат да повлияят на махмурлука са в дребни количества, с цел да има забележителна смяна. Яйцата могат да ни дадат потребни хранителни субстанции, само че не си коства да поемаме риска да се заразим от салмонела.

Сок от кисели краставички

Това е един от постоянно споменаваните лекове против махмурлук. Причината е, че съдържа електролити, натрий и калий в огромни количества, от които организма ни се нуждае след дехидратирането с алкохол.

В реалност обаче експертите настояват, че този резултат е доста нищожен, а прекомерно многото сол в сока може да доведе до в допълнение задържане на вода в организма. Оцетната киселина пък е много евентуално да раздразни стомаха ни.

 

Източник: lifestyle.bg 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР